tromaktiko: Ανοίγει ο δρόμος για αποφυλακίσεις ισοβιτών και βαρυποινιτών στην Κύπρο

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Ανοίγει ο δρόμος για αποφυλακίσεις ισοβιτών και βαρυποινιτών στην Κύπρο



Ένα ακόμη εμπόδιο για τις αποφυλακίσεις βαρυποινιτών αλλά και ισοβιτών υπό όρους, ξεπεράστηκε, με τον καταρτισμό του καταλόγου επιτηρητών. Το Συμβούλιο Αποφυλακίσεως επ’ αδεία θ’ αρχίσει τώρα να εξετάζει τις αιτήσεις ισοβιτών.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν ενώπιον του Συμβουλίου 50 περίπου αιτήσεις για αποφυλάκιση, μεταξύ των οποίων και οκτώ ισοβιτών. Ανάμεσα σ’ αυτούς που ζητούν αποφυλάκιση με όρους, είναι και ο μακροβιότερος κατάδικος στην ιστορία των Κεντρικών Φυλακών, ο Αντρέας Αριστοδήμου γνωστός ως «Γιουρούκκης». Ο Αριστοδήμου εξέτισε μέχρι σήμερα 25 χρόνια πίσω από τα σίδερα μετά τις καταδίκες του σε ισόβια για φόνο και ανθρωποκτονία. Με το νόμο που ψήφισε πριν δύο χρόνια η Βουλή, έχει το δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του με όρους, γι’ αυτό και κατέθεσε την αίτησή του. Πρόσφατα θα παρουσιαζόταν ενώπιον του Συμβουλίου όμως η εξέταση της αίτησής του αναβλήθηκε.

Πρόσφατα καταρτίστηκε κατάλογος από 45 επιτηρητές οι οποίοι σε παγκύπρια κλίμακα θα αναλαμβάνουν να παρακολουθούν κατά πόσον τηρούνται οι όροι αποφυλάκισης ενός κατάδικου, δήλωσε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συμβουλίου Γιώργος Μεττούρης. Ο ίδιος τόνισε ότι οι κρατούμενοι δικαιούνται μιας β’ ευκαιρίας νοουμένου ότι η διαγωγή τους στις φυλακές είναι τέτοια που να μη δημιουργεί προβλήματα στην εξέταση της άδειας τους.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους επιτηρητές, το Συμβούλιο ζητεί έκθεση του Γραφείου Ευημερίας για κάθε κατάδικο που μελετά το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του, ενώ στην περίπτωση που παραβιαστούν οι όροι, τότε ο κατάδικος επιστρέφει πίσω στη φυλακή. Στην περίπτωση που μια αίτηση για αποφυλάκιση απορριφθεί, τότε ο επηρεαζόμενος δικαιούται να καταθέσει νέα, μετά την πάροδο δύο ετών.

Οι ισοβίτες δικαιούνται να ζητήσουν αποφυλάκιση, μετά τη συμπλήρωση 12 χρόνων στη Φυλακή και οι βαρυποινίτες, μετά που εκτίσουν το μισό της ποινής τους. Ήδη ένας ισοβίτης έχει αποφυλακιστεί, όμως η περίπτωσή του ήταν διαφορετική από τους υπόλοιπους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!