tromaktiko: Προδικαστική διαδικασία της Κομισιόν κατά της Κύπρου

Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Προδικαστική διαδικασία της Κομισιόν κατά της Κύπρου



Το δεύτερο και τελευταίο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας κατά της Κύπρου και άλλων πέντε χωρών (Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία, Πορτογαλία) για μη...
ενσωμάτωση της οδηγίας για το ηλεκτρονικό χρήμα, ενεργοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εν λόγω οδηγία στοχεύει στη διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά, καθώς και στην ανάληψη και την άσκηση της δραστηριότητας έκδοσης ηλεκτρονικού χρήματος. Οι κανόνες αυτοί, συμπεριλαμβανομένης της προληπτικής τους διάστασης, είναι προσαρμοσμένοι στις ιδιαιτερότητες των δραστηριοτήτων και των αγορών ηλεκτρονικού χρήματος.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ένα κοινό είδος ηλεκτρονικού χρήματος είναι το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», στο οποίο οι χρήστες αποθηκεύουν σχετικά μικρά ποσά στην κάρτα πληρωμής τους ή σε άλλη έξυπνη κάρτα, για να τα χρησιμοποιούν για μικρές πληρωμές. Όμως, το ηλεκτρονικό χρήμα μπορεί επίσης να αποθηκεύεται σε κινητά τηλέφωνα ή σε λογαριασμό πληρωμών στο διαδίκτυο και χρησιμοποιείται μέσω αυτών.

Η οδηγία αποσκοπεί, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να επιτρέψει το σχεδιασμό νέων, καινοτόμων και ασφαλών υπηρεσιών ηλεκτρονικού χρήματος, να παράσχει πρόσβαση στην αγορά σε νέες εταιρείες, να προωθήσει τον ουσιαστικό και αποτελεσματικό ανταγωνισμό μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην αγορά. Επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό των κανόνων της ΕΕ για το ηλεκτρονικό χρήμα, ευθυγραμμίζοντας συγκεκριμένα το καθεστώς προληπτικής εποπτείας για τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος με τις απαιτήσεις για τα ιδρύματα πληρωμών της οδηγίας για τις υπηρεσίες πληρωμών.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η εφαρμογή της θα ωφελήσει τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την ευρωπαϊκή οικονομία γενικότερα.Η προθεσμία για την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας έληξε στις 30 Απριλίου 2011. Το αίτημα της Επιτροπής λαμβάνει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν οι εθνικές Αρχές δεν κοινοποιήσουν τα απαραίτητα μέτρα εφαρμογής εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τα οικεία κράτη μέλη στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!