Ημερίδες μέσω Διαδικτύου για την ασφάλεια στο ίντερνετ ξεκινούν τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη στα σχολεία της χώρας και τις...
λεπτομέρειες του προγράμματος αυτού παρουσίασαν την Παρασκευή, από κοινού, οι υπουργοί κ. κ. Γ. Μπαμπινιώτης και Μ. Χρυσοχοίδης.
Οπως ανάφεραν οι δυο υπουργοί, στόχος των ημερίδων που ξεκίνησαν στα σχολεία, είναι να ευαισθητοποιηθούν περισσότερα από 1.000.000 παιδιά, ηλικίας από 6 έως 18 ετών για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο. Στην ομιλία του, ο κ. Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε στις καινοτόμες δράσεις που προωθεί το υπουργείο του, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί 24 ημερίδες σε ολόκληρη την επικράτεια, τις οποίες έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 15.000 χιλιάδες γονείς και παιδιά.
Κάθε ημερίδα θα προβάλλεται ζωντανά, μέσω live streaming, όπου θα μπορούν να την παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι από το σπίτι τους.
Mέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους σ’ αυτή, γονείς και παιδιά θα μπορούν να ενημερώνονται τόσο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη πλοήγηση τους σε αυτό. Όπως τόνισαν οι υπουργοί, έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος cyberkid.gov.gr, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών».
Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όσον αφορά στην ενημέρωση των μαθητών, σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
«Είναι ευτυχής συγκυρία που δύο υπουργεία τα οποία φαινομενικά δεν έχουν σχέση μεγάλη μεταξύ τους, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Παιδείας, αυτή τη φορά έχουν έναν κοινό δημιουργικό στόχο: να ενημερώσουν τους μαθητές των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, και βεβαίως και τους γονείς, ώστε να προλάβουμε όλες αυτές τις δυσλειτουργίες που προκύπτουν από τη χρήση του διαδικτύου παράλληλα προς τις δημιουργικές διαδικασίες και ευκαιρίες που προσφέρει το διαδίκτυο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαμπινιώτης.
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: «Όπως πολύ καλά γνωρίζετε το διαδίκτυο, κρύβει και πολύ μεγάλους. Κινδύνους που αγγίζουν μόλις το 2% του συνολικού δικτύου, οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι ορατοί, δεν γίνονται αντιληπτοί από το χρήστη, ή ακόμη κι αν γίνουν αντιληπτοί, δεν αντιμετωπίζονται σωστά.
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μαζί με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εκδηλώνουν δράσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το φαινόμενο του εθισμού στο διαδίκτυο και να ενημερώσουν τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά, οι οποίοι αποτελούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τον εθισμό τους σε αυτό».
«Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και λόγω της εμπειρίας και μεγάλης τεχνογνωσίας της σε θέματα διαδικτύου, διοργανώνει Ενημερωτικές Ημερίδες σε διάφορα μέρη της χώρας, ώστε οι Έλληνες πολίτες και ειδικότερα οι γονείς και οι μαθητές, να μπορούν μέσα από τη διαδραστική συμμετοχή τους να ενημερώνονται τόσο για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, όσο και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά τη πλοήγηση τους σε αυτό» είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Με την καθιέρωση και υλοποίηση των ημερίδων μέσω τηλεδιασκέψεων, εκτιμάται ότι η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, θα συνδεθεί σε πραγματικό χρόνο με περισσότερα από 19.000 σχολεία σε τηλεδιασκέψεις που θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλούν σε πραγματικό χρόνο μέσω τηλεδιάσκεψης, με τους εξειδικευμένους αξιωματικούς – επιστήμονες της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
Στους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο για τους ανήλικους χρήστες του αναφέρθηκε στην ομιλία του και ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Μανώλης Σφακιανάκης που τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε 120 παιδιά που νοσηλεύονται από «internet-τισμό». Από υπερβολική, δηλαδή, χρήση του Internet. Αυτό, δυστυχώς, είναι μια πικρή αλήθεια, και είναι ένας από τους λόγους που η Υπηρεσία μας πήρε την πρωτοβουλία αυτή. Mέσα από τις ημερίδες αυτές, έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να μπορέσουμε να βάλουμε φρένο στον ξέφρενο ρυθμό του εθισμού και του cyber bullying.
»Tη λεγόμενη «κυβερνοκαζούρα». Τώρα, πειράζουν τους συμμαθητές τους με ηλεκτρονικούς τρόπους, με αποτέλεσμα ένα 20% να φτάνει σε στάδια αυτοκτονίας. Έχουμε σώσει 418 συνανθρώπους μας, και μέρος των παιδιών που συμπεριλαμβάνονται στα άτομα αυτά είχαν δεχτεί, cyber bullying – κυβερνοκαζούρα, και ήθελαν να φύγουν από αυτή τη ζωή».
Οι ημερίδες μέσω τηλεδιάσκεψης θα γίνουν με την υποστήριξη της εταιρείας Vodafone, την οποία στη συνέντευξη εκπροσώπησε ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικού και Τεχνολογικού τομέα, κ. Δαμιανός Xαραλαμπίδης, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Παρέχουμε την τεχνολογία μας και την απαραίτητη υποδομή προκειμένου η γνώση γύρω από την ασφαλή χρήση του διαδικτύου να φτάσει μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σχολείο της χώρας».