tromaktiko: Από την κυβέρνηση τεχνοκράτη Πρωθυπουργού στον Ιόλαο

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Από την κυβέρνηση τεχνοκράτη Πρωθυπουργού στον Ιόλαο



Τον Οκτώβριο του 2011 η κατάσταση στην Ελλάδα είχε φτάσει στο απροχώρητο. Ο Παπαδήμος έγινε ο από μηχανής θεός στον οποίο... προσέβλεπε όλη η Ελλάδα. Ο Ιόλαος; Ένας άγνωστος στη σκιά της ελληνικής μυθολογίας. Χωρίς αυτόν όμως ο θείος του, ο μυθικός ήρωας Ηρακλής, αδελφός του πατέρα του Ιφικλή, δεν θα είχε μάλλον καταφέρει να κόψει όλα τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας και ίσως να μην τα είχε καταφέρει και σ' άλλους άθλους. Έξι μήνες αργότερα, ο Ιόλαος, βγαίνει από τη μυθολογία και από αφανής γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία, διάσημος. Η αιτία; Ένας Γερμανός πολιτικός ελληνικής καταγωγής θα μπορούσε να το επιτύχει. Συνταγή επιτυχίας στην εποχή της κρίσης του €. Και το όνομα αυτού: ο εκ Κρήτης ορμώμενος, Γιώργος Χατζημαρκάκης. Όπου Ιόλαος διάβαζε αφανείς Έλληνες του εξωτερικού με εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, έτοιμοι ν' αφήσουν το τζάκι και να προστρέξουν στη χειμαζόμενη μητέρα πατρίδα και όπου Ηρακλής η ελληνική πολιτική ηγεσία, μάλλον αυτή που η ιστορία κυοφορεί κι ακόμη δεν γνωρίζουμε. Ας ψάξουμε λοιπόν να βρούμε τους νέους ανθρώπους κάθε ηλικίας!

Πράγματι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων και αφοσιωμένων στον σκοπό τους ανθρώπων θα μπορούσε ν' αλλάξει τον κόσμο, στην πραγματικότητα μόνον αυτό μπορεί να συμβεί στην ιστορία, όπως έχει πει η Margaret Mead.

Τους τελευταίους μήνες, εν μέσω κρίσης και δυσκολιών στην Ελλάδα δημιουργήσαμε τη μη κερδοσκοπική ένωση προσώπων ΙΟΛΑΟΣ στο Βέλγιο, με σκοπούς:

1. την προώθηση της ευρωπαϊκής ιδέας και τη συμμετοχή στην ελληνική συν-διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, τη σύγκλιση και την προαγωγή της ευρωπαϊκής συνείδησης, την ενημέρωση και εμπέδωση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας, των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του Ευρωπαίου πολίτη.

2. την επιδίωξη και προώθηση ενός σταθερού και δημιουργικού διαλόγου με στόχο τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δομών. Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αλλαγή, προώθηση βασικών αξιών για καλύτερες πρακτικές, επιμόρφωση, αξιοκρατία, αξιολόγηση, εξορθολογισμό, ανασυγκρότηση και ευρωπαϊκές συνέργειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η δημιουργία ομάδας στελεχών της ΕΕ καθώς επίσης και της εθνικής διοίκησης κρατών μελών της ΕΕ, Ελλήνων, ελληνικής καταγωγής, ή φιλελλήνων, με σκοπό να ενθαρρύνουν και να συμμετάσχουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

3. την προαγωγή και συντονισμό της προσπάθεια για καταγραφή, αξιολόγηση και αξιοποίηση του ανθρώπινου εθνικού δυναμικού, την τόνωση του ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό και του ιδιαίτερου ρόλου του στις κρίσιμες εξελίξεις για την Ελλάδα μέσα στο μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό σύστημα και τη διεθνή προβολή των εθνικών θεμάτων.

