tromaktiko: Πάτρα: Στο «κόκκινο» η υγεία

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πάτρα: Στο «κόκκινο» η υγεία



Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται πολύ ασφαλισμένοι στην Πάτρα -όπως και σε ολόκληρη την Ελλάδα- εξ αιτίας της αδυναμίας τους να πληρώσουν τα... φάρμακά τους.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στο patrastimes.gr, ο πρόεδρος του Συλλόγου των Φαρμακοποιών Πάτρας κ. Σοφιανόπουλος, υπάρχουν ασθενείς που αποφεύγουν να εκτελέσουν τις συνταγές που τους έχουν χορηγήσει γιατροί ή προσέρχονται στα φαρμακεία και παίρνουν μέρος από τα συνταγογραφημένα φάρμακα, αφού αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τη συμμετοχή τους στα φάρμακα.

Σε όλη την Ελλάδα καταγράφονται περιστατικά αδυναμίας πληρωμής των φαρμάκων από πολίτες που ζητούν φάρμακα «βερεσέ».

«Δεν μπορώ να σου πληρώσω τα φάρμακα. Δώσ' τα μου και θα σε πληρώσω μετά τις γιορτές. Να αγοράσω, τουλάχιστον, το κρέας». Αυτή η έκκληση έγινε σε φαρμακοποιό της Αθήνας και δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί χιλιάδες ασφαλισμένοι και στην Πάτρα, όπως σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση σε όλο το χώρο της υγείας περιγράφεται με τα πλέον μελανά χρώματα, καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σοφιανόπουλος, «πώς να κάνεις προϋπολογισμό στον χώρο της υγείας; Είναι δυνατόν να καθορίσεις πόσοι θα νοσήσουν και πόσοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν;».

Αλλά και στα νοσοκομεία της περιοχής η κατάσταση που επικρατεί δεν είναι καλύτερη. Κινδυνεύουν να μην μπορούν να λειτουργήσουν Κλινικές στο νοσοκομείο του «Αγ. Ανδρέα», καθώς περικόπτονται οι εφημερίες των γιατρών κατά 13%, σύμφωνα με τον γραμματέα της ΕΙΝΑ κ. T. Γιακουμή, που μίλησε στο patrastimes.gr.

Καθώς για τον ΕΟΠΠΥ έχει προϋπολογιστεί για φέτος το 1/3 του περυσινού προϋπολογισμού του ΙΚΑ, αυτό σημαίνει στο πρώτο 6μηνο θα καταρρεύσει, καθώς δεν θα έχει χρήματα για να πληρώσει φάρμακα, γιατρούς, εξετάσεις.

Τα εργαστήρια και οι Κλινικές στα τοπικά νοσοκομεία κινδυνεύουν με λουκέτο και γιατί ο ΕΟΠΠΥ δεν έχει κάνει ακόμα συμβάσεις για να μπορούν να πληρώνονται από τις εξετάσεις και τη νοσηλεία που πραγματοποιούν, όπως έχει κάνει με ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές. «Μετά και το «κούρεμα» των αποθεματικών τους, σε λίγο τα νοσοκομεία δεν θα έχουν να πληρώσουν ούτε τις γάζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακουμής.

patrastimes.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!