Στη Μελβούρνη τα έργα του θα παρουσιαστούν στην πλατεία Federation Square από τις 14 έως τις 24 Οκτωβρίου. Στόχος του, να συγκεντρώσει χρήματα για το κτίσιμο ενός μαιευτηρίου στη Δυτική Αφρική, ως αρωγός στο έργο του ιερέα Θέμη Αδαμοπούλου. Ο ιερέας αυτός, επίσης από τη Μελβούρνη, είναι μια ειδική περίπτωση. Πριν από χρόνια είχε σχηματίσει δικό του μουσικό συγκρότημα, την εποχή που μεσουρανούσαν οι «Μπιτλς» (Beatles) και οι «Ρόλινγκ Στόουνς» (Rolling Stones), το οποίο είχε ονομάσει «The Flies». Από τις αίθουσες της Σχολής Εμπορικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, βρέθηκε να τραγουδά πλάι στον Μικ Τζάγκερ, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα, και τώρα βρίσκεται στην Αφρική ως ιεραπόστολος.
Ο παπά-Θέμης απαρνήθηκε τις δόξες και διάλεξε να βοηθήσει εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Ένιωθα ένα τεράστιο κενό μέσα μου. Δεν ήμουν με τον φτωχό. Δεν χρειάστηκε τότε να παλέψω καθόλου με τον εαυτό μου. Μέσα μου φούντωσε ένας πόθος να είμαι δίπλα στους φτωχούς και να κάνω ότι είναι δυνατόν για να είναι η ζωή τους πιο ανθρώπινη. Το 1999 ξεκινώ το έργο μου στην Κένυα, με την εντολή του μακαριότατου πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου, αφού φρόντισε να χειροτονηθώ διάκος, ιερέας και μετά αρχιμανδρίτης».
Εκεί ιδρύει το πρώτο πανεπιστημιακό ορθόδοξο κολέγιο -το «Ορθόδοξο Πανεπιστημιακό Κολέγιο Αφρικής» (Orthodox Teacher’s College of Africa).
Από την Κένυα, το 2007, ο νέος πατριάρχης Θεόδωρος, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά το έργο του ιεραπόστολου και ανθρωπιστή Θέμη Αδαμόπουλου, του δίνει εντολή να πάει στη Δυτική Αφρική, στη Σιέρα Λεόνε, όπου ο εμφύλιος πόλεμος 12 ολόκληρων χρόνων έχει ισοπεδώσει όλη τη χώρα και έχει αφήσει πίσω του φρικιαστικές εικόνες. Παιδιά ακρωτηριασμένα, πρόσωπα και κορμιά παραμορφωμένα, άνθρωποι που ζουν στους δρόμους και αφήνουν την τελευταία τους πνοή εκεί.
Με τον παπά-Θέμη, συνεργάζεται ο Κώστας Αναστασάκης, ο οποίος πριν από χρόνια ίδρυσε ένα ταμείο υπέρ των ξεχασμένων παιδιών (Our Forgotten Children), που συνδέει επιχειρήσεις και δωρητές με συγκεκριμένους σκοπούς και με κοινότητες που χρειάζονται βοήθεια από όλο τον κόσμο. Ο ίδιος περιγράφει τους λόγους που τον κινητοποίησαν: «Υπήρξα μάρτυρας ενός κόσμου χωρίς αγάπη, που ταχύτατα μειώνει τα σημεία αναφοράς μας, ως ανθρώπων.
Τα χιλιάδες παιδιά που συνάντησα στη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν μόνο ένα πρόσωπο-το πρόσωπο της ανθρωπότητας. Όταν παραμελούμε τον πλανήτη μας, παραμελούμε τον εαυτό μας. Είναι πια καιρός να ανακαλύψουμε εκ νέου την πραγματική μας ταυτότητα. Μόνο μαζί μπορούμε να αρχίσουμε να θεραπεύουμε τον κόσμο. Και η ίαση μπορεί να ξεκινήσει αν απλώς στραφούμε ξανά προς την καρδιά μας».
Στη Μελβούρνη ο κ. Αναστασάκης βρήκε χορηγό της προσπάθειάς του την εταιρία Varetika των ομογενών Τζιμ Φάκος και Λάζαρου Γκερέκου και του Βινς Κένεντι. Η εταιρία αυτή εφαρμόζει μια νέα πρωτοποριακή «πράσινη τεχνολογία» που μειώνει σημαντικά την ενέργεια.
Συνεργάζεται με την Microsoft με την επωνυμία Jaz και φιλοδοξεί να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο.
Ο Κώστας Αναστασάκης, ο οποίος γεννήθηκε στην Αυστραλία από Έλληνες μετανάστες, έχει έδρα του το Λονδίνο και έχει αφιερώσει τα τελευταία εξι χρόνια της ζωής του στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τα παιδιά που δοκιμάζονται στον 21ο αιώνα. Ξεκίνησε τη φωτογραφική του καριέρα στον «Νέο Κόσμο» πριν ανοίξει τα φτερά του για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου εργάζεται για τα μεγαλύτερα περιοδικά του κόσμου.
Αυτό που τον συγκίνησε όμως, είναι η φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο και έχει ταχθεί ολόψυχα στον αγώνα για να γίνει κάπως καλύτερη η ζωή τους.
«Δεν πρέπει να ελπίζουμε πως θα γίνει ένα θαύμα, κάποιος θα κάνει κάτι και θα λυθούν τα προβλήματα δεκάδων εκατομμυρίων παιδιών. Πρέπει ο καθένας από μας συνειδητά να ευαισθητοποιηθεί και να κάνει στάση ζωής την εξάλειψη της πείνας και της δυστυχίας. Ο καθένας και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε καλύτερο το μέλλον των παιδιών», μάς λέει ο ίδιος.
Έτσι δεν περιορίζεται στα λόγια. Έχει ταξιδέψει στις πιο ευάλωτες περιοχές, σε πάνω από 65 χώρες, και με τις φωτογραφίες του δίνει πρόσωπο στα παιδιά που η παγκόσμια κοινότητα παραβλέπει ή έχει ξεχάσει.