4. Η συμβολή στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας και ενός ευρωπαϊκού δήμου - λαού και αντιστοίχως στην εμβάθυνση και την ποιότητα του ελληνικού δημοσίου χώρου και της ισοπολιτείας. Η δημιουργία συνθηκών ευδοκίμησης της κοινωνίας πολιτών, του εθελοντισμού και του κόσμου των συλλόγων. Η αναβάθμιση και η δημοκρατική ανασύνθεση, λογοδοσία, ανεξαρτησία και αυτοδέσμευση των ΜΜΕ. Η υποβοήθηση της οργανωτικής και λειτουργικής ανασυγκρότησης των θεσμών αυτοδιοίκησης, της τοπικής αυτονομίας και ανάπτυξης επί τη βάσει των αρχών της επικουρικότητας, της βιωσιμότητας και της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Ως πρώτη πρωτοβουλία επεξεργασθήκαμε μια πρόταση πολύπλευρης κινητοποίησης του διαθέσιμου ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού στην ΕΕ στην υπηρεσία της ελληνικής διοίκησης, τη συνεισφορά του τμήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την τεχνική στήριξη της Ελλάδας υπό τον τίτλο «Ελλάδα 2021» και τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την ανάπτυξη. Με μεγάλη χαρά παρατηρούμε ότι η πρόταση αυτή, πριν ακόμη παρουσιασθεί εκτενώς στη δημοσιότητα, μια από τις λίγες που έχουν κατατεθεί για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος στο πλαίσιο της κοινωνίας, πολιτών, κατακτά ταχύτατα σημαντικό έδαφος με την κατάρτιση του σχεδίου "Ελλάδα 2020" που συνέταξε η Ομάδα των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων και ήδη παρουσίασε ο πρόεδρός της Γκυ Φερχόφσταντ στον Έλληνα πρωθυπουργό και ταυτόχρονα πρότεινε προς υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αρκεί να μην μείνει στα λόγια και από πολιτική διακήρυξη να περάσει στη φάση της υλοποίησης, στην οποία είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε ενεργά και σε εθελοντική βάση. Είναι ενθαρρυντικό ότι κάποια ελληνικά αλλά και ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα αγκάλιασαν αμέσως την πρωτοβουλία. Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, θέλει όμως και ειδική γνώση πλέον.

Όσο για τον Ιόλαο αναφέρεται ότι πέθανε είτε στη Σαρδηνία, όπου λατρευόταν ως ήρωας είτε στη Σικελία όπου είχε εγκατασταθεί και ιδρύσει πολλά ιερά προς τιμήν του Ηρακλή, ο οποίος είχε ανέβει μεταθανάτια στον Όλυμπο και κατοικούσε με τους θεούς ως ημίθεος. Ας ελπίσουμε σύντομα στην επιστροφή της πολιτικής και στην Ελλάδα. Η πολιτική χρειάζεται ανθρώπους που δεν χρειάζονται την πολιτική. Όχι πλέον παλαιά κόμματα με νέα πρόσωπα και νέα κόμματα με παλαιά πρόσωπα, αλλά νέα κόμματα με νέα πρόσωπα! Για να μην μείνει κεφάλι της Λερναίας Ύδρας της δημόσιας διοίκησης και του πελατειακού συστήματος. Για να βγάζει κι ο μύθος νόημα!

Νίκος Γιαννής

ΥΓ: στον ΙΟΛΑΟ συνεργάσθηκαν, εκτός από τον Γερμανό Ευρωβουλευτή από την Ελλάδα Γιώργο Χατζημαρκάκη, και τη Μαρία Βασιλάκου-Αντιδήμαρχος Βιέννης, οι Μανώλης Αλεξάκης, Κλημεντίνη Διακομανώλη, Γιώργος Κουβίδης, Χρήστος Μπεζιρτζόγλου, Θάνος Ράμμος, Κυριάκος Ρέβελας, Γιάννης Σακιώτης και Αντώνης Τσαμούλης, άπαντες κάτοικοι Βρυξελλών και στελέχη (κατόπιν διαγωνισμού) της ΕΕ.
schizas.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!