Είναι μια από τις προτάσεις που εκπόνησε ομάδα εργασίας του ΥΠΕΚΑ, για την μεταρρύθμιση του μηχανισμού υποστήριξης των ΑΠΕ.
Η συγκεκριμένη αλλαγή είναι μια από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας λόγω «μνημονίου» προκειμένου να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της αγοράς (π.χ. μείωση του κόστους εγκατάστασης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής), αλλά και για να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά.
Σύμφωνα με την πρόταση, η εγγυημένη τιμή (Feed in Tariff, FIT) που ισχύει σήμερα θα αντικατασταθεί από «μπόνους» (feed in premium) πάνω στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που διαμορφώνεται κάθε ώρα στην αγορά.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται το premium να αυξάνεται κατά τις ώρες χαμηλών τιμών και να μειώνεται όταν η τιμή παρουσιάζει σημαντική αύξηση, έτσι ώστε να εξομαλύνονται οι απότομες διακυμάνσεις για τον παραγωγό ή να τεθούν ανώτατα και κατώτατα όρια στη συνολική τιμή (τιμή αγοράς συν premium) που εισπράττει ο παραγωγός, κλπ συστήματα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η έκθεση εκπονήθηκε από επιτροπή με συμμετοχή του ΚΑΠΕ και εκπροσώπων της αγοράς και σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ θα αποτελέσει τη βάση διαλόγου με τους φορείς για την αναμόρφωση του συστήματος.
Το ΥΠΕΚΑ σημειώνει ακόμη ότι:
-Η βασική τιμή FIT έχει παραμείνει ουσιαστικά αμετάβλητη σε σταθερές τιμές κατά την τελευταία δεκαετία για τεχνολογίες για τις οποίες έχει επέλθει μια σταθερότητα στο κόστος τους (αιολικά και μικρά υδροηλεκτρικά).
-Για τα φωτοβολταϊκά, στις αρχές του 2009 έγινε μείωση των εγγυημένων τιμών και τροποποίηση του μηχανισμού ετήσιας αναπροσαρμογής, προκειμένου να υπάρξει ταχύτερη προσαρμογή των σχετικά υψηλών τιμών στο μειούμενο κόστος της τεχνολογίας.
Ο λογαριασμός ενίσχυσης των ανανεώσιμων πηγών παρουσιάζει έλλειμμα που είναι μία από τις αιτίες έλλειψης ρευστότητας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το ΥΠΕΚΑ επισημαίνει πάντως ότι έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοδοτικού μηχανισμού, που είναι η αξιοποίηση των πόρων που προκύπτουν από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών, η επιβολή ειδικού τέλους 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή και η αξιοποίηση πρόσθετων πόρων που θα προέλθουν από μέρος του τέλους που καταβάλουν οι καταναλωτές ρεύματος υπέρ της ΕΡΤ.