Αυτό σημειώνουν οι Financial Times, επικαλούμενοι την εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων Roland Berger, αρμόδια για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου, που σχολιάζει ότι είναι αμυδρή η πιθανότητα συγκέντρωσης κεφαλαίου των 300 εκατομμυρίων δολαρίων, για την εκπόνησή του. Οι γαλλικές τράπεζες, που θεωρητικά θα συνέβαλαν οικονομικά, αλλά και οι γερμανικές, δείχνουν περιορισμένο ενδιαφέρον για το σχέδιο, όπως και οι επενδυτές τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της Commerzbank, Μάρτιν Μπλέσινγκ, είχε παρομοιάσει έναν τέτοιο οίκο με το τέρας του Λοχ Νες, που «κάνει κάθε τόσο την εμφάνισή του, αλλά κανείς ποτέ δεν το είδε».
Πάντως, δυσπιστία για το σχέδιο για τον ανεξάρτητο αυτό ευρωπαϊκό οίκο, επικρατεί και στη Γερμανία. Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) έχει εκφράσει τη διαφωνία του. σημειώνοντας ότι πρόκειται για φυσιολογικό φαινόμενο το «ολιγοπώλιο των οίκων αξιολόγησης».
Συγκεκριμένα, το μοντέλο χρηματοδότησης της Roland Berger για τον ευρωπαϊκό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης διαφέρει από το αντίστοιχο των αμερικανικών οίκων, καθώς αντί να χρηματοδοτείται ο οίκος από τους των εκδότες τίτλων, το βάρος αυτό το επωμίζονται οι επενδυτές.
Έτσι, οι οίκοι δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να δίνουν υπερβολικά καλή βαθμολογία στα διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα μόνο και μόνο για να διασφαλίζουν αναθέσεις έργων.
«Άλλο ένα σημαντικό σχέδιο για την ρύθμιση των αγορών και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Ευρώπης ναυαγεί», δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Κάρστεν Σνάιντερ, ενώ ο χριστιανοδημοκράτης ομόλογός του, Μίχαελ Μάιστερ, τάχθηκε υπέρ παρεμβάσεων για την ορθή λειτουργία των υφισταμένων οίκων αξιολόγησης.