Πάντοτε άλλωστε ήταν πολιτικά προσανατολισμένος στη διαμόρφωση ενός διακριτού διεθνούς προφίλ, που τον έφερε κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, και του επέτρεψε να παραμείνει εκεί, ακόμη και μετά την αποστρατεία του σε επίπεδο Ελλάδας. Όπως συμβαίνει για παράδειγμα με την παραμονή του στην προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με αφορμή συνεδρίαση της οποίας παρέστη στη Νέα Υόρκη, και συναντήθηκε με τον Μπιλ Κλίντον.
Ο πρώην πρωθυπουργός και τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει προσωπική σχέση με τον άλλοτε πλανητάρχη, ο οποίος την περίοδο που το Κίνημα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, είχε χαρίσει στον Γιώργο Παπανδρέου πόντους δημοφιλίας, συμμετέχοντας στο Συμπόσιο της Σύμης.
Στη Νέα Υόρκη, Παπανδρέου και Κλίντον είπαν πολλά. Μίλησαν για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ελληνική κρίση, τις αμερικανικές εκλογές, το πώς διαμορφώνεται το παγκόσμιο σκηνικό, στη Μέση Ανατολή αλλά και τη Μεσόγειο.
Αυτά ανακοινώθηκαν. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο τι… δεν ανακοινώθηκε, αλλά συζήτησαν οι δυο ηγέτες. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε στον Μπιλ Κλίντον, ότι η Ελλάδα χρειάζεται έμπρακτη στήριξη από τους ιστορικούς φίλους της, κατατάσσοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες στην παραπάνω κατηγορία.
Έσπευσε λοιπόν να τονίσει ότι μια επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, θα έστελνε ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές, και θα ενέτεινε την πίεση προς την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να στηρίξει εμπράκτως την Αθήνα.
Σχολιάζοντας ότι ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο θα είχε μια επίσκεψη του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, μετά την αναμενόμενη επανεκλογή του στην προεδρική αναμέτρηση του Νοεμβρίου. Μια επίσκεψη άλλωστε, την οποία ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει αναβάλλει στο πρόσφατο παρελθόν.
statesmen.gr