tromaktiko: Κάρολος, ο «πράσινος» πρίγκιπας

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Κάρολος, ο «πράσινος» πρίγκιπας



Με την πρώτη ματιά, δεν μοιάζει με περιβαλλοντικό ακτιβιστή και η καθωσπρέπει εικόνα του δεν προδίδει σίγουρα το περιεχόμενο του βιβλίου που φέρει την υπογραφή του. Ο λόγος για τον πρίγκιπα Κάρολο της Μ. Βρετανίας και το πρόσφατο πόνημά του, όπου παρατίθενται οι ανησυχίες αλλά και οι απόψεις του για το μέλλον των τροφίμων στον πλανήτη.

Το βιβλίο -για το οποίο οι κριτικοί έγραψαν τα καλύτερα, αλλά και πλήθος ακτιβιστών και περιβαλλοντολόγων εκδήλωσε τον ενθουσιασμό του- είναι, στην ουσία, ένας οδηγός για τις καλές πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσει ο αγροτικός τομέας αλλά και κάθε καταναλωτής ξεχωριστά, προκειμένου να μην πληγεί η ανθρωπότητα από την έλλειψη τροφής. Θέματα όπως η σήμανση των μεταλλαγμένων, η αλλαγή πολιτικής από τις εταιρείες τροφίμων, η στροφή προς τις βιολογικές καλλιέργειες, αν και συμπυκνώνονται μέσα σε περίπου πενήντα σελίδες, αποτυπώνουν επαρκώς την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί.

Οπως αναφέρει ο πρίγκιπας, η μεγαλύτερη ανησυχία του είναι αν το 2050 οι 9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, που υπολογίζεται πως θα κατοικούν στη Γη, θα έχουν πρόσβαση σε βασικά είδη διατροφής. Εκπληξη, ωστόσο, έχει προκαλέσει σε πολλούς μία από τις παραγράφους του βιβλίου, στην οποία ο Κάρολος επιτίθεται στο... καπιταλιστικό σύστημα.

«Πρέπει να αναθεωρήσουμε και να αλλάξουμε ριζικά το οικονομικό μοντέλο στο οποίο στηριζόμαστε. Ο καπιταλισμός μπορεί να στηρίζεται στο κεφάλαιο, όμως το δικό μας κεφάλαιο στηρίζεται στην υγεία της φύσης», γράφει χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Τζόρτζταουν στην Ουάσιγκτον, κατηγόρησε με κομψό τρόπο τις ΗΠΑ πως ακολουθούν τις χειρότερες μεθόδους καλλιέργειας, καταστρέφοντας τα εδάφη με την ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων και τα μεταλλαγμένα φυτά.

Το βιβλίο του Καρόλου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκπληξη, καθώς είναι, ίσως, από τους ελάχιστους γαλαζοαίματους που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται ενεργά και οργανώνουν εκδηλώσεις για τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Ο ίδιος είχε συμπεριληφθεί στη λίστα με τους παγκόσμιους οραματιστές που εξέδωσε το περιοδικό Time, ενώ σε μια παλαιότερη συνέντευξή του είχε δηλώσει πως από πολύ μικρή ηλικία ένιωθε δεμένος με το περιβάλλον και πως μιλούσε στα... φυτά. Πρωτοπόρος στον τομέα των βιολογικών καλλιεργειών, ο Κάρολος ξεκίνησε το 1986 ένα πρόγραμμα για την προώθησή τους, πειραματιζόμενος με τα οργανικά τρόφιμα σ’ ένα από τα βασιλικά αγροκτήματα.

«Επαναστατικό»

Το αγρόκτημα θεωρήθηκε επαναστατικό για την εποχή του, ενώ το εγχείρημα χαρακτηρίστηκε από πολλούς τρελό, καθώς τα βιολογικά προϊόντα κατείχαν απειροελάχιστο μερίδιο στην αγγλική αγορά. Τελικά, ύστερα από τέσσερα χρόνια, δημιούργησε την εταιρεία «Ντάτσι Ορίτζιναλς», η οποία προμηθεύει την αγορά με περισσότερα από 200 διαφορετικά βιολογικά προϊόντα. Μαρμελάδες, μπισκότα, κρεατικά, οπωροκηπευτικά, ακόμη και καλλυντικά παράγονται από το αγρόκτημα, όπου έχουν στηθεί μονάδες τελευταίας τεχνολογίας, στις οποίες εργάζονται δεκάδες άνθρωποι. Μάλιστα, στον ευρύτερο χώρο του αγροκτήματος, για να προστατευθούν τα είδη άγριας ζωής, έχουν φυτευτεί 26 χιλιόμετρα θάμνων και εκατοντάδες δέντρα.

Σχεδόν το σύνολο των κερδών της εταιρείας χρηματοδοτεί περιβαλλοντικά προγράμματα, τα οποία «τρέχουν» ανά τον κόσμο από τα διάφορα ιδρύματα που έχει ιδρύσει ο Κάρολος και,μέχρι σήμερα, περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί για τον σκοπό αυτό.

Δύο από τα ιδρύματα που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Καρόλου, είναι η «Διεθνής Μονάδα για την Αειφορία» και το «Πρόγραμμα για τη σωτηρία των τροπικών δασών». Η προώθηση της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων του πλανήτη είναι ο στόχος των ιδρυμάτων, τα οποία, μέχρι σήμερα, έχουν δημοσιεύσει αρκετές μελέτες και προτάσεις για την προστασία των χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων.

Μία από τις προτάσεις, η οποία αφορά τη διατήρηση των τροπικών δασών και η οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αποσκοπεί στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου τροπικών δασών, στο οποίο οι εύρωστες χώρες θα χρηματοδοτούν προγράμματα για την προστασία αυτών των απειλούμενων οικοσυστημάτων, αλλά και θα ελέγχουν την πορεία υλοποίησης και εφαρμογής τους.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!