tromaktiko: Το “Πράσινο Σημείο” ξεκινάει από τον Ταύρο

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Το “Πράσινο Σημείο” ξεκινάει από τον Ταύρο



Ομόφωνο “Ναι” στο “Πράσινο Σημείο” είπε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Παρασκευής που έγινε στον Ταύρο, παραχωρώντας το... οικόπεδο της οδού Σαλαμίνος με σκοπό την δημιουργία του.

Στο συμβούλιο παρευρέθηκαν Επιτροπές των Κατοίκων της περιοχής αλλά και η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Καραβασίλη.
Τα “Πράσινα Σημεία” αποσκοπούν στην ανακύκλωση υλικών και είναι μια διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε χώρες ανά τον κόσμο. Η ανάγκη δημιουργίας του συγκεκριμένου χώρου κρίνεται επιτακτική καθώς εδώ και πολλά χρόνια ο Ταύρος βιώνει την καύση καλωδίων από τους πληθυσμούς των ΡΟΜΑ στην ευρύτερη περιοχή. Η εν λόγω πρακτική κρίνεται εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τους κατοίκους των περιοχών όσο και για τους ίδιους τους ΡΟΜΑ. Οι στόχοι της δημιουργίας του “Πράσινου Σημείου” είναι οι εξής:
Οριστική παύση της καύσης καλωδίων και ένταξη των ΡΟΜΑ σ’ένα νόμιμο πλαίσιο ανακύκλωσης
Διασφάλιση της υγείας
Αντιμετώπιση της παραοικονομίας
Αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αποβλήτων
Μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ σε κατάλληλο και βιώσιμο χώρο
Στην παρουσίαση της, η εκπρόσωπος του Υπουργείου κ. Καραβασίλη έθιξε όλες τις πλευρές του προβλήματος αλλά και τους λόγους που λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους πρακτικές. Εν συνεχεία παρουσίασε λεπτομερώς την εφαρμογή του σχεδίου του “πράσινου σημείου” καθώς επίσης και τον τρόπο λειτουργίας. Πρόκειται για ένα σύστημα ανακύκλωσης που αν εφαρμοστεί ακριβώς όπως έχει σχεδιαστεί, θα δώσει μια λύση στο πρόβλημα της καύσης των καλωδίων και παράλληλα θα οδηγήσει στην ακριβή καταγραφή των πληθυσμών ΡΟΜΑ της περιοχής μας.
Ταυτόχρονα θα στοχεύσει στο τέλος της παραοικονομίας που ανθεί λόγω του φαινομένου της καύσης καλωδίων, χωρίς όμως να παραλείψει και την απομάκρυνση των ΡΟΜΑ από την περιοχή αυτή.


Οι τοποθετήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησαν με τη δήλωση του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου, κ. Ευθυμίου, ο οποίος δήλωσε ότι τίθεται υπέρ της απόφασης για το σχεδιασμό του “Πράσινου Σημείου”, εφόσον δεν έχει παρουσιαστεί ως τώρα μια βιώσιμη και ρεαλιστική λύση. Τόνισε ότι η εφαρμογή του σχεδίου αυτού θα πραγματοποιηθεί υπό προϋποθέσεις και ότι εκείνος θα είναι ο πρώτος που θα κινητοποιηθεί σε περίπτωση που το σχέδιο δεν εφαρμοστεί όπως πρέπει. Απώτερος στόχος, όπως δήλωσε, είναι το σταμάτημα της καύσης καλωδίων και η μετεγκατάσταση του πληθυσμού.
Από την αντιπολίτευση, ο κ. Σπανάκης να πρότεινε να συζητηθεί περαιτέρω το ζήτημα αυτό και μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, καθώς όπως επισήμανε, το “Πράσινο Σημείο” δε θα είναι η λύση στο πρόβλημα. Λέγοντας αυτά αποχώρισε από το Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι το οποίο στάθηκε αφορμή σχολιασμού από τους παρευρισκόμενους.

Ο κ. Κρεμμύδας τάχθηκε υπέρ της προτεινόμενης λύσης, καθώς αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στο να γίνει έστω και ένα βασικό βήμα. Απ’ τη μεριά του, κατήγγειλε το Δήμο Αθηναίων για αδιαφορία σ’ ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα. Ο κος. Κυριαζίδης που πήρε το λόγο αμέσως μετά δήλωσε ότι εφόσον οι κάτοικοι το επιθυμούν αλλά και εφόσον το Συμβούλιο το αποφασίσει στο να προχωρήσουν στην απόφαση εφαρμογής του σχεδίου, τάσσεται υπέρ αλλά με κάποιες επιφυλάξεις. Ο πρώην Δήμαρχος Ταύρου κ. Σούτος παρατήρησε και εκείνος ότι το θέμα με τους ΡΟΜΑ και την καύση των καλωδίων έχει φτάσει στα όρια του και η εφαρμογή του σχεδίου είναι η μόνη λύση, αλλά με την προϋπόθεση της δέσμευσης εκ μέρους του Υπουργείου για τη μετέπειτα πορεία του. Ο κος. Σωπάκης έκανε γνωστή τη δράση του Δήμου Ταύρου πολλά χρόνια πριν σε σχέση με αυτό το ζήτημα, επέρριψε ευθύνες σε σχέση με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα τόσο σε ΠΑΣΟΚ όσο και σε Ν.Δ και πρότεινε την παραχώρηση του οικοπέδου που βρίσκεται δίπλα στο κτίριο του τμήματος Μεταγωγών, τον συνεχή έλεγχο από μέρους της Πολιτείας αλλά και των κατοίκων στις διαδικασίες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Τόνισε και ο ίδιος ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και ότι προχωρώντας σε κάτι τέτοιο θα υπάρχει πρόσφορο έδαφος στο να προχωρήσουν και στη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ.

Στο τέλος, ο λόγος δόθηκε στις επιτροπές των κατοίκων με πρώτο ομιλητή τον κ. Λινάρδο (Εκπρόσωπος της Επιτροπής Κατοίκων Ταύρου), ο οποίος ανέδειξε ότι πράγματι η λύση στο πρόβλημα είναι η ανακύκλωση και η εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Τόνισε όμως ότι είναι αναγκαία η ολοκληρωτική και ακριβής εφαρμογή του σχεδίου για το “πράσινο σημείο”, αν θέλουμε να στεφθεί αυτό με απόλυτη επιτυχία.

Η κ. Αλιφιεράκη από την πλευρά της δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό έπρεπε ήδη να είχε σταματήσει εδώ και καιρό και ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη γι’ αυτό το σχέδιο, καθώς η παραμονή των ΡΟΜΑ στην περιοχή έχει ως αποτέλεσμα και άλλου είδους προβλήματα, πέραν της καύσης των καλωδίων.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων που παραβρέθηκαν στο συμβούλιο τάχθηκαν υπέρ στο να βρεθεί μια δραστική λύση στο πρόβλημα καθώς, όπως υποστήριξαν, βάσει γεγονότων η τακτική της καύσης των καλωδίων έχει αποφέρει πολλά προβλήματα υγείας τόσο στα παιδιά τους όσο και στους ίδιους.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ολοκληρώθηκε στις 23:30 μ.μ μετά από πολλές τοποθετήσεις, συζητήσεις και διαφωνίες ενίοτε, με ομόφωνη απόφαση όμως την παραχώρηση του οικοπέδου στην οδό Σαλαμινίας με σκοπό τη δημιουργία του “Πράσινου Σημείου”.

moschatotavros.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!