δεκαετίες χαρακτηρίστηκε ως διατροφικό θαύμα, διαδεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ως «ασπίδα» για την υγεία, με τις κυβερνητικές πολιτικές της χώρας μας όμως διαχρονικά, να επιδεικνύουν παροιμιώδη αδιαφορία στην προώθηση του συγκεκριμένου μοντέλου στην ελληνική κοινωνία.
Παχυσαρκία, αύξηση εμφραγμάτων, καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδης διαβήτης στα παιδιά, είναι μερικά από τα αποτελέσματα της καθιστικής ζωής, της απουσίας της γυμναστικής από την καθημερινότητά μας και ασφαλώς των διατροφικών μας συνηθειών που απέχουν μακράν από το μοντέλο της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Τα χόρτα, τα φρούτα, το ελαιόλαδο, το ελάχιστο κόκκινο κρέας, αντικαταστάθηκαν από την υπερκατανάλωση κρέατος, επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά), σοκολάτες και γλυκά, ελάχιστα φρούτα και λαχανικά.
Οι επισημάνσεις που έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος με τίτλο 'Κρητική Διατροφή: Απλός, υγιεινός και οικονομικός τρόπος διατροφής' που ξεκίνησε να υλοποιεί ο Δήμος Χανίων και το Γραφείο Πρόληψης και Προαγωγής Δημόσιας Υγείας σε συνεργασία με δεκαπενταμελή Ομάδα Διαιτολόγων των Χανίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών δημοτικών σχολείων, πρέπει να προβληματίσουν τόσο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά όσο και την κεντρική πολιτεία που οφείλει να εντάξει στο πλαίσιο της εθνικής της πολιτικής, δράσεις, κυρίως εκπαιδευτικές, για τη διατροφή.
Δράσεις ενημέρωσης στα σχολεία
Όπως επεσήμανε η διαιτολόγος - διατροφολόγος κ.Χριστίνα Μακρατζάκη, «προσπαθούμε, να μάθουμε στα παιδιά της ομάδες τροφίμων και τα ωφέλιμα συστατικά τους, παρουσιάζοντας τα μέσα από την Κρητική διατροφή. Δυστυχώς σήμερα δεν ακολουθούμε την Κρητική
διατροφή γι' αυτό και παρατηρούμε αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας, χοληστερίνης, σακχάρου στα μικρά παιδιά».
Οι σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, που βρίσκονται μακρυά από τον Κρητικό τρόπο διατροφής, έχουν ως συνέπεια να αυξάνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια η παχυσαρκία και μάλιστα σε παιδιά μικρής ηλικίας έως 12 ετών και εφήβους.
Η Κρητική διατροφή έχει βρεθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας και προστατεύει από καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και διάφορες μορφές καρκίνου. Παράλληλα μας παρέχει μια ισχυρή αντιοξειδωτική ασπίδα ενάντια στην καταστροφή των κυττάρων μας θωρακίζοντας έτσι την υγεία μας και συμβάλλοντας στην μακροβιότητά μας. Στη χώρα μας, οι δείκτες νοσηρότατος και θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς τις τελευταίες δεκαετίες.
"Ασπίδα προστασίας" για το παιδί
Οι γονείς και τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στην Κρητική διατροφή, τα όσπρια, τα χόρτα, τα λαχανικά και να περιορίσουν τις μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων δημητριακών, σνακ και γλυκών, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή που θα καλύπτει την ανάπτυξη, την υγεία και τη σωματική και πνευματική τους δύναμη τονίζουν οι επιστήμονες.
Αν οι γονείς καλύψουν τα παιδιά από μικρή ηλικία με τα σωστά διατροφικά συστατικά τα έχουν προστατέψει σημαντικά και στην ενήλικη ζωή. Διότι ένα παχύσαρκο παιδί, έχει πολύ πιο αυξημένες πιθανότητες να είναι παχύσαρκο και στην ενήλικη ζωή.
prismanews.gr