tromaktiko: Ριζούπολη: Συνθήκες τρώγλης στο οικόπεδο της Columbia

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Ριζούπολη: Συνθήκες τρώγλης στο οικόπεδο της Columbia



Στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση μέσα και τριγύρω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Columbia στη Ριζούπολη.
Όπως έχουμε ξαναγράψει σε ρεπορτάζ του Χ-τύπου, στα ερειπωμένα κτίσματα του ακινήτου έχουν βρει καταφύγιο δεκάδες αλλοδαποί κάτω από πραγματικά άθλιες συνθήκες μέσα σε σκουπίδια, μπάζα, ποντίκια με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια πραγματικά υγειονομική βόμβα στην ευρύτερη περιοχή. Οι κίνδυνοι είναι πραγματικά μεγάλοι και αυτό καταδεικνύεται και από την πυρκαγιά που ξέσπασε ξημερώματα της Πέμπτης στη νότια πλευρά του οικόπεδου της Columbia, στην οδό Ανθέων, και για την κατάσβεση της οποίας χρειάστηκε να επέμβουν δύο οχήματα της Πυροσβεστικής χωρίς ευτυχώς να εξαπλωθεί στο παρακείμενο πάρκο. Η αστυνομία σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων έχουν κάνει κάποιες επιχειρήσεις-σκούπα μαζεύοντας λαθρομετανάστες, αλλά μόλις φεύγουν τα συνεργεία οι αλλοδαποί επιστρέφουν. Ο Χ-τύπος έκανε άλλη μια περιήγηση γύρω από το οικόπεδο πριν λίγες ημέρες και η κατάσταση που είδαμε εξακολουθεί να είναι απογοητευτική και θα τολμούσαμε να πούμε χειρότερη από το πρόσφατο παρελθόν. Πόρτες και περίφραξη σε πολλά σημεία δεν υπάρχουν. Σκουπίδια υπάρχουν παντού ενώ τα μπάζα έχουν σχηματίσει λόφους με περίοικο να καταγγέλλει στον Χ-τύπο ότι αθίγγανοι ξεφορτώνουν στο οικόπεδο μπάζα που μαζεύουν από διάφορα σημεία επί πληρωμή. Εικόνα εγκατάλειψης επικρατεί, όμως, και έξω από το πρώην εργοστάσιο με πεζοδρόμια ανύπαρκτα και ελλιπή φωτισμό. Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας μας είδαμε κάποιους αλλοδαπούς να κινούνται στο χώρο, αν και οι περίοικοι λένε πως συνήθως απουσιάζουν την ημέρα και μπαίνουν μέσα τις νυχτερινές ώρες. Τα στρώματα στα παράθυρα και κάποιες πρόχειρες κατασκευές για να κλειστούν παράθυρα και πόρτες μαρτυρούν πως ο χώρος που κάποτε φιλοξένησε τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής τώρα χρησιμοποιείται από ανθρώπους που μπορεί να ψάχνουν τον δικό τους παράδεισο μακριά από τις πατρίδες τους αλλά επί του παρόντος ζούνε σε συνθήκες τρώγλης που δεν τιμούν την ελληνική κοινωνία.

•Τα αιτήματα των κατοίκων της Ριζούπολης
Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους κατοίκους της περιοχής που διεκδικούν την αξιοποίηση αυτού του χώρου προς όφελος των κατοίκων αλλά και με σεβασμό στην ιστορία του. Για αυτό και ζητούν να δημιουργηθεί Δημόσιο Μουσείο της Ελληνικής Μουσικής και Δισκογραφίας και να γίνουν χώροι πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων και εργαστηρίων βιοτεχνίας χαμηλής όχλησης. Πρωτεύοντα ρόλο στη διεκδίκηση διαδραματίζει ο σύλλογος “Πολίτες της Ριζούπολης”, τα μέλη του οποίου θέλουν να μπει ένα τέλος σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σήμερα εκεί, να καθαριστεί ο χώρος από το Δήμο Αθηναίων και να ενωθούν επιτέλους η κάτω με την πάνω Ριζούπολη (σ.σ. εννοώντας τις γειτονιές εκατέρωθεν των γραμμών του τρένου). Ο Χ-τύπος μίλησε με μέλη του συλλόγου που δεν μας έκρυψαν την επιθυμία τους να δουν τη συνολικότερη έκταση των 60 στρεμμάτων “του ΒΙΟΠΑ Προμπονά” (σ.σ. που συμπεριλαμβάνει και τα 14 στρέμματα της Columbia), από το γήπεδο του Απόλλωνα μέχρι και τα όρια με το Δήμο Νέας Ιωνίας δίπλα στον ΗΣΑΠ Περισσού να μετατρέπεται σε μια όαση πολιτισμού, αθλητισμού και πρασίνου, όπως έχει γίνει και με το υπάρχον πάρκο του Προμπονά, στη δυτική πλευρά της έκτασης. “Θέλουμε να γίνει το Μουσείο και να δημιουργηθεί πράσινο και γενικότερα να υπάρχει μια χρήση που να εξυπηρετεί την περιοχή” τονίζει η επι σειρά ετών Πρόεδρος και σημερινή Αντιπρόεδρος του συλλόγου, κα Φιφή Πρωτογερέλλη. Οι κάτοικοι μας έδωσαν και μια άλλη πιο νοσταλγική διάσταση του θέματος καθώς μας πληροφόρησαν πως στο εργοστάσιο της Colυmbia απασχολήθηκε επί δεκαετίες ένας μεγάλος αριθμός Ριζουπολιτών. “Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που θέλουμε να υπάρχει το μουσείο ώστε να μας θυμίζει και την ιστορία της περιοχή μας” συμπληρώνει η κα Κρυσταλλένια Ελευθεριάδου. Ο σύλλογος έχει ήδη μαζέψει δεκάδες υπογραφές κατοίκων που ζητούν την αξιοποίηση του οικοπέδου της Columbia και της έκτασης του Προμπονά προς όφελος των πολιτών αλλά και τον άμεσο καθαρισμό του ιστορικού ακινήτου από το Δήμο Αθηναίων. Προτίθενται δε να κάνουν παρεμβάσεις προς αρμόδιους φορείς για την ευόδωση των αιτημάτων τους.

