tromaktiko: «Πολύ μεγάλες για να διασωθούν» Ισπανία και Ιταλία…

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

«Πολύ μεγάλες για να διασωθούν» Ισπανία και Ιταλία…



Τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ισπανίας και της Ιταλίας αν οι αποδόσεις των ομολόγων τους παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα σημερινά επίπεδα επισημαίνει... αναλυτής της Moody’s. Όπως αναφέρει ο Ενάμ Αχμέντ, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων και των δύο χωρών «βρίσκονται πάνω από τα βιώσιμα επίπεδα, δεδομένης της αποδυναμωμένης κατάστασης των δημοσιονομικών των δύο κρατών». Εκτιμά ακόμη ότι «με τις τρέχουσες οικονομικές και δημογραφικές προβλέψεις και λαμβάνοντας υπόψη την συμπεριφορά της κυβέρνησης σχετικά με τα προβλήματα χρέους, η Ισπανία μπορεί να φτάσει το χρέος ως το 97% του ΑΕΠ προτού καταστεί μη βιώσιμο».

Προσθέτει ότι το κόστος δανεισμού για την Ισπανία που είναι πάνω από 5,7%, «θα ανεβάσει σημαντικό την πιθανότητα χρεοκοπίας». Σε ό,τι αφορά την Ιταλία, η ανάλυση της Moody’s αναφέρει ότι θα πρέπει να μειώσει το κόστος δανεισμού για τα 10ετή ομόλογα στο 4,2%, για να επιστρέψει σε βιώσιμα επίπεδα. Αντιθέτως, δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Ισπανία και η Ιταλία δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν στον μηχανισμό διάσωσης παρά την κρίση χρέους που αντιμετωπίζουν.

Πάντως τα οικονομικά τους προβλήματα ίσως σταθούν η αιτία η ύφεση στην ευρωζώνη να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα του έτους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις 29 οικονομολόγων το πιο πιθανόν είναι οι δύο χώρες να μην χρειαστούν τελικά οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό. Σύμφωνα με την ενδιάμεση εκτίμηση, μόνο το 25% θεωρεί ότι η Ισπανία θα προσφύγει στον μηχανισμό βοήθειας. Mόλις το 13% δίνουν πιθανότητα να κάνει το ίδιο και η Ιταλία, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις αποκτούν σταδιακά περισσότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει βοήθεια για την Ισπανία και την Ιταλία, απλούστατα γιατί οι δύο χώρες είναι πολύ μεγάλες για να διασωθούν.

«Μετά την εμπειρία με την Ελλάδα και άλλες χώρες, η ισπανική κυβέρνηση είναι αρκετά πιο προνοητική», σχολίασε ο Άλαν Κλαρκ, οικονομολόγος της Scotiabank και προσθέτει: «γνωρίζουν πόσο άσχημα μπορούν να γίνουν τα πράγματα και έτσι νομίζω ότι θα είναι ακόμα πιο προνοητική. Το ίδιο θα κάνει και η ΕΚΤ».Συνολικά 70 οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ήπια ύφεση μέχρι τα μέσα του έτους και θα αρχίσει να ανακάμπτει από το τρίτο τρίμηνο του έτους, τρεις μήνες αργότερα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του Μαρτίου.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Ισπανία προχώρησε την Πέμπτη στην έκδοση διετών και 10ετών ομολόγων, αντλώντας συνολικά 2,54 δις ευρώ, στο υψηλότερο σημείο του στόχου που είχε θέσει. Η προσφορά για το διετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε 3,3 φορές σε σχέση με ποσοστό κάλυψης 2,0 στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία και για το 10ετές ομόλογο κατά 2,4 φορές έναντι 2,2, υποδηλώνοντας ότι οι ισπανικές τράπεζες εκμεταλλεύονται στο έπακρο τη φθηνή ρευστότητα που παρείχε η ΕΚΤ. Η Γαλλία άντλησε 7,97 δις ευρώ από την δημοπρασία μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων τίτλων, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται περίπου κατά τρεις φορές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!