Ο Παναγιώτης Στάικος αποδεικνύει με ντοκουμέντα ότι επί της δικής του θητείας εφαρμόζονταν συστηματική χλωρίωση του νερού, γίνονταν μόνιμος έλεγχος όλων των δικτύων για πιθανές διαρροές η βλάβες των υδατοδεξαμενών και διασφαλίζονταν η δημόσια υγεία.
Παραθέτουμε την επιστολή του Π. δήμαρχου Αστακού Παναγιώτη Στάικου:....
Αγαπητό ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS
Όταν διάβασα αυτά που γράφετε στην ιστοσελίδα σας, ύστερα από προτροπή πολλών Συνδημοτών μας, ότι δήθεν τα είχε δηλώσει ο Αντιδήμαρχος κύριος Φώτης Λιβάνης, δεν πίστευα στα μάτια μου, γιατί εάν είχε δηλώσει, ότι οι δεξαμενές σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα είχαν να καθαριστούν για 5 χρόνια τουλάχιστον, θα είχε ξεπεράσει κάθε όριο αξιοπρέπειας και λογικής.
Γιατί γνώριζε καλά ότι οι δεξαμενές σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα καθαριζόντουσαν τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο από τον πρώτο κιόλας μήνα της θητείας μου. Γινόταν δε χλωρίωση με αυτόματους χλωριωτές, που υπήρχαν και ήταν σε συνεχή λειτουργία σε όλες τις δεξαμενές. Φθάσαμε να προμηθευτούμε μέχρι και τέσσερις τόνους χλώριο τον χρόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις η πιστοποιημένη εταιρεία που έκανε τον έλεγχο των νερών τρείς και τέσσερες φορές τον χρόνο σε όλες τις δεξαμενές και τα δίκτυα (όπως φαίνεται και από τα συνεχή αποτελέσματα των ελέγχων, τα οποία υπάρχουν στα ετήσια τιμολόγια με τα εντάλματα πληρωμής, τα οποία κόστιζαν 4 χιλιάδες ευρώ περίπου τον χρόνο. Σε αυτά οικονομία δεν κάναμε), μας υποδείκνυε να ελαττώσουμε το χλώριο ή σε κάποιες περιπτώσεις να το αυξήσουμε.
Στην αποθήκη της δεξαμενής του Αστακού υπήρχε ένας τόνος χλώριο,όταν σας παρέδωσα. Επικαλούμαι την μαρτυρία του Υδρονομέα κυρίουΔημονίτσα, του Ηλεκτρολόγου κυρίου Δρακά, του κυρίου Σταύρου που καθαρίζει αυτήν την στιγμή τις δεξαμενές αλλά και των κυρίων Ρηγάλου, Γενοβέζε, Ταπραντζή, Μανδύλη. Οι οποίοι σε όλους τους καθαρισμούς των δεξαμενών ήσαν παρόντες μαζί με τα συνεργεία καθαρισμού, για να είμαι σίγουρος ότι ο καθαρισμός γινόταν τέλειος. Τα δύο τελευταία χρόνια που είχαμε και το μεγάλο πυροσβεστικό, με την πανίσχυρη αντλία, του οποίου την μάνικα πρέπει να κρατούν τουλάχιστον δύο άτομα, οι δεξαμενές γυάλιζαν και τα συνεργεία μου έλεγαν ότι ήταν υπερβολή ο τόσο συχνός και σχολαστικός καθαρισμός, αφού στον πάτο των δεξαμενών δεν υπήρχε ούτε ένα φαράσι λάσπη.
Αγαπητέ Φώτη καταλαβαίνω το δύσκολο έργο που κληθήκατε να φέρετε σε πέρας, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί και Γολγοθάς. Και επειδή αυτά τα διείδα δεν θέλησα τελικά να είμαι υποψήφιος. Όμως για το νερό σου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου και σου επέστησα την προσοχή από τον πρώτο μήνα της θητείας, ότι δηλαδή θα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο τον καθαρισμό των δεξαμενών και καθημερινή Χλωρίωση και στο υπενθύμισα πολλές φορές , αλλά εσύ φαίνεται ύστερα από αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας με αγνόησες. Τελικά η ευθύνη σου είναι πολύ μεγάλη. Έπρεπε να ενημερώσεις τον Δήμαρχο και εάν εκείνος σου αρνιόταν, όφειλες να παραιτηθείς την ίδια στιγμή.
