Με τον νόμο 3986/2011, προβλέπεται η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ ακινήτων στις πειριοχές Αφάντου και Τσαμπίκα στη Ρόδο, Παλιούρι Χαλκιδικής, Καρτερός στο Ηράκλειο Κρήτης, όλα παραλιακά και σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που προέρχονται από απαλλοτριώσεις. Σύμφωνα με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο που χειρίστηκε την υπόθεση της Αναβύσσου ενώπιον του ΣτΕ για τον λόγο αυτό ανήκουν στη δημόσια κτήση του δημοσίου και όχι στην ιδιωτική περιουσία, επομένως η ένταξή τους στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου είναι αντισυνταγματική.
Οι ιδιοκτήτες της Αναβύσσου οι οποίοι από το 2005 και ένθεν πέτυχαν την ανάκληση των απαλλοτριώσεων με αποφάσεις του ΣτΕ είχαν και την πρώτη δικαστική νίκη για θέματα εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου με τη λήψη προσωρινών μέτρων που κέρδισαν. Όπως εκτιμά ο συνήγορός τους έμμεσα υποχρεώνεται ο υπουργός Οικονομικών που είναι και πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων να προβεί στην επιστροφή των εκτάσεων στους προηγούμενους δικαιούχους. Η κύρια δίκη έχει προσδιοριστεί για τον προσεχή Νοέμβριο.
Ο Κ. Κατερινόπουλος τέλος τονίζει ότι "η εξέλιξη αυτή έχει τεράστια σημασία για την Αττική, διότι αφορά μία παραλία πραγματικού μήκους περίπου δέκα χιλιομέτρων και σε ευθεία γραμμή από το 47ο έως το 53ο χιλιόμετρο της Αθηνών Σουνίου και η οποία στο τμήμα της Χερσονήσου Αγίου Νικολάου είναι ενάλιος και παράλιος αρχαιολογικός χώρος, ενώ συνολικά το ακίνητο είναι βιότοπος και οικότοπος σύμφωνα με το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας".