Παρά τις άθλιες συνθήκες κράτησης [2] και μεταχείρισης συγκεκριμένα στο αστυνομικό τμήμα Πάρου, που ήταν εμφανώς δυσανάλογες προς τον ειρηνικό χαρακτήρα της δράσης της Greenpeace, η συγκινητική υποστήριξη του κόσμου έδωσε δύναμη στους ακτιβιστές μας που δηλώνουν πιο αποφασισμένοι από ποτέ, ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη δημιουργία θαλασσίων καταφυγίων στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Μεσόγειο.
‘Η ειρηνική δράση μας και η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες. Σήμερα η ελληνική δικαιοσύνη δικαίωσε όχι μόνο την Greenpeace, αλλά και κάθε έναν που αγωνίζεται ειρηνικά για τις αξίες που πρεσβεύει’, δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον. ‘Δεν ξεχνάμε το τεράστιο ευχαριστώ σε όσους μας στήριξαν έμπρακτα αυτές τις δύσκολες ώρες και πιο συγκεκριμένα στους δύο προέδρους των παράκτιων ομοσπονδιών παράκτιων αλιέων, κ. Κατσοτούρχη και Ζάννε και το δρα. Πάνο Παναγιωτίδη από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε ’, συνέχισε η Άντζελα Λάζου.
Η Greenpeace με την υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων πολιτών θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά από ποτέ τη δράση της μέχρι να εξασφαλίσει ελληνικές θάλασσες γεμάτες ζωή, που εγγυώνται ελληνικό ψάρι για τους καταναλωτές και ένα βιώσιμο μέλλον για δεκάδες χιλιάδες αλιείς. Σε εποχές που χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες, είναι ανεπίτρεπτο να μην εφαρμόζεται στην Ελλάδα η ευρωπαϊκή νομοθεσία και να προστατεύεται ένας κλάδος που ταυτίζεται με την πρωτογενή παραγωγή και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Καλούμε την Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας έστω και τώρα να γίνουν μέρος της λύσης και να υποστηρίξουν ενεργά την πρόταση της Greenpeace για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.
Σημειώσεις προς συντάκτες:
1. Οι 4 ακτιβιστές, οι οποίοι οικειοθελώς παρουσιάστηκαν μετά τη δράση στις λιμενικές αρχές της Πάρου και ήταν απολύτως συνεργάσιμοι μαζί τους, βρέθηκαν ξαφνικά υπό κράτηση έπειτα από τη μήνυση του καπετάνιου της μηχανότρατας. Συνολικά πέρασαν δύο βράδια αρχικά κρατούμενοι στο Λιμεναρχείο Πάρου και στη συνεχεία στα αστυνομικά τμήματα Πάρου και Σύρου.
2. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης των ακτιβιστών στο κελί του Αστυνομικού Τμήματος Πάρου, ο Garciaένιωσε έντονες ενοχλήσεις που σχετίζονταν με παλαιότερο πρόβλημα υγείας και διακομίστηκε στο κέντρο υγείας του νησιού, όπου και εξετάστηκε από τον παθολόγο του κέντρου, ο οποίος δήλωσε ότι θα έπρεπε να εξεταστεί από ειδικό γιατρό. Μετά την επιστροφή στο κελί του, οι έντονοι πόνοι συνεχίστηκαν, αλλά ο Λιμενάρχης Πάρου αρνήθηκε τόσο τη διακομιδή του Mateo Perez Garcia στο Κέντρο Υγείας του νησιού για δεύτερη φορά, όσο και τη χορήγηση παυσίπονων. Επίσης, η μεταγωγή των κρατουμένων έγινε με χρήση χειροπέδων καθ’ όλη τη διάρκεια, ενώ οι 4 ακτιβιστές υπέστησαν σωματικό έλεγχο γυμνοί (!) κατά την προσαγωγή τους για κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Πάρου.
greenpeace.org