ΕΣΠΑ Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός.
Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ανέγερσης νέου κτιριακού συγκροτήματος για τη λειτουργία του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών & Δικτύων. Συγκεκριμένα το έργο που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) είναι: 1. «Κτιριακές Εγκαταστάσεις Τμήματος Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στο Βόλο», προϋπολογισμού 10.504.500,12 ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός: «Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί προστιθέμενη αξία για τον τόπο μας και πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και με την υπάρχουσα δομή του για να συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση. Ως Αιρετή Περιφέρεια στηρίζουμε έμπρακτα την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναβαθμίζοντας τις κτηριακές υποδομές όπου αυτές δεν πληρούν τις ανάγκες τις Ακαδημαϊκής Κοινότητας. Με το έργο αυτό προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ διαχέουμε τους κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία και κοινωνία και ανοίγουμε νέες θέσεις εργασίας. Με την ολοκλήρωση του κτηρίου οι νέοι επιστήμονες θα έχουν στη διάθεσή τους υποδομές υψηλών προδιαγραφών οπού θα πραγματοποιείται αναβαθμισμένου επιπέδου έρευνα και διδασκαλία. Από εδώ και πέρα είναι στα χέρια του Πανεπιστημίου να τρέξει γρήγορα τις διαδικασίες υλοποίησης του έργου».
Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις θα ανεγερθούν σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ο.Τ. 1202) που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σέκερη, Αθηνών και Χέυδεν (παλιότερα φιλοξενούσε το φυτώριο Δήμου Βόλου) στο Βόλο. Η αρχιτεκτονική ιδέα του κτιρίου και οι βασικές αρχές σχεδιασμού του κατάφεραν να συγκεράσουν τη λογική του ισχυρού χαρακτήρα με βάση το προγραμματικό περιεχόμενo του κτιρίου ως κτιρίου για την τεχνολογία με τη λογική του έντονα δημόσιου χαρακτήρα του. Επιπλέον ο αρχιτεκτονικός ενεργειακός – βιοκλιματικός σχεδιασμός έδωσε μεγάλη έμφαση στο ζήτημα της βιώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον ενεργειακής επίδοσης του κτιρίου.
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από δυο διακριτά κτίρια. Το κτίριο Α στο νότο και το κτίριο Β στο Βορρά, είναι δύο συμπαγή κτίρια κατασκευασμένα με οπλισμένο σκυρόδεμα και εμφανή τοιχοποιία. Ανάμεσα στα δύο κτίρια εκτείνεται το κλειστό αίθριο και ο κήπος ως συνέχεια του. Στο κτίριο Β χωροθετούνται όλες οι λειτουργίες που αφορούν την διδασκαλία και την έρευνα, ενώ στο κτίριο Α οι γραφειακοί χώροι των διδασκόντων.
Η συνολική μεικτή επιφάνεια δόμησης είναι 3.897τ.μ. και περιλαμβάνει τα όσα προβλέπονται στο εγκεκριμένο Κτιριολογικό Πρόγραμμα της Α΄ φάσης και συνοπτικά τα εξής:
i) Χώρους διοίκησης Τμήματος 125τ.μ.
ii) Χώρους διδακτικού προσωπικού 357τ.μ.
iii) Χώρους διδασκαλίας (αίθουσες και τρία αμφιθέατρα) 1.405τ.μ.
iv) Εξειδικευμένα εργαστήρια 277τ.μ.