tromaktiko: Μεγαλύτερη αποθεματοποίηση και υψηλές προμήθειες στο κλάδο αυτοκινήτου

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μεγαλύτερη αποθεματοποίηση και υψηλές προμήθειες στο κλάδο αυτοκινήτου



Ο κλάδος ασφάλισης αυτοκινήτου συνεχίζει να είναι πρωταγωνιστής στην ελληνική ασφαλιστική αγορά ( έχει το 65% της παραγωγής στον κλάδο ζημιών) και κύρια... χαρακτηριστικά του είναι οι υψηλές αποζημιώσεις και οι μεγάλες προμήθειες.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων που δημοσιοποιεί η Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για τον κλάδο αυτοκινήτου το 2010 οι προμήθειες στην αστική ευθύνη ανήλθαν σε 299,4 εκατ. Ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση από 16,7% σε 19,2%.

Αυτό δείχνει ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες δίνουν ιδιαίτερο βάρος στον κλάδο στην παραγωγή ασφαλίστρων , λόγω της υποχρεωτικότητας των ασφαλίσεων , και ο ανταγωνισμός είναι σημαντικά ισχυρός. Κάτι όμως που έχει αντίκτυπο στην διαμόρφωση του ασφαλίστρου που επιβαρύνει τον ασφαλισμένο.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο του κλάδου είναι οι υψηλές αποζημιώσεις , που το 2010 έφθασαν 792,2 εκατ. Ευρώ, ενώ οι προβλέψεις για τις εκκρεμείς ζημίες του 2010 ανήλθαν στο 1,9 δις.

Το στοιχείο αυτό έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με τις αυξήσεις των υποχρεωτικών ορίων κάλυψης της αστικής ευθύνης που ολοκληρώνονται τον προσεχές Ιούνιο ( Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία ) με αύξηση στις σωματικές βλάβες στο 1 εκατ. ευρώ ανά θύμα και στο 1 εκατ. ευρώ ανά ατύχημα για υλικές ζημιές.

Καθώς επίσης, με τις εκκρεμείς υποθέσεις διακανονισμού ζημιών και δικαστικών διαφορών, κύρια στις σωματικές βλάβες κλπ, αλλά και με τους πιο αυστηρούς ελέγχους των εποπτικών αρχών ως προς την αποθεματοποίηση των ασφαλιστικών εταιριών για τις αποζημιώσεις των ασφαλισμένων.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!