tromaktiko: Greenpeace: Σώστε τις ελληνικές θάλασσες!

Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Greenpeace: Σώστε τις ελληνικές θάλασσες!



Χθες, βρεθήκαμε στην Ερμούπολη της Σύρου και συναντήσαμε παράκτιους ψαράδες -ανάμεσά τους και πρόεδροι αλιευτικών σωματείων- από τα νησιά των Κυκλάδων... (όπως Σύρος, Μύκονος, Άνδρος και Κύθνος). Συζητήσαμε ανοιχτά μαζί τους τα προβλήματα της ελληνικής αλιείας που οδηγούν στην εξαφάνιση το επάγγελμά τους, και ζητήσαμε να μας προτείνουν και οι ίδιοι λύσεις και μέτρα καθώς και το πώς θα εξασφαλίσουμε τη διοχέτευση παράκτιου ψαριού στην αγοράμε ευκολότερη πρόσβαση των καταναλωτών σε αυτό. Καταλήξαμε στο σχηματισμό μιαςδυνατής συμμαχίας που υποστηρίζει τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στην περιοχή και την παύση της καταστροφικής μέσης αλιείας, όπως οι μηχανότρατες.

«Με τα ψάρια να μειώνονται δραματικά και τις μηχανότρατες να καταστρέφουν τις θάλασσες, το ελληνικό ψάρι και μαζί του το επάγγελμα του παράκτιου ψαρά, αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση. Οι παράκτιοι ψαράδες είναι το μέλλον της αλιείας! Για αυτό το λόγο, Greenpeace και ψαράδες ενώνουμε τις δυνάμεις μας και διεκδικούμε δυναμικά ένα καλύτερο αύριο με ελληνικές θάλασσες γεμάτες ψάρια», δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η αλιεία στην Ευρώπη, και κατά συνέπεια και στη χώρα μας, διανύει σήμερα μία βαθιά περιβαλλοντική, οικονομική και κατ΄επέκταση κοινωνική κρίση, η οποία επηρεάζει χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη θάλασσα. Οι μικροί παράκτιοι ψαράδες βρίσκονται σε απόγνωση από ένα μη βιώσιμο καθεστώς, το οποίο ευνοεί τους λίγους και ισχυρούς, διακυβεύοντας το μέλλον του επαγγέλματός τους, το οποίο δείχνει δυσοίωνο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι στα επόμενα 10 χρόνια το 60% των αλιέων θα χάσει τη δουλειά του, με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις να παρατηρούνται στον τομέα της παράκτιας αλιείας. Στη χώρα μας, εν μέσω κρίσης, η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί παντελώς για τον τομέα της Αλιείας, ένα δυνητικά παραγωγικό κλάδο ο οποίος θα μπορούσε να έχει αναπτυξιακή διάσταση και εξέλιξη με βιώσιμο τρόπο, στηρίζοντας οικονομικά ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας μας, ειδικά στις απομακρυσμένες και τις νησιωτικές περιοχές.

Η Greenpeace και οι παράκτιοι ψαράδες των Κυκλάδων ζητούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας:

-Να προχωρήσει άμεσα τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες με πρώτο βήμα την παύση της καταστροφικής μέσης αλιείας (μηχανότρατες και γρι-γρι) στην περιοχή.
-Να στηρίξει τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την αλιεία (Κοινή Αλιευτική Πολιτική-ΚΑλΠ), η οποία θα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των αλιευτικών μας πόρων μέσα από τον περιορισμό των καταστροφικών αλιευτικών μεθόδων και την προώθηση επιλεκτικών, χαμηλής έντασης, μη καταστροφικών πρακτικών.
greenpeace.org
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!