tromaktiko: 10 ξεπερασμένες τεχνικές για εύρεση εργασίας

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

10 ξεπερασμένες τεχνικές για εύρεση εργασίας



Στην Ελλάδα του 2012 και της οικονομικής κρίσης, η εύρεση εργασίας είναι πλέον ένα γερό παιχνίδι νεύρων και σίγουρα απαιτεί μεγάλη προσοχή από... τη μεριά του υποψηφίου για να είναι επιτυχής. Στο παρόν άρθρο θα βρείτε δέκα τεχνικές για ευρέσεως εργασίας που θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε αν θέλετε να βελτιώσετε τις πιθανότητες σας να προσληφθείτε.

1. Online αίτηση εργασίας

Τη συγκεκριμένη συμβουλή την έλαβα από πολύ καλό φίλο ο οποίος δουλεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο στο τμήμα HR μιας εταιρείας που φιγουράρει στη λίστα του Fortune 500 για πολλά χρόνια. Όταν κάνετε αίτηση online για κάποια θέση εργασίας, ανταγωνίζεστε εκατοντάδες (ακόμη και χιλιάδες) υποψηφίους που έκαναν ηλεκτρονικές υποβολές. Πιστέψτε με, οι περισσότερες αιτήσεις φαίνονται ίδιες.

Πως λοιπόν να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε τόσα ίδια βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές; Αν πραγματικά θέλετε τη θέση εργασίας, αναζητήστε τον υπεύθυνο του τμήματος προσωπικού και επικοινωνήστε μαζί του μέσω τηλεφώνου ή email. Συγχαρητήρια, μόλις ξεχωρίσατε από εκατοντάδες ανταγωνιστές!
2. Αιτήσεις σε νέες αγγελίες που έχουν ήδη παλιώσει

Ακούγεται λυπηρό αλλά είναι αληθινό και συμβαίνει. Πολλές θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην πιάτσα. Οι εργαζόμενοι μέσα στην εταιρεία ρωτιούνται εάν γνωρίζουν κάποιον υποψήφιο για να καλύψει τη συγκεκριμένη θέση. Οι Head Hunters ειδοποιούνται ενώ με τη δύναμη του word-of-mouth η αγγελία εξαπλώνεται. Μέχρι τη στιγμή που θα βρείτε εσείς την αγγελία, αρκετοί υποψήφιοι έχουν ήδη στείλει τα βιογραφικά τους και ήδη βρίσκεστε σε μειονεκτική θέση. Η αγγελία μπορεί να δημοσιοποιείται ώστε η εταιρεία να δείχνει ότι προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους υποψήφιους. Έτσι, αν πραγματικά θέλετε μια θέση εργασίας σε συγκεκριμένο τομέα ή εταιρεία, να είστε προνοητικοί. Γνωρίστε τους διευθυντές προσωπικού, ρωτήστε τριγύρω και “ψαρέψτε” καλές θέσεις εργασίας πριν δημοσιευτούν στις μάζες!
3. Αποστολή ανεπιθύμητων βιογραφικών

Αυτή ήταν μια τακτική ενός συμφοιτητή μου, ο οποίος είχε προχωρήσει σε μαζικές αποστολές του βιογραφικού του όπου μπορούσε με την ελπίδα κάτι να “κάτσει”. Οι μαζικές αποστολές βιογραφικών συνήθως εκνευρίζουν τους HR και πάντα καταλήγουν στον Κάδο Ανακύκλωσης.
4. Περιμένοντας την περίοδο των διακοπών

Πολλοί σταματάνε την αναζήτηση εργασίας τις περιόδους διακοπών γιατί υπάρχει η υπόνοια ότι κανείς δεν υπάρχει στην εταιρεία για να δει την αίτηση αυτή την περίοδο. Μέγα λάθος!Τέτοιες περίοδοι είναι εξαίσιες για να σου δοθεί η ευκαιρία να φτάσει το βιογραφικό σου στα μάτια κάποιου καθώς τότε υπάρχει ελάχιστος ανταγωνισμός. Επιπλέον, κατά τις διακοπές οι διευθυντές προσωπικού έχουν λιγότερο φόρτο εργασίας κι έτσι περισσότερο χρόνο για να κοιτάξουν βιογραφικά.
5. Εάν δε δημοσιευτεί μια θέση, δεν υπάρχει καμία θέση

Πρόσφατα διάβασα για μια περίπτωση ενός τύπου στην Αμερική που εντόπισε ένα κενό ασφαλείας του πληροφοριακού συστήματος στο ξενοδοχείο που διέμενε, κατά λάθος! Τους ενημέρωσε για το κενό ασφάλειας λέγοντας τους ότι αν χρειάζονται κάποιον IT professional, ήταν διαθέσιμος και άνεργος. Του προσφέρθηκε θέση εργασίας προς $150.000 το χρόνο.