Φίλε Φώτη έκανες λάθος. Αυτό που έκανες τώρα, έπρεπε να το έχεις κάνεις από πέρυσι τον Γενάρη ή τον Φλεβάρη και να το επαναλάμβανες δύο ή τρείς φορές τον χρόνο και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Και να μην φοβάσαι το όποιο αποτέλεσμα ελέγχου της Διεύθυνσης Υγείας. Γιατί ξέρουμε ότι οι συνθήκες δειγματοληψίας από το Δημόσιο δεν είναι ιδανικές, αφού εκτός από την άριστη αποστείρωση των μπουκαλιών, το κάψιμο της βρύσης που γίνεται η δειγματοληψία, πρέπει να υπάρχουν παγοκύστεις και να μεταφερθούν τα δείγματα στο εργαστήριο το δυνατόν συντομότερο και όχι με το λεωφορείο στη Δημόσια Σχολή Υγείας στην Αθήνα. Το πιστοποιημένο εργαστήριο που είχαμε στην Άρτα μετά από μιάμιση ώρα είχε τα δείγματα εκεί.
Όταν κάποιες φορές η Διεύθυνση Υγείας έβγαλε κάποια δείγματα ακατάλληλα, κάλεσα το εργαστήριο και πήρε εκ νέου δείγμα, έκανα πάλι καθαρισμό της εν λόγω δεξαμενής και δεν υπήρχαν διαφορές πριν και μετά, πράγμα το οποίο δεν αμφισβήτησε η Διεύθυνση Υγείας. Σε αυτές τις ελάχιστες δε περιπτώσεις ενημέρωσα και το Δημοτικό Συμβούλιο. Οι κύριοι Γιώτης και Λαϊνάς ήταν στο Συμβούλιο και θα το θυμούνται ασφαλώς.
Φίλε Φώτη
Εγώ στην θέση σου εάν μου έσκαγε αυτή η βόμβα, δεν θα έψαχνα για δικαιολογίες. Θα ζητούσα ειλικρινά συγγνώμη, γιατί το θέμα του νερού είναι πολύ ευαίσθητο και απαιτεί ύψιστη υπευθυνότητα .Αυτήν την υπευθυνότητα καλείσαι να επιδείξεις και από τούδε και στο εξής, πράττοντας απλά τα δέοντα , τόσο στους καθαρισμούς όσο και στην χλωρίωση, αλλά και στις συχνές δειγματοληψίες. Αυτά είναι πολύ εύκολα πράγματα και όχι δύσκολα, όπως λες εσύ, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και υπευθυνότητα.
Κλείνοντας επαναλαμβάνω ότι οι δεξαμενές στην θητεία μου καθαριζόντουσαν τουλάχιστον, δύο φορές τον χρόνο, η χλωρίωση ήταν καθημερινή και οι έλεγχοι ποιότητας του νερού πολύ συχνοί. Για τον λόγο αυτό επισυνάπτω δειγματοληψίες από το πιστοποιημένο εργαστήριο και τρείς από τις χιλιάδες φωτογραφίες αρχείου που έχω και μιλούν από μόνες τους. Εγώ όταν παρέλαβα δεν φρόντισα να κατηγορήσω την Προηγούμενη Δημοτική για τις όποιες ατέλειες υπήρχαν, αλλά απ’ εναντίας ευχαρίστησα τον Δήμαρχο κύριο Σαμαρά, για τα όποια καλά μου άφησε και κυρίως την οικονομική ευρωστία του Δήμου Αστακού (γιατί και εγώ εξ’ άλλου άφησα ατέλειες), αλλά με υπευθυνότητα και δουλειά από την πρώτη ημέρα εξασφαλίσαμε αρίστης ποιότητας νερό σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
Αγαπητέ Φώτη
Επίσης μέγα λάθος ήταν ότι υποτίμησες εκείνους που κρατάνε τον Κρατικό Μηχανισμό στα χέρια τους και δηλώνουν ότι έχουν στόχο στις εκλογές να είναι πρώτο κόμμα. Έτσι λοιπόν τους ήταν πολύ εύκολο, επιλέγοντας τοtiming λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, ενώ γνώριζαν το θέμα από καιρό, να σου στείλουν την Διεύθυνση Υγείας με στόχο να σε συνθλίψουν πολιτικά και κοινωνικά. Σε αυτούς λέω μαγκιά τους (εσύ τους έκανες μάγκες) και σε σένα δυστυχώς, ήθελες τα και παθές τα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Dr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΪΚΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