tromaktiko: Τι τύπο δέρματος έχω και τι περιποίηση χρειάζεται;

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Τι τύπο δέρματος έχω και τι περιποίηση χρειάζεται;



Αποφάσισες να φροντίσεις το πρόσωπό σου και σε έχουν θαμπώσει όλα αυτά τα προϊόντα περιποίησης;
Μάθε τί σημαίνει ο κάθε τύπος δέρματος και τί πραγματικά χρειάζεσαι.

Ακούς κανονικό, μεικτό, λιπαρό δέρμα και εκτός από τα πολύ προφανή (π.χ. γυαλάδα και λιπαρότητα) είναι δύσκολο να είσαι σίγουρη τί τύπο δέρματος έχεις και άρα τί προϊόντα να χρησιμοποιήσεις.
Τα πράγματα όμως είναι πανεύκολα. Όλη αυτή η ατέλειωτη ορολογία γύρω από την επιδερμίδα και τις ανάγκες της είναι καθαρά θέμα μάρκετινγκ.

Τα βασικά για την επιδερμίδα μας

Θυμήσου ότι όλα τα ρυθμίζει το νερό. Κάθε ονομασία για τον τύπο δέρματός σου αφορά την έλλειψη ή όχι, του νερού και την αντιστοιχία του με το λίπος. Πάνω σε αυτόν τον απλό κανόνα μπορείς να επεξηγήσεις απλά κάθε τύπο δέρματος:
Κανονικό: ίση ποσότητα νερού – λίπους
Λιπαρό: περισσότερο λίπος – λιγότερο νερό
Ξηρό: λιγότερο νερό – λιγότερο λίπος
Μεικτό: λιπαρό στο Τ (κούτελο, μύτη, σαγόνι), κανονικό στα υπόλοιπα σημεία

Πώς θα το αναγνωρίσεις
Κανονικό: σφριγηλό, λαμπερό, καθαρό και απαλό
Λιπαρό: σφριγηλό, γυαλίζει, με μεγάλους πόρους συνήθως και μαύρα στίγματα, τραχύ και κολώδες στην αφή.

Ξηρό: χαλαρωμένο συνήθως, με μικρές ρυτίδες αφυδάτωσης, άτονο, απαλό και “τραβάει”.
Μεικτό: στο Τ έχει τα χαρακτηριστικά του λιπαρού δέρματος και το υπόλοιπο εκείνα του κανονικού.

Πώς θα το περιποιηθείς:
Κανονικό: απλή ενυδατική, καθαρισμός με απαλό σαπούνι πρωί-βράδι και καλό ντεμακιγιάζ (με λοσιόν ή μαντηλάκια καθαρισμού) εάν βάφεσαι.

Λιπαρό: απλή ενυδατική, καθαρισμός πρωί-βράδι με γαλάκτωμα – λοσιόν ή ειδικό σαπούνι για λιπαρά δέρματα και καλό ντεμακιγιάζ (με προϊόντα χωρίς οινόπνευμα) εάν βάφεσαι. Το λιπαρό δέρμα δεν χρειάζεται αντιρυτιδική διότι δεν σπάει εύκολα. Όμως αν παραμελήσεις την υγρασία του, σπάει με πολύ βαθιές ρυτίδες που δεν φεύγουν με τίποτα.

Ξηρό: ενισχυμένη ενυδατική με λίπος (ή και αντιρυτιδική), πολύ απαλός καθαρισμός (όχι σαπούνι, όχι καθαριστικά με οινόπνευμα), καλό ντεμακιγιάζ εάν βάφεσαι (με πολύ απαλές κινήσεις λόγω χαλάρωσης). Κρέμα νυκτός, καλό είναι να φοράς από τα 40-45 και άνω και μάλιστα όχι όλη νύχτα. Δύο ώρες πριν τον ύπνο την απλώνεις και έπειτα την αφαιρείς διότι αν μείνει όλη νύχτα και επειδή είναι πολύ λιπαρή, κλείνει τους πόρους και χαλαρώνει το δέρμα.

Μεικτό: το περιποιείσαι όπως ένα λιπαρό δέρμα μέχρι να ισορροπήσεις την υγρασία και να γίνει κανονικό. Πολλές φορές τα μεικτά δέρματα μετά την εφηβεία γίνονται κανονικά.

Πήλινγκ, μάσκες, καλό είναι να μην γίνονται πάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Κρέμες ματιών, λαιμού, νυκτός, οροί, αμπούλες και ό,τι άλλο ακούς και σου γυαλίζει δεν είναι απαραίτητα. Είναι στην δική σου κρίση εάν θα δοκιμάσεις ένα ακόμη προϊόν που ίσως ταιριάζει στο δέρμα σου. Φόρεσέ τα όμως, χωρίς να παραλείπεις την βασική περιποίηση που χρειάζεται το δέρμα σου. Δεν έχει νόημα να φοράς μία πανάκριβη κρέμα ματιών όταν δεν φοράς ποτέ ενυδατική και δεν κάνεις ντεμακιγιάζ.
himaira.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!