tromaktiko: Μυστήριο με χιλιάδες νεκρά δελφίνια στο Περού

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μυστήριο με χιλιάδες νεκρά δελφίνια στο Περού



Από τις αρχές του έτους, πάνω από 3.000 νεκρά δελφίνια έχουν ξεβραστεί στις βόρειες ακτές του Περού. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, 480 έχουν εντοπιστεί στην παραλία του Λαμπαγιέκε. Ορισμένοι κατηγόρησαν τους ντόπιους ψαράδες ότι τα θανάτωσαν, όμως...
η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι για τη συνεχιζόμενη τραγωδία ευθύνονται οι έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή.
Σύμφωνα με τον Κάρλος Γιαϊπέν Γιάνος από την Οργάνωση για την Έρευνα και Προστασία των Θαλάσσιων Ζώων, όλο και περισσότερα δελφίνια πεθαίνουν εξαιτίας μιας «θαλάσσιας φούσκας», ενός ακουστικού θύλακα που σχηματίζεται στη θάλασσα από τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούν οι πετρελαϊκές εταιρίες στις έρευνές τους για τον εντοπισμό «μαύρου χρυσού» κάτω από το βυθό.
«Οι πετρελαϊκοί όμιλοι χρησιμοποιούν διαφορετικές συχνότητες ακουστικών κυμάτων και οι συνέπειες από αυτές τις φούσκες μπορεί να μην είναι ορατές, αλλά μακροπρόθεσμα έχουν επιπτώσεις για τα ζώα», υποστηρίζει ο Γιαϊπέν. «Η επαφή με αυτές τις φούσκες μπορεί να προκαλέσει ακόμη και το θάνατο, όχι μόνο στα δελφίνια, αλλά και στις φώκιες και στις φάλαινες.» Το ακουστικό σοκ, εξηγεί, προκαλεί απώλεια της ισορροπίας και του προσανατολισμού στα θηλαστικά, καθώ και εσωτερική αιμορραγία.
Το 2003, επιστήμονες από την Εταιρεία Ζωολογίας του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η χρήση υποβρύχιου sonar μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μικροσκοπικών φυσαλίδων αζώτου στο αίμα και στα ζωτικά όργανα των θαλάσσιων θηλαστικών, προκαλώντας τους μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια που είναι γνωστή ως νόσος των δυτών ή νόσος αποσυμπίεσης.
Οι ντόπιοι ζητούν επιτακτικά εξηγήσεις καθώς η κατάσταση έχει επιδεινωθεί: πλέον εντοπίζουν περίπου 30 νεκρά δελφίνια την ημέρα κατά μέσο όρο. Την απάντηση για το τι φταίει ίσως δώσουν οι αναλύσεις του ωκεανογραφικού ινστιτούτου του Περού, ερευνητές του οποίου επισκέφθηκαν την περιοχή για να συλλέξουν δείγματα από τα δελφίνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τουλάχιστον ένας πετρελαϊκός όμιλος, η BPZ Energy με έδρα το Χιούστον του Τέξας, πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου ανοιχτά των περουβιανών ακτών, από τις αρχές της χρονιάς.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!