«Επιθυμούμε μια τιμή σε επίπεδα χαμηλότερα από τα σημερινά», επεσήμανε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας. «Αυτό που χρειάζεται είναι η υποχώρηση των τιμών κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι» για το πετρέλαιο μπρεντ του Λονδίνου, διευκρίνισε ο Σαουδάραβας υπουργός.
Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ διαμορφώθηκε στα 112,26 δολάρια το βαρέλι στη συνεδρίαση της Παρασκευής, έχοντας απομακρυνθεί από τα υψηλά των 128 δολαρίων το βαρέλι που είχε αγγίξει το Μάρτιο.
Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 6% από τις αρχές του μηνός, εν μέσω ανησυχιών για επιδείνωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, περιορίζοντας τη ζήτηση για καύσιμα. Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών καταβάλλει προσπάθειες για τη μείωση των τιμών, είχε επισημάνει σε πρόσφατες δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Αμπντάλα ελ-Μπαντρί.
Και ο Αλ αλ-Ναΐμι, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία προσπαθεί ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές του μπρεντ κοντά στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου στον κόσμο, άντλησε τον Απρίλιο 10,1 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, με την παραγωγή στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα μεγαλύτερο των τριάντα ετών και σε μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση, συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση των τιμών.
Οι τιμές του αργού διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα το 2012 λόγω ανησυχιών για προβλήματα στην παγκόσμια προσφορά εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν ΗΠΑ και Ευρώπη εναντίον του Ιράν.
Ο κ. Ναΐμι την προηγούμενη εβδομάδα είχε διαβεβαιώσει ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ διοχετεύουν αρκετό πετρέλαιο στις αγορές, ώστε να καλύψουν τον αντίκτυπο από τις κυρώσεις. Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου επανέλαβε χθες ότι οι χώρες παραγωγοί αντλούν ημερησίως 1,3 με 1,5 εκατ. βαρέλια πάνω από τη ζήτηση, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στη δημιουργία αποθεμάτων, ανακουφίζοντας τους καταναλωτές.
Τα υπάρχοντα αποθέματα ισοδυναμούν για την κάλυψη 58 ημερών ζήτησης, όμως η Σαουδική Αραβία θα επιθυμούσε αποθέματα σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν την εποχική αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων που παρατηρείται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
«Τρέχει» το Ιράκ
Το Ιράκ -που επιδιώκει τον υπερδιπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2015- αναμένεται να ξεπεράσει το Ιράν και να αναδειχθεί μέχρι τα τέλη του έτους στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, καθώς οι κυρώσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή του Ιράν.
Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράκ ανήλθε τον Απρίλιο στα 3,03 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η παραγωγή του Ιράν υποχώρησε στα 3,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚ.