Όπως λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Στέφανος Χατζημανώλης υπολογίζεται – αν και δεν έχει κλείσει ακόμα η περίοδος του Πάσχα – ότι η πτώση στην κίνηση θα κυμανθεί μεταξύ του 30% - 50%. «Ο τουρισμός είναι μια αντανάκλαση της κοινωνικής πραγματικότητας, μέσα στο σύμπλεγμα της οικονομικής δυσπραγίας, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο και οι τουριστικές αναχωρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι γι΄ αυτή την εξέλιξη ήταν προετοιμασμένοι οι υπεύθυνοι των τουριστικών γραφείων.
Σύμφωνα με την Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης οι κρατήσεις για προορισμούς εξωτερικού ήταν απειροελάχιστες, ενώ και για τα πακέτα εντός Ελλάδας, αρνητικά λειτούργησαν οι απεργίες σε ορισμένους κλάδους του τουρισμού.
Πάντως για όσους επέλεξαν να κάνουν ελληνικό Πάσχα, με βάση την μικρή κίνηση του σημειώθηκε, δημοφιλέστεροι προορισμοί ήταν και φέτος τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος και τα Ζαγοροχώρια, η Κεντρική Ελλάδα και η Θράκη.
Σε χαμηλά δεκαετίας ήταν οι τιμές φέτος για τα διάφορα τουριστικά πακέτα του Πάσχα, παρά το γεγονός ότι πετρέλαιο και βενζίνη έχουν πάρει την ανιούσα. Όπως σημείωσε ο κ. Χατζημανώλης, «όλοι οι τουριστικές πράκτορες και με την βοήθεια των ξενοδόχων, που αντιλήφθηκαν το κακό που έγινε στη χώρα, έχουν μειώσει τις τιμές και είναι εξαιρετικά χαμηλές».
Ένας καταναλωτής, αν επιλέξει να κλείσει ένα ταξίδι μέσω τουριστικού γραφείου, μπορεί να βρει ένα τριήμερο πρόγραμμα που θα του κοστίσει 120 – 130 ευρώ και να ανέβει ανάλογα με τις προτιμήσεις του (ξενοδοχείο, γεύματα, ξεναγήσεις). «Υπάρχει πληθώρα προσφορών σε όλα τα νόμιμα γραφεία, που εξυπηρετεί τις ανάγκες του πιο ιδιαίτερου καταναλωτή» σημείωσε.
Χαρακτηριστικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σε πολλές περιοχές της χώρας, κλειστές θα μείνουν τη περίοδο του Πάσχα, αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ όσες άνοιξαν καταγράφουν μείωση στις πληρότητες τους.
parapolitika.gr