tromaktiko: Προσοχή στην παράταση πριν το… πέναλτι

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Προσοχή στην παράταση πριν το… πέναλτι



του Αλέξανδρου Μερκούριου
Δεν χρειάστηκε κάτι περισσότερο από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για να καταλάβει κανείς αυτό που πραγματικά συμβαίνει γύρω του: η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία...
εκτινάσσεται, ο ελληνικός πληθυσμός πτωχεύει, και σύντομα θα χρειαστεί να ξανασχεδιάσουμε τις λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα, μια και όλα αυτά που ξέραμε, απλά δεν θα υπάρχουν για να βοηθήσουν.

Η ΤτΕ μας είπε ότι οι διαθέσιμοι βραχυχρόνιοι δείκτες για τους πρώτους μήνες του 2012 δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ύφεση δεν θα μας εγκαταλείψει:

1. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ θα πλησιάσει το 5%, δηλαδή η ύφεση θα είναι λιγότερο έντονη από ότι το 2011, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τα διαρθρωτικά μέτρα χαρακτήρα θα εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση. Κάτι που δεν είναι βέβαιο

2. Το μέσο ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί σε σύγκριση με το 2011 και θα ξεπεράσει το 19%, έναντι 17,7% πέρυσι.

3. Η αναμενόμενη το 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, σε συνδυασμό και με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών, οδηγεί σε αισθητή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, που θα συμβάλει σε άνοδο των εξαγωγών και υποκατάσταση των εισαγωγών. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια. Μισθολογικά, όμως, ο ελληνικός λαός θα έχει γυρίσει στη δεκαετία του ’70. ‘Ίσως και πιο πίσω.

4. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται να υποχωρήσει από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 στο 7,5% περίπου το 2012, ενώ η υποχώρηση θα συνεχιστεί και τα επόμενα έτη.

5. Το 2012 ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο 1,2%. Το 2013 ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενδεχομένως και κάτω από το 0,5%.

Σε αριθμούς λοιπόν (και μόνο, μια και στην πράξη τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά) διαμορφώνεται ένα υπόβαθρο αισιοδοξίας για κάποιους δείκτες. Και πάλι όμως αυτά δεν αρκούν. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι η ύφεση θα φέρει τα επόμενα χρόνια υψηλότερα ελλείμματα από όσα είχαν υπολογιστεί. Και βάσει των οποίων έγινε ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ήδη, η πρόβλεψη για επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 δείχνει να ανατρέπεται και να μετατίθεται, γιατο 2014,και πάλι με αισιόδοξες εκτιμήσεις. Τι σημαίνει αυτό;

Ότι όσα μέτρα κι αν ληφθούν, όσο κι αν σφίξουν το ζωνάρι του λαού, ο σχεδιασμός του δεύτερου πακέτου στήριξης ίσως να χρειαστεί να επιστρέψει στο σχεδιαστήριο, με στόχο την… επιμήκυνση. Δηλαδή ο στόχος να φτάσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ να παραταθεί κατά ένα ή δύο χρόνια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει καμία αλλαγή ή χαλάρωση στα μέτρα, τα οποία αποτελούν δέσμευση της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές, ανεξαρτήτως της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Μάλιστα η Τρόικα θεωρεί «καιροσκοπικές» τις πολιτικές δυνάμεις που παραμονές των εκλογών (και κυρίως λόγω της χαλάρωσης της οικονομικής ατζέντας) υπόσχονται «πιθανότητα» επαναδιαπραγμάτευσης όρων, και υπογραμμίζει αυτό που οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να διεκδικήσουν την ψήφο μας φρόντισαν α αποσιωπήσουν: Την επομένη των εκλογών, και ειδικότερα μετά το Eurogroup της 12ης Μαΐου θα πρέπει να δοθεί η λίστα των περικοπών και των μέτρων που θα διασφαλίσουν τα πρόσθετα 12 δις. που απαιτούνται για τη σταθεροποίησης της οικονομίας.

Δηλαδή τα μέτρα που θα φέρουν ακόμη μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξειςακόμηπερισσότερες απολύσεις υπαλλήλων στον ευρύτερο και στενότερο δημόσιο τομέα, το κλείσιμο περισσότερων ΔΕΚΟκαι σε μεγάλο βαθμό το τέλος του κράτους πρόνοιας στην Ελλάδα.

Προσοχή λοιπόν, η παράταση της όποιας προσαρμογής, είναι χρονική ως προς το στόχο, και σε καμία περίπτωση αριθμητική, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί.

topontiki.gr


     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!