Το ηθικό δίδαγμα αυτής της ιστορίας, αν αληθεύει βέβαια, είναι ότι οι ευκαιρίες παρουσιάζονται παντού. Οι δεξιότητες σας ίσως είναι πολύ χρήσιμες για κάποιους, ωστόσο οι ίδιοι πιθανότατα να μην γνωρίζουν ότι σας χρειάζονται. Με ευρηματικότητα και τα μάτια ανοικτά, ποτέ δε ξέρεις που μπορείς να βρεις δουλειά.
6. Περισσότερες αιτήσεις = περισσότερες πιθανότητες

Άλλο ένα κοινό λάθος. Πολύ θεωρούν ότι όσο περισσότερες αιτήσεις για θέσεις εργασίας κάνουν, θα καλεστούν σε περισσότερες συνεντεύξεις με συνέπεια να έχουν περισσότερες πιθανότητες για να προσληφθούν. Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι. Εάν στέλνετε τυποποιημένα βιογραφικά και συνοδευτικές επιστολές σε κάθε αγγελία εργασίας που σας ακούγεται ενδιαφέρουσα, τότε θα αποτύχετε να τραβήξετε την προσοχή οποιουδήποτε HR. Θα πρέπει να είσαι πιο έξυπνος και πιο στοχευμένος.

Επιλέξτε αγγελίες εργασίας που πραγματικά σας ενδιαφέρουν και γράψτε συνοδευτικές επιστολές και βιογραφικά κομμένα και ραμμένα για τις συγκεκριμένες θέσεις. Κάντε έρευνα για το ρόλο και κάντε μια αίτηση που δύσκολα θα αγνοήσει κάποιος. Έτσι, δε βασίζεστε στην τύχη. Στις μέρες μας, η ποιότητα είναι μακράν καλύτερη από την ποσότητα.
7. Έχετε ένα βιογραφικό και μία συνοδευτική επιστολή

Η συγκεκριμένη συμβουλή σχετίζεται με την άμεσος προηγούμενη αλλά αξίζει να αναφερθεί και μόνης της. Όταν έπιασα την πρώτη μου δουλειά το 2009, έγραφα διαφορετική συνοδευτική επιστολή για κάθε θέση που έκανα αίτηση. Μάθαινα για την εταιρεία, τις επιτυχίες της και σκεφτόμουν τον καλύτερο δυνατό τρόπο που θα μπορούσα να ταιριάξω μέσα στη δομή της. Μην βασίζεστε σε ένα πρότυπο βιογραφικού σημειώματος και συνοδευτικής επιστολής για κάθε εργασία. Γνωρίστε καλύτερα την εταιρεία και συγκεντρωθείτε πάνω σε αυτή, δείχνοντας το στην αίτηση σας.
8. Μία μόνο τεχνική για εύρεση εργασίας

Είναι πολύ καλό να ελέγχετε ιστοσελίδες όπως το Skywalker.gr και το Kariera.gr κάθε μέρα. Ωστόσο, μην κολλάτε μόνο εκεί. Ζούμε στην εποχή των social media και σίγουρα δε θα πρέπει να αγνοείτε το Facebook, το Twitter και ιδιαίτερα το LinkedIn στην εύρεση εργασίας. Η τέλεια δουλεία ίσως κρύβεται εκεί μέσα.
9. Εστιάζετε στον εαυτό σας

Αν μη τη άλλο η θέση εργασίας είναι για εσάς, σωστά; Όχι. Όλα σχετίζονται με τον εργοδότη. Είναι σαν το πρώτο ραντεβού, θέλει να ξέρει πόσο ενδιαφέρεσαι γι’ αυτόν, όχι για εσένα. Μπορεί στο παρελθόν να λειτουργούσε, αλλά το προσωπικό ύφος δεν “περνάει” στους εργοδότες πλέον. Κάνε τον να καταλάβει πως μπορείς να συνεισφέρεις στην εταιρεία, πως θα προσθέσεις αξίας στην ήδη υπάρχουσα ομάδα. Στρέψε την προσοχή σου στο πως θα πείσεις τον εργοδότη ότι η εταιρεία του είναι η μόνη που θα ήθελες να εργάζεσαι.
10. Αρνείστε να αλλάξετε καριέρα

Θυμάστε τις ημέρες των γονιών μας που ήταν στην ίδια εταιρεία για 30 χρόνια μέχρι να βγούνε στη σύνταξη; Αυτές οι ημέρες δυστυχώς έχουν φύγει. Με τις συνεχείς και ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, νέες θέσεις εργασίας ξεφυτρώνουν συνέχεια.

Πόσες θέσεις εργασίας υπάρχουν αυτή τη στιγμή που δεν υπήρχαν 5 ή 10 χρόνια νωρίτερα; Αναλύστε τις ευκαιρίες για καινοτόμες θέσεις εργασίας και κάντε άφοβα στροφή στην καριέρα σας, θα το κάνουμε όλοι μας σίγουρα τα επόμενα χρόνια.

Τα παραπάνω είναι τα πιο συνηθισμένα λάθη που βλέπω γνωστοί και φίλοι να κάνουν κατά την εύρεση εργασίας. Αν έχετε εμπειρία, άποψη η γνώμη, μη διστάσετε να αφήσετε σχόλιο!
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!