Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Φώτης Κουβέλης, από τη Χίο όπου βρέθηκε για την πρώτη προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος, ανακοίνωσε τρεις υποψήφιους βουλευτές για τη Χίο και συγκεκριμένα τους: Μάνο Ζαχαριάδη, Σταμάτη Ζουμίδη και Ειρήνη Ψαρέλλη.
Ακόμη, ο κ. Κουβέλης απέκλεισε για άλλη μια φορά κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ: «Δε θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ η Δημοκρατική Αριστερά με μία μετεκλογική συνεργασία με ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ. Δεν θα δώσουμε ένα αριστερό άλλοθι σε δύο κόμματα που ακολουθούν πιστά την εφαρμογή του μνημονίου-2», τόνισε κατά την ομιλία του ο κ. Κουβέλης. Παράλληλα σημείωσε ότι «χρειάζεται ένα minimum κυβερνητικό πρόγραμμα που θα είχε ως σκοπό την σταδιακή αποδέσμευση από το μνημόνιο-2».
Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα ισοδύναμα που πρέπει να υπάρξουν έτσι ώστε να καλυφθούν τα οικονομικά μεγέθη που θέτει το μνημόνιο, χωρίς να πληγούν εργαζόμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι και έδωσε ως παράδειγμα ότι αν μειωθούν κατά 5% η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία και 1% η διαφθορά θα εξασφαλιστούν 15 δισ. ευρώ, ενώ από το πρόγραμμα της εργασιακής εφεδρείας το όφελος ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ.
Αποχώρησε καταγγέλλοντας η Άννα Φιλίνη
Σοβαρό πλήγμα για τη Δημοκρατική Αριστερά αποτελεί η αποχώρηση του μέλους της Κ.Ε, πρώην βουλευτή και νυν αντιδημάρχου Αθηναίων, Άννας Φιλίνη, με την κατηγορία ότι το κόμμα έχει «μεταλλαχθεί». Στην επιστολή της αναφέρει:
«Οι εξελίξεις που αφορούν τη ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν απόδειξη ότι η αρχική «διεύρυνση» με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τώρα πια έχει οδηγήσει σε πλήρη μετάλλαξη της πολιτικής φυσιογνωμίας που αρχικά εξαγγέλθηκε. Έτσι σήμερα πια δίνει στέγη σε συντηρητικές και αποτυχημένες πολιτικά ομάδες της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από το λεγόμενο «εκσυγχρονιστικό» ΠΑΣΟΚ, μιας περιόδου διακυβέρνησης που επισώρευσε σειρά σημαντικών προβλημάτων στα δημόσια οικονομικά και τη διοίκηση, τους θεσμούς και την κοινωνία και το αποτύπωμα των επιλογών και πρακτικών της ήταν καθοριστικό για τη σημερινή κρίση.
Άλλωστε κύρια επιδίωξη της ΔΗΜΑΡ, σύμφωνα με τις δηλώσεις της ηγεσίας της, έχει καταστεί η ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία πλέον εντάσσεται με σαφή απομάκρυνση από τις αριστερές καταβολές της.
Είναι φυσικό μέσα σε ένα τέτοιο κομματικό πλαίσιο να μην χωρούν οι οποιεσδήποτε αριστερές φωνές και ως εκ τούτου να εφαρμόζονται και πρακτικές αποκλεισμού τους . Λυπούμαι που άργησα να αντιληφθώ αυτή την πορεία μετάλλαξης. Αδυνατώ να συνεχίσω να είμαι μέλος της ΚΕ και του κόμματος».