παραπληγικό άτομο φορώντας ένα ειδικό καπέλο με ηλεκτρόδια στο κεφάλι του.
Ένας παράλυτος από το νοσοκομείο της πόλης της Σιών της Ελβετίας χειριζόταν τη συσκευή-ρομπότ, αποστέλλοντας νοητικές εντολές σε έναν υπολογιστή στο δωμάτιό του, ο οποίος με τη σειρά του μετέδιδε τις εντολές σε έναν άλλο υπολογιστή και από εκεί σε ένα μικρό ρομπότ το οποίο βρισκόταν στη Λωζάνη, 60 χιλιόμετρα μακριά.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από τον José Millán, καθηγητή στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάνης, ο οποίος ειδικεύεται στις εξ αποστάσεως διεπαφές μεταξύ των μηχανών και του εγκεφάλου.
Όπως δήλωσε ο κ. Millan, η ίδια τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την οδήγηση μιας αναπηρικής καρέκλας. Προσθέτει ότι από τον χρήστη χρειάζεται μόνο να δώσει την εντολή εκκίνησης."Από τη στιγμή που δοθεί η εντολή να ξεκινήσει η καρέκλα, ο εγκέφαλος μπορεί να χαλαρώσει, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το άτομο θα εξαντλούνταν σύντομα", προσθέτει ο κ. Millan.
Από την άλλη η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει τα όριά της. Η καρέκλα μπορεί να "μπερδευτεί" σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά άτομα γύρω από αυτήν εκπέμποντας ο καθένας τα δικά του νοητά σήματα-εντολές.
Εκτός από την κατασκευή συσκευών κίνησης για παραπληγικούς, η τεχνολογία "neuroprosthetic" θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για να βοηθήσει τους ασθενείς που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους ώστε να τις ανακτήσουν ,όπως ανέφεραν ερευνητές.
Ακόμη άλλοι ερευνητές στο ίδιο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης εργάζονται στο να βοηθήσουν τους παραπληγικούς να περπατήσουν ξανά με ειδικά ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται στο νωτιαίο μυελό των ασθενών.
"Ο στόχος είναι ότι μετά από ένα έτος εκπαίδευσης με ένα ρομποτικό βοηθό, ο ασθενής να είναι σε θέση να περπατήσει χωρίς αυτό. Τα ηλεκτρόδια που εμφυτεύονται θα μείνουν εκεί για μία ζωή" ανέφερε ο καθηγητής Gregoire Courtine.
verusplus.blogspot.com