tromaktiko: Όλο και πιθανό ένα νέο πακέτο και για την Πορτογαλία...

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Όλο και πιθανό ένα νέο πακέτο και για την Πορτογαλία...



Μεγαλώνουν μέρα την ημέρα οι πιθανότητες η Πορτογαλία να χρειαστεί και δεύτερο πακέτο στήριξης (μετά το πρώτο των 78δις ευρώ), από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ... την ώρα που παράλληλα με αυτές τις φήμες διατηρούνται πάντα και αυτές για την πιθανότητα η Πορτογαλία να προχωρήσει σε μια αναδιάρθρωση τύπου Ελλάδα (PSI), αν και υπάρχουν σημαντικές διαφορές, κυρίως λόγω του ότι η πλειοψηφία των Πορτογαλικών ομολόγων υπάγονται σε Βρετανικό δίκαιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο, από τις εξελίξεις στις αγορές αλλά και την απόδοση της Πορτογαλίας θα εξαρτηθεί εάν η χώρα αυτή θα χρειαστεί να λάβει και δεύτερο πακέτο βοήθειας, πέραν των 78 δισ. ευρώ που έχει ήδη λάβει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας μιλώντας στα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης από την Κοπεγχάγη μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, επισήμανε ότι είναι «ένα θέμα που πρέπει πάντα να εξετάζεται, όμως εξαρτάται κυρίως από την εφαρμογή του προγράμματος το οποίο έχει συμφωνήσει η Πορτογαλία με τις ευρωπαϊκές αρχές και την αντίληψη των αγορών, που ευτυχώς έχει βελτιωθεί τον τελευταίο καιρό».

Να θυμίσουμε τέλος, ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα, αναφορικά με το έλλειμμα του 2011, αυτό έφτασε το 2011 στο 4,2% του ΑΕΠ, έναντι 9,8% το 2010, μειώθηκε δηλαδή πολύ περισσότερο από το στόχο του 5,9% που είχαν θέσει οι πιστωτές της χώρας. Βέβαια θα πρέπει να τονιστεί ότι στην ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Ine), τονίζεται ότι το αποτέλεσμα αυτό είναι το αποτέλεσμα της έκτακτης μεταφοράς των πόρων των συνταξιοδοτικών ταμείων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα δημόσια ταμεία. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Βίτορ Γκάσπαρ, είχε προβλέψει από τον Δεκέμβριο ότι το έλλειμμα θα κυμαινόταν «γύρω στο 4%» του ΑΕΠ χάρη στην ενέργεια αυτή, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Χωρίς αυτήν την κίνηση, το έλλειμμα θα έφτανε στο 7,5%, υψηλότερα του αναμενομένου. Σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβε πέρσι τον Μάιο από την ΕΕ και το ΔΝΤ η Πορτογαλία πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας και μεταρρυθμίσεων για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της και να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της. Η Λισαβόνα έχει δεσμευτεί ότι το έλλειμμά της θα φτάσει φέτος στο 4,5% του ΑΕΠ και του χρόνου στο 3%.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!