Συνέντευξη στον Δημήτρη Συρμάτση
Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Άρματος Πολιτών κ. Γιάννης Δημαράς μίλησε στο REDALERT για την εξέλιξη του αντιμνημονιακού μετώπου, για το ενιαίο...ψηφοδέλτιο της αριστεράς, για τον Πάνο Καμμένο και το ΠΑΣΟΚ.
«Μπορεί να σταματήσει επιτέλους να λέει σε όλα «ναι» και να σκύβει το κεφάλι, γονατίζοντας τους Έλληνες» τονίζει για την επόμενη κυβέρνηση που θα εκλεγεί στις επερχόμενες εκλογές.
κ. Δημαρά, ποια εξέλιξη υπάρχει στο αντιμνημονιακό μέτωπο; Τι θα κάνει το Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών στις εκλογές;
To Άρμα Πολιτών έκανε εξ αρχής μια μεγάλη προσπάθεια πρόσκλησης σε όλο το ουσιαστικό αντιμνημονιακό μέτωπο για υπερκομματική πατριωτική συνεργασία, βάσει χάρτας Αρχών, που κάθε κόμμα, κίνηση ή ομάδα θα σεβόταν.
Οι μέρες που ζούμε είναι πολύ δύσκολες και η Ελληνική κοινωνία είναι σε απόγνωση. Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των συμπολιτών μας για ενότητα και συνεργασία.
Δυστυχώς δεν επετεύχθη αυτή η προσπάθεια. Διαπιστώνουμε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει παρόμοια συμμαχία με δυναμικό παρών στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Μακάρι να γίνει έστω και τελευταία στιγμή για το καλό αυτής της χώρας.
Η τελευταία μας προσπάθεια για συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταλήξει, τουλάχιστον ως τη στιγμή αυτή, οπότε αποφασίσαμε να προχωρήσουμε μόνοι μας όπως ξεκινήσαμε στο Άρμα Πολιτών και να δώσουμε τη μάχη μας για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων.
Θα μπορούσαν οι δυνάμεις της Αριστεράς να ενωθούν σε μια κοινή παρουσία με ενιαίο ψηφοδέλτιο; Θα ήσασταν οπαδός αυτής της ιδέας;
Θα μπορούσαν αλλά δεν το κάνουν. Και αναρωτιέμαι, αλήθεια θα μπορούσαν;. Οι ως τώρα προσπάθειες και εκκλήσεις για ενότητα της Αριστεράς δεν έχουν καρποφορήσει. Φυσικά και δεν θα είχα αντίρρηση σε κάθε μορφή ενότητας, συμφωνίας και κοινής παρουσίας, ειδικά σε αυτό τον πόλεμο και τον κίνδυνο εκχώρησης κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και κεκτημένων κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των Ελλήνων. Ωστόσο, δεν έγινε.
Πως αξιολογείται την πρόθεση του κ. Καμμένου να συνεργαστεί μαζί σας; Σε τι διαφέρει η αντιμνημονιακή δεξιά από την αντιμνημονιακή αριστερά;
Η πρόθεση του κ. Καμμένου για συνεργασία μαζί μας θα αποτελούσε κατά κάποιον τρόπο την υπέρβαση σε μια συμμαχία αντιμνημονιακή. Είναι γνωστή δε η φιλία μου με τον Πάνο Καμμένο. Είναι άλλο η όμως η κοινωνική σχέση και άλλο η πολιτική συμφωνία. Δεν την αποδέχθηκα , όχι γιατί αμφισβητώ την αντιμνημονιακή και πατριωτική πρόθεση αυτής της κίνησης, αλλά γιατί θεώρησα ότι θα μπορούσε να γίνει μια συμμαχία σε περισσότερο κοντινά ιδεολογικά μέτωπα.
Η χώρα έχει ήδη υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση και έρχονται νέα μέτρα που θα συρρικνώσουν το εισόδημα των πολιτών. Που μπορεί να φτάσει αυτός ο κατήφορος; Μπορεί μια νέα κυβέρνηση να «απαρνηθεί» το μνημόνιο;
Με όσα έχουν υπογραφεί σε μνημόνια και δανειακή σύμβαση, η Ελλάδα δυστυχώς έχει μπει σε τροχιά κατήφορου και απαράδεκτων εκχωρήσεων, σε τροχιά βαθύτερης κρίσης και συνεχούς εξαθλίωσης των συμπολιτών μας. Δεν είναι εύκολο να απαρνηθεί μια κυβέρνηση τις λανθασμένες ή εκ προθέσεως δεσμεύσεις των δύο τελευταίων κυβερνήσεων, του κ. Παπανδρέου και της παρούσας συγκυβέρνησης, αλλά εκτιμώ ότι μπορεί να σταματήσει επιτέλους να λέει σε όλα «ναι» και να σκύβει το κεφάλι, γονατίζοντας τους Έλληνες.
Θαρρώ πως με κάποια ηχηρά «όχι» θα είχαμε κερδίσει με περισσότερη αξιοπρέπεια την αντίστασή μας και δεν θα εκβιαζόμασταν έτσι συρόμενοι σε ό,τι συμφωνούν τρόικα, διεθνή τραπεζικά κέντρα, αγορές, λέσχες και κερδοσκόποι.
Τέλος κ. Δημαρά, η πόρτα του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναανοίξει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο; Θα σας ενδιέφερε να πολιτευτείτε εκ νέου με την Ιπποκράτους;
Η πόρτα του ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει οριστικά για μένα. Και τελικά για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε σήμερα;. Όταν σηκώθηκα και είπα όχι στο μνημόνιο και την υποτέλεια της Ελλάδας και διαχώρισα τη θέση μου το εννοούσα. Δεν θα μπορούσα να ακυρώσω την άποψή μου και την απόφασή μου και να συμβαδίσω με όσους ψήφισαν και στήριξαν τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας. Δεν θα ήμουν εγώ.