Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι το junk food επιταχύνει την εμφάνιση βλαβών στον εγκέφαλο, που σχετίζονται με το γήρας. Οι ηλικιωμένοι με υψηλά επίπεδα βιταμινών και ωμέγα 3 λιπαρών οξέων στο αίμα εμφανίζουν μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και καλύτερη νοητική λειτουργία.
Όσο για τα τρανς λιπαρά, αυτά που βρίσκονται δηλαδή στις λιχουδιές και τα πρόχειρα φαγητά, όταν υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο αίμα, μειώνουν τη νοητική λειτουργία και προκαλούν μεγαλύτερη συρρίκνωση του εγκεφάλου.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την ανάλυση δειγμάτων αίματος που συγκέντρωσαν Αμερικανοί επιστήμονες από 104 υγιείς ανθρώπους με μέση ηλικία τα 87 έτη.
Αυτοί που είχαν περισσότερες βιταμίνες B,C,D και E στο αίμα τους είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης, όπως και αυτοί που κατανάλωναν πολλά ψάρια.Χαμηλότερες επιδόσεις σημείωσαν όσοι εμφανίστηκαν να έχουν περισσότερα τρανς λιπαρά στο αίμα.