tromaktiko: Παπαδήμος: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις σε ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Παπαδήμος: Εθνική προτεραιότητα οι επενδύσεις σε ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές



Εθνική προτεραιότητα αποτελούν κατά τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι επενδύσεις στην ενέργεια και ειδικότερα στις ανανεώσιμες πηγές. Ο κ. Παπαδήμος, κατά τη διάρκεια... συνεδρίου για τις ανανεώσιμες πηγές που διοργανώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην Αθήνα, στο οποίο συμμετέχει και ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ για το πρόγραμμα «Ηλιος», τόνισε ότι «στον ενεργειακό τομέα έχουμε τη δυνατότητα να αποτελέσουμε κομβικό σημείο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Παπαδήμος, ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η πρόσβαση τρίτων στους λιγνίτες, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ για την οποία, όπως είπε, υπήρξε στην πρώτη φάση εξαιρετικό ενδιαφέρον, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και οι ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, συνθέτουν τη δυναμική του κλάδου τα επόμενα χρόνια. 

Το συνέδριο αφορά ειδικότερα το πρόγραμμα «Ήλιος», που συνίσταται στην παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα από φωτοβολταϊκά και την εξαγωγή της σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με χαμηλότερη ηλιοφάνεια. Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα καταστήσει την Ελλάδα πρότυπο ευρωπαϊκής χώρας για εξαγωγές ενέργειας. 

«Η ενέργεια πρέπει να παράγεται εκεί που κοστίζει λιγότερο», είπε ο κ. Παπαδήμος και πρόσθεσε ότι «υπολογίζουμε ότι αν η ίδια επένδυση γινόταν στην Κεντρική Ευρώπη, όπου η ηλιοφάνεια είναι χαμηλότερη, θα είχε επιπλέον κόστος 6 δισ. ευρώ. Σε περίοδο λιτότητας δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια». 

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα την τελευταία διετία μείωσε το πρωτογενές έλλειμμα κατά 8 μονάδες του ΑΕΠ, επίδοση που δεν έχει πετύχει καμία άλλη χώρα του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε, η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη στο μέλλον για να είναι βιώσιμη πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και τις εξαγωγές.
eklogika.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!