«Στην ευρωζώνη, η επιδίωξη μιας προόδου με στόχο τη βιωσιμότητα του χρέους, την οικονομική σταθερότητα και τις φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα είναι κρίσιμης σημασίας για να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη και η παραγωγικότητα, να διευκολυνθεί η εξυγίανση και να προωθηθεί η ισχυρή και ισορροπημένη ανάπτυξη», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή του ΔΝΤ
Η οικονομική πορεία της Ευρώπης ήταν το βασικό θέμα συζήτησης των υπουργών Οικονομικών που συμμετείχαν στην εξαμηνιαία σύνοδο του ΔΝΤ.
Οι χώρες-μέλη του Ταμείου επισήμαναν ότι η παγκόσμια οικονομία «ανακάμπτει προοδευτικά», τονίζοντας ωστόσο ότι «απομένουν πολλά να γίνουν». «Οι προοπτικές εξακολουθούν να μιλούν για μέτρια ανάπτυξη και οι κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι. Θα συνεχίσουμε να δρούμε συλλογικά για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη, να αναζωογονήσουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Δέσμευσή μας παραμένει η ανάληψη των απαραίτητων δράσεων ώστε να διασφαλιστεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα», αναφέρει η τελική ανακοίνωση του ΔΝΤ μετά το πέρας των εαρινής διάσκεψης του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον.
Περισσότερες από 20 χώρες μέλη του ΔΝΤ δεσμεύθηκαν να προσφέρουν στα αποθεματικά του Ταμείου περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Αυτή η προσπάθεια, μαζί με τις εθνικές και περιφερειακές δομικές, δημοσιονομικές και νομισματικές δράσεις που έχουν εφαρμοστεί τους τελευταίους μήνες, δείχνουν την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα και να θέσει σε πιο υγιείς βάσεις την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι το ενισχυμένο τείχος προστασίας του ΔΝΤ «αναμένεται να βοηθήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να σταθεροποιήσει την κατάσταση, η οποία παραμένει εύθραυστη».
Ο ίδιος σημείωσε τις προόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους τελευταίους μήνες όσον αφορά στους προϋπολογισμούς, την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο αύξησε τους πόρους του.
«Παρόλα αυτά δεν αντιμετωπίζει μόνο η Ευρώπη μεγάλες δημοσιονομικές προκλήσεις», επισήμανε ο Σόιμπλε. «Οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία κυρίως πρέπει να περιορίσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος τους».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ ζήτησε από την Ευρώπη να εξακολουθήσει «να υποστηρίζει δημιουργικά, ευέλικτα και επιθετικά τις χώρες καθώς προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις». Πάντως οι ΗΠΑ δεν συνέβαλαν στην αύξηση των αποθεματικών του ΔΝΤ.
Εξάλλου η βρετανική κυβέρνηση δέχθηκε έντονες επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας μετά την ανακοίνωση την Παρασκευή του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ότι η χώρα θα συνεισφέρει επιπλέον 15 δισεκατομμύρια δολάρια στο ΔΝΤ.
Ο Εντ Μπολς, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph ότι ο Όσμπουρν δεν θα πρέπει να δώσει «ούτε μία επιπλέον πένα» και ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).