δικαιώματα τους στην περίθαλψη σε επίπεδο κρατικών νοσηλευτηρίων σχεδόν ικανοποιητικά και καθόλου σε επίπεδο ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αναφέρθηκε από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας Διονύση Μαυρονικόλα σε συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας για τα Δικαιώματα των Ασθενών.
Ο κ. Μαυρονικόλας, αφού ανέφερε ότι από το 2005 ισχύει η εναρμονιστική νομοθεσία η οποία καθορίζει με νόμο τα δικαιώματα των ασθενών, είπε πως ο ρόλος των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και των Συνδέσμων Ασθενών στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας είναι καθοριστικά σημαντικός, όπως σημαντικός είναι και στην ενημέρωση των ασθενών για τα δικαιώματα τους.
Ο κάθε Κύπριος πολίτης έχει δικαίωμα να γνωρίζει και να διεκδικεί τα δικαιώματα του ως ασθενής, ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας, δηλώνοντας τη δέσμευση του Υπουργείου να προχωρήσει αταλάντευτο προς την ενημέρωση και εφαρμογή του σχετικού νόμου.
Αφού, επίσης, είπε ότι η ενημέρωση των ασθενών και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι σχεδόν ικανοποιητική, ενώ στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ανύπαρκτη, ανακοίνωσε πως το Υπουργείο θα προχωρήσει στη διενέργεια έλεγχων και την παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Σε ό,τι αφορά τις επιτροπές εξέτασης των παραπόνων των ασθενών, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε πως αποτελούν βραχίονα του Υπουργείου Υγείας που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών και των προβλημάτων.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας είπε πως τα παράπονα των ασθενών είναι πολλά σε όλες τις επαρχίες.
Πρόσθεσε πως τα σοβαρότερα από αυτά αφορούν τις λίστες αναμονής και διευκρινίζοντας ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού το Υπουργείο Υγείας δίνει μάχες, είπε πως οι ρυθμοί αύξησης των ασθενών στα νοσοκομεία δεν επιτρέπουν την εξάλειψη της αναμονής.
Ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε επίσης πως το Υπουργείο Υγείας μελετά τρόπους μαζικότερης και ευρύτερης ενημέρωσης για τα δικαιώματα των ασθενών, μέσα από τηλεοπτικά σποτάκια.
Ο Μάριος Κουλούμας εκπρόσωπος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Πασχόντων και Φίλων παραθέτοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, είπε πως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι οι λίστες αναμονής, κυρίως σε επίπεδο διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης διευρύνονται.
Ανέφερε πως το κράτος πρέπει να μεριμνήσει ώστε να περιοριστούν οι λίστες αναμονής, διότι η αναμονή επηρεάζει την υγεία των ασθενών καθώς η καθυστέρηση στη διάγνωση συνεπάγεται καθυστέρηση στην έναρξη της θεραπείας, επηρεάζοντας μακροχρόνια και τα ταμεία του κράτους.
Ανέφερε ακόμα πως υπάρχει αναμονή μέχρι και ενάμισι χρόνο, που είναι μεγάλος χρόνος για έναρξη έγκαιρης θεραπείας.
Στη συνέχεια, είπε πως σοβαρό πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι οι πολίτες και οι ασθενείς δεν είναι ενήμεροι για τη νομοθεσία και τα δικαιώματα τους ώστε να τα διεκδικούν και συνάρτηση τούτου είναι η έλλειψη πλήρους πληροφόρησης για την κατάσταση της υγείας του.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα, οι ασθενείς με μακροχρόνιες παθήσεις πρέπει να έχουν πρόσβαση στις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες.
Είπε ακόμα πως τελευταία υπάρχει πρόβλημα με τα generic φάρμακα, τα οποία δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα πρωτοπόρα φάρμακα.
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου που παρέστη στη συνέντευξη Τύπου είπε πως η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν γνωρίζει τα δικαιώματα των ασθενών όπως πηγάζουν από την εξαιρετική νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο.
Είπε πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξετάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την εφαρμογή της νομοθεσίας, προσθέτοντας πως σε συνεργασία με την Επίτροπο Νομοθεσίας ετοιμάζεται έκθεση και ενδέχεται εάν κριθεί σκόπιμο να κατατεθεί τροποποίηση για συμπλήρωση κενών ή και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της.