tromaktiko: Ανάπλαση της παραλιακής της Αλεξανδρούπολης. Επιτέλους, αλλά…

Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ανάπλαση της παραλιακής της Αλεξανδρούπολης. Επιτέλους, αλλά…



του Παναγιώτη Μάνδαλου*
Επιτέλους και μετά από χρόνια θα δούμε την Αλεξανδρούπολη σαν παραλιακή ζώνη. Η παραλία παρατημένη στην τύχη της έμενε... εδώ και δεκαετίες αποκομμένη από τον ιστό της πόλης και οι πολίτες έβλεπαν θάλασσα μόνο με τα κιάλια. Βέβαια με έκπληξη ακούσαμε και για την πλαζ που θα δημιουργηθεί από την πρόσχωση με άμμο ακριβώς κάτω από την πόλη. Εδώ θα διατυπώσουμε και μερικές αντιρρήσεις μιας και ο πολίτης δεν θα έχει πρόσβαση στην θάλασσα αφού θα γίνει η ενδιάμεση πλαζ. Σε όλες τις παραλιακές πόλεις υπάρχει προσκείμενος μόλος με πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους καθώς και αναψυκτήρια δίπλα στην θάλασσα, όπως στην Καβάλα, στον Βόλο αλλά και την Θεσσαλονίκη, για να μην πω για την υπέροχη παραλιακή Σμύρνη στην Τουρκία.

Και οι αντιρρήσεις μας δεν είναι μόνο από οπτικής πλευράς αλλά και από θέμα δημόσιας υγείας. Ποιος ο λόγος να γίνει πλαζ κάτω ακριβώς από τον κύριο ιστό της πόλης δίπλα από το μεγάλο λιμάνι που προσδοκούμε να δούμε και μεγαλύτερη ανάπτυξη και δίπλα από ένα αλιευτικό καταφύγιο. Επίσης στην περιοχή των ναυτοπροσκόπων καθώς και στο ύψος της Αργό (Νότος), καταλήγουν οι δύο κεντρικοί αγωγοί όμβριων υδάτων της πόλης. Βέβαια θα πει κάποιος ότι είναι όμβριων, αλλά η διαφορά είναι ότι είναι αστικά όμβρια ύδατα με αποπλύσεις και των δρόμων μετά από νεροποντή. Άρα όταν έχουμε χιλιόμετρα ακτών ποιος ο λόγος να δημιουργήσουμε μια πλαζ σε αυτό το σημείο που δεν αποτελεί και την καθαρότερη και καταλληλότερη επιλογή, ενώ θα μπορούσαν να προβλεφτούν άλλες λύσεις. Και φυσικά όπως είπαμε η πλαζ θα αποκόψει μέρος της παραλιακής πόλης. Επίσης η ύπαρξη του αλιευτικού καταφυγίου που είναι απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των μικρών σκαφών και την ανακούφιση του Λιμανιού αποφέρει μικρορυπάνσεις στην θάλασσα. Ας αναλογιστούμε το κυματάκι που έρχεται όταν περνά μια βάρκα καθώς και η οσμή καυσαερίου που αφήνει για να μην πούμε και για την μικρή κηλίδα από πετρέλαιο που απομακρύνεται με αυτό. Και όπως είπαμε δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης τέτοιας παραλίας λουομένων ακριβώς κάτω από τον κύριο ιστό της πόλης και δίπλα από το λιμάνι εν μέσω δυο αγωγών όμβριων αστικών υδάτων.

* Ο κ. Παναγιώτης Μάνδαλος είναι Βιολόγος, Υποψήφιος Διδάκτορας του Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος στο Τμήμα Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται στο Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
alexandroupolisnews.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!