Και βεβαίως, συνέχισε, «δεν σημαίνει ότι 'κρύβουμε κάτω από το χαλί' τα προβλήματα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής και της μη επίλυσης του εθνικού μας προβλήματος. Ο Πρόεδρος έχει διαμηνύσει στα Ηνωμένα Έθνη και στο διεθνή παράγοντα, την ετοιμότητά του για συνέχιση των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας. Ο κ. Μαυρογιάννης είπε πως οι καλοθελητές είναι πολλοί, εκείνοι που περιμένουν να μεροληπτήσουμε εναντίον της Τουρκίας και να επικεντρωθούμε στην προβολή εθνικών θέσεων. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διακρίνουμε και να διαχειριζόμαστε ενδεχόμενες πολιτικές παγίδες που συνδέονται με το εθνικό μας πρόβλημα. Η προσέγγιση θα πρέπει να είναι καθαρά στάση προεδρεύοντος και να αποδίδει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε ως κράτος μέλος την άσκηση των καθηκόντων μας και ταυτόχρονα να αντικατοπτρίζει το κοινό συμφέρον της ΕΕ. Ασπίδα μας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου για την Τουρκία, όπου η τελευταία καλείται να επιδείξει πλήρη σεβασμό στο θεμελιώδες θεσμικό στοιχείο, αυτό του ρόλου της Προεδρεύουσας χώρας», σημείωσε. Όσον αφορά στις προτεραιότητες και στα μεγάλα θέματα τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στην Ατζέντα της Κυπριακής Προεδρίας ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε αρχικά στο μείζον θέμα της οικονομικής κρίσης και στις προσπάθειες εξόδου από αυτήν.
«Θα προωθηθούν, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, η υλοποίηση της Στρατηγικής Ευρώπη 2020, και η περαιτέρω εμβάθυνση της Ενιαίας Αγοράς. Στόχος μας θα είναι επίσης η επίτευξη βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης, η οποία απαιτεί ολοκληρωμένη προσέγγιση των πολιτικών κλιματικής αλλαγής, περιβάλλοντος και ενέργειας. Βαρύτητα θα δοθεί στην ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου μέχρι το τέλος του 2012 και θα προωθηθούν επίσης θέματα κοινωνικής συνοχής και απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους. Έμφαση θα δοθεί στην επανεκκίνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, στη Νότια Διάσταση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και στα θέματα Διεύρυνσης», είπε.
Ο Υφυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι το μεγαλύτερο, ίσως ζήτημα, το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η Κυπριακή Προεδρία θα είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. «Απώτερος στόχος του Συμβουλίου, είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2012. Εμείς θα εργασθούμε για την επίτευξη του αναλαμβάνοντας από το σημείο στο οποίο θα έχουν φτάσει οι διαπραγματεύσεις επί της Δανικής Προεδρίας», είπε. Ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε πως το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι το κατ' εξοχήν εργαλείο για την οικοδόμηση του μέλλοντος της Ένωσης και πως μέσω αυτού «θα επιδιώξουμε την προώθηση και επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, σε αλληλέγγυο και δίκαιο πνεύμα, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή».
Ο κ. Μαυρογιάννης επεσήμανε πως έχει σημασία η συμπληρωματικότητα ανάμεσα στο Εθνικό και στο ενωσιακό επίπεδο, ο εξορθολογισμός των πολιτικών, η πρόσθετη αξία και οι καλές πρακτικές κατά την συζήτηση του Δημοσιονομικού Πλαισίου, και πρόσθεσε πως έχει και η Κύπρος συγκεκριμένες εθνικές θέσεις και αιτήματα που ελπίζουμε, όπως είπε, ότι θα ικανοποιηθούν. «Μας δίνεται μια μοναδική ευκαιρία να χειριστούμε τις διαπραγματεύσεις ως ένας πραγματικά δίκαιος και έντιμος διαμεσολαβητής. Οι ιδιαιτερότητες μας, ως μικρό κράτος μέλος χωρίς έντονες εθνικές θέσεις στα πλείστα κοινοτικά ζητήματα, θα λειτουργήσουν ευνοϊκά ως προς το ρόλο που έχουμε να διατελέσουμε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012», είπε ο Αντρέας Μαυρογιάννης.