• Η “μάχη” για τα εμπορικά κέντρα
Η αξιοποίηση του οικοπέδου της Columbia σκαλώνει εδώ και χρόνια στο ζήτημα των χρήσεων του ΒΙΟΠΑ Προμπονά. Ο μηχανικός και μέλος του συλλόγου “Πολίτες της Ριοζούπολης” αλλά και του Δ.Σ. του Απόλλωνα Σμύρνης, κ. Παναγιώτης Καταβέλος, είπε στον Χ-τύπο πως το ιστορικό σωματείο έχει ζητήσει να γίνουν αθλητικοί χώροι και πράσινο σε όλη αυτήν την έκταση αλλά βρίσκει απέναντι του συμφέροντα που θέλουν να δημιουργήσουν εκεί θηριώδη εμπορικά κέντρα καθώς δίπλα είναι και ο σταθμός ΗΣΑΠ Περισσού ενώ το σχέδιο είναι να έρθει και το δίκτυο του μετρό. Κα,ι όπως μας είπε ο κ. Καταβέλος, δίνεται εδώ και χρόνια μια μάχη για να μην γίνουν τα εμπορικά κέντρα αλλά και για το συντελεστή δόμησης που αρχικά προοριζόταν για 2 και τώρα συζητείται από τους ιδιοκτήτες να διαμορφωθεί στο 0,8. Σημειώνουμε εδώ πως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας εισηγήθηκε προσφάτως την τροποποίηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Αθηναίων στο ΒΙΟΠΑ Προμπονά, με χαρακτηρισμό ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση, κάτι που σημαίνει πως αφαιρούνται βασικές χρήσεις (βιομηχανικές -βιοτεχνικές μέσης και χαμηλής όχλησης ) και προστίθενται 10 άλλες κυρίως εμπορικού χαρακτήρα. Μια αντίστοιχη προσπάθεια είχε γίνει το 2007 αλλά με παρέμβαση των κατοίκων η αλλαγή χρήσης είχε ακυρωθεί στο ΣτΕ το 2009. Κατά της προτεινόμενης τροποποίησης έχουν ήδη ταχθεί τα Δημοτικά Συμβούλια Νέας Ιωνίας και Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας όπως και άλλοι φορείς και σύλλογοι της περιοχής.

• Δεν τα βρίσκουν κάτοικοι και ιδιοκτήτες
Ο Χ-τύπος μίλησε και με την πρόεδρο του Πέμπτου Διαμερισματικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, κα Αθηνά Ζαφειροπούλου, η οποία μας ενημέρωσε πως ο Δήμος έχει στείλει πίσω στον ΟΡΣΑ για επανεξέταση την προτεινόμενη τροποποίηση του Πολεοδομικού Σχεδίου του Προμπονά. Η Πρόεδρος μας πληροφόρησε ακόμα πως προσφάτως έγινε και ευρεία σύσκεψη στο Διαμέρισμα για την έκταση, παρουσία κατοίκων αλλά και των ιδιοκτητών, χωρίς όμως να βρεθεί η χρυσή τομή σχετικά με την αξιοποίηση του χώρου και τους όρους ένταξής του στο Σχέδιο Πόλης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!