tromaktiko: «Φυτοζωούν» τα ανθοπωλεία…

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

«Φυτοζωούν» τα ανθοπωλεία…



Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός
-Ο ανταγωνισμός, το παραεμπόριο, αλλά και τα άδεια πορτοφόλια των Ελλήνων αποτελούν τα βασικά «αγκάθια», που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι ανθοπώλες.

Φαίνεται πως η κρίση δεν κοιτά επαγγέλματα και κλάδους, χτυπώντας την… πόρτα και των ανθοπωλείων, τα οποία το ένα μετά το άλλο κατεβάζουν ρολά. Ο τζίρος στα περισσότερα ανθοπωλεία της χώρας τα τελευταία χρόνια έχει πέσει κατακόρυφα, με τους ανθοπώλες να «μαραζώνουν» μέσα στα μαγαζιά τους, καθώς βλέπουν το εμπόρευμά τους μέρα με τη μέρα να μαραίνεται σε ράφια και ψυγεία. Για τους καταναλωτές πλέον τα λουλούδια είναι είδος πολυτελείας και ειδικά στις μέρες μας θεωρούνται περιττά, κάτι που δεν είναι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς το «πετσοκομμένο» εισόδημα των Ελλήνων και τη συνεχή μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Φτωχότερος από ποτέ και ο… Άγιος Βαλεντίνος!

Ενδεικτικό της άσχημης κατάστασης που επικρατεί στα ταμεία των ανθοπωλείων ήταν οι εισπράξεις στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Τη μέρα της γιορτής των ερωτευμένων, οι ανθοπώλες ήταν συνηθισμένοι… αλλιώς, καθώς παλιότερα μπορεί να έβγαζαν και τα έξοδα ενός ολόκληρου μήνα. Φέτος, σε συνέχεια των τελευταίων χρόνων, η μέρα αυτή πέρασε απαρατήρητη, όπως άλλωστε περνούν και οι υπόλοιπες μέρες της καθημερινότητάς μας. Αυτό που υιοθέτησαν, ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ερωτευμένοι συνδεόταν απόλυτα με αυτό που λέει ο σοφός λαός μας: «σημασία δεν έχει η τιμή, αλλά η κίνηση…».

Έτσι, πολλοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να δείξουν τον ερωτά τους με ένα μόνο λουλούδι και όχι με ολόκληρες ανθοδέσμες και άλλες παλιότερες… υπερβολές, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση των ανθοπωλών. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος κλάδος επαγγελματιών επηρεάζεται αρνητικά σε μεγάλο βαθμό από το παραεμπόριο λουλουδιών και τις υπεραγορές ή το χονδρικό εμπόριο λουλουδιών.

«Ανάσες ζωής» οι γάμοι και οι γιορτές

Μοναδική πηγή εσόδων και «ανάσα ζωής» για τα κατά τόπους ανθοπωλεία αποτελεί ο στολισμός σε γάμους, βαπτίσεις, διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές. «Εξαρτόμαστε άμεσα από τους γάμους, όπου αναλαμβάνουμε τον στολισμό της εκκλησίας και του αυτοκινήτου. Είναι η κύρια πηγή εσόδων για την επιχείρηση, καθώς εάν σε ένα γάμο κάνουμε καλή δουλειά, θα μας προτιμήσουν και άλλοι πελάτες για τον δικό τους γάμο ή γιορτή», μας είπε αρχικά η κα Αμαλία Παπαχαραλάμπους, που εργάζεται ως υπάλληλος σε ανθοπωλείο στη Νέα Φιλαδέλφεια, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι «δεν περιμένουμε να βγάλουμε τα έξοδα της επιχείρησης από μια ανθοδέσμη ή τα τριαντάφυλλα». Όπως μας τόνισε η ίδια μάλιστα στη συνέχεια, «πολλά άνθη τα εισάγουμε από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα τις τουλίπες ή τα χρυσάνθεμα από την Ολλανδία, που είναι εξαιρετικής ομορφιάς και δεν συγκρίνονται με άλλων χωρών. Ίσως βοηθά περισσότερο εκεί το κλίμα για την ανάπτυξη αυτών των λουλουδιών». Καταλήγοντας, η κα Παπαχαραλάμπους παρατήρησε πως «ο κόσμος που έρχεται στο μαγαζί είναι πιο “μαζεμένος”, καθώς σκέφτεται ακόμη και τα 5 ευρώ, που θα δώσει για ένα μικρό γλαστράκι».

«Δεν υπάρχει ψυχολογία για αγορές λουλουδιών…»

Στη διστακτικότητα του καταναλωτή να αγοράσει πλέον λουλούδια εστίασε και ο κ. Νίκος Σταυρόπουλος, ιδιοκτήτης ανθοπωλείου στο κέντρο της Αθήνας. «Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Οι περισσότεροι πελάτες θα πάρουν μια ανθοδέσμη των 10 ευρώ και αν… Προσωπικά, όσον αφορά στο δικό μου μαγαζί, ο τζίρος θα έλεγα πως έχει πέσει μέχρι και 30% περίπου», επεσήμανε ο κ. Σταυρόπουλος για να υπερτονίσει τη σημασία των ελληνικών λουλουδιών, σημειώνοντας ότι «γενικά προτιμώ τα ελληνικά άνθη, αν και πολλά ανθοπωλεία πωλούν ακόμη και εισαγόμενα τριαντάφυλλα. Εξάλλου, το ελληνικό τριαντάφυλλο είναι ίσως το καλύτερο του κόσμου, αν και οφείλω να πω ότι σε πολλές περιπτώσεις τα άνθη των Ελλήνων καλλιεργητών είναι πιο ακριβά από τα εισαγόμενα».

Τέλος, εξηγώντας τους λόγους της πτώσης του τζίρου, δήλωσε ότι «είναι πολλοί, αλλά κυρίως το παραεμπόριο και η οικονομική κρίση, που δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο, και όλα τα αποτελέσματά της. Για παράδειγμα φέτος, δύο μέρες πριν τον Άγιο Βαλεντίνο, που περιμέναμε όλοι οι ανθοπώλες πως και πως για να βγάλουμε τη ζημιά πολλών ημερών, ψηφίστηκε το νέο μνημόνιο και κάηκε η μισή Αθήνα. Πώς να έρθει κάποιος να πάρει λουλούδια; Εξάλλου, το λουλούδι είναι και ψυχολογία, κάτι που δεν έχει κανείς μας πλέον. Μέσα σε όλα αυτά αρνητική επίδραση έχει και ο μεγάλος ανταγωνισμός, αν και έτσι όπως πάνε τα πράγματα δε θα μείνει και κανείς στο τέλος για να ανταγωνιστεί…».

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!