tromaktiko: Παράλυτη, τυφλή και υπό καθεστώς αβεβαιότητας 22χρονη από τη Λεμεσό

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Παράλυτη, τυφλή και υπό καθεστώς αβεβαιότητας 22χρονη από τη Λεμεσό



Σε καθεστώς αβεβαιότητας ζει 22χρονη από τη Λεμεσό, η οποία έχει διαγνωστεί από το 2006 με κατά πλάκας σκλήρυνση και βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στο Ισραήλ, αφού...
στην Κύπρο, όχι μόνο δεν την βοήθησαν, όπως καταγγέλλει ο πατέρας της, «αλλά συνέβαλαν στην επιδείνωση της κατάστασης της».

Ο πατέρας της νεαρής βρίσκεται στα πρόθυρα της απόγνωσης, αφού δεν είναι σε θέση να αντέξει τα οικονομικά βάρη της θεραπείας και καταγγέλλει ότι στην Κύπρο, ο Κύπριος γιατρός "διαφώνησε με τις οδηγίες του ισραηλινού, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης της κόρης του, την τύφλωση της και την δημιουργία αρκετών άλλων προβλημάτων".

Μετά από παρέμβαση του Sigmalive, ο Υπουργός Υγείας, του οποίου το όλο θέμα είναι εις γνώσιν, δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον πατέρα για να βρεθεί άμεσα μια λύση στο μέγα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η 22χρονη.

Το 2006, όταν διαγνώστηκε η ασθένεια, η νεαρή μετέβη στο Ισραήλ όπου και επανάκαμψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, επέστρεψε στην Κύπρο και μάλιστα εντάχθηκε στην ομάδα μπάσκετ γυναικών του "Απόλλωνα".

Την πορεία της υγείας της παρακολουθούσε στο μεταξύ Κύπριος ιατρός, του οποίου οι συμβουλές ήταν οι ίδιες με εκείνες του Ισραηλινού ιατρού ο οποίος βοήθησε την 22χρονη να ανακάμψει την πρώτη φορά. Ο πατέρας, εν τω μεταξύ, επισκεπτόταν συχνά το Ισραήλ για να παίρνει τη γνώμη του εν λόγω γιατρού.

Η 22χρονη συνέχιζε κανονικά την θεραπευτική αγωγή, με την οποία συμφωνούσαν οι γιατροί Κύπρου –Ισραήλ.

Η ασθένεια όμως ήταν καλπάζουσας μορφής, η νεαρή υποτροπίαζε συνεχώς και αντιμετώπιζε κρίσεις, με αποτέλεσμα να παραλύει το σώμα της.

Η τελευταία θεραπευτική αγωγή την οποία ακολουθούσε η νεαρή ήταν συνταγογραφημένη από το Ισραήλ και με την οποία συμφωνούσε και ο Κύπριος ιατρός.

Εδώ αρχίζουν τα προβλήματα…

Την ακολουθούσε για ενάμιση χρόνο όμως είχε παρενέργειες. Μεγάλωσε η καρδιά, είχε αρρυθμίες, επηρεάστηκε το συκώτι και το πεπτικό σύστημα, τυφλώθηκε και παρέλυσαν τα άκρα της, δηλώνει καταβεβλημένος στο Sigmalive o πατέρας.

Η αγωγή κρίθηκε επιβεβλημένο να διακοπεί λόγω ακριβώς των πιο πάνω παρενεργειών.

Η διαφωνία του Κύπριου ιατρού και η επιδείνωση

Ο Ισραηλίτης γιατρός τόνισε στην οικογένεια ότι μετά τη διακοπή πρέπει η νεαρή να λαμβάνει κορτιζόνη σε εβδομαδιαία βάση προς αποφυγήν επιπλοκών, έως ότου αρχίσει μια νέα αγωγή με ένα σκεύασμα σε μορφή χαπιού.

Εν τω μεταξύ το νέο αυτό χάπι υπάρχει, σύμφωνα με τον πατέρα, στο Υπουργείο Υγείας όμως δεν διατίθεται στο κοινό, λόγω της διαφοράς στην τιμή και της ακρίβειας του. Ως εκ τούτου, η οικογένεια παρήγγειλε το φάρμακο προς εισαγωγή, από το εξωτερικό. Μέχρι να φθάσει όμως στην Κύπρο το φάρμακο, έπρεπε η νεαρή να λαμβάνει την κορτιζόνη και σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο ισραηλινός ιατρός, ο οποίος τους ανέφερε ότι αν δεν ακολουθηθεί η οδηγία του, τότε η 22χρονη θα υποτροπιάσει σε 3 μήνες.

Δεν άκουσαν τα λόγια του ισραηλινού ιατρού τα οποία επαληθεύτηκαν

Κάτι με το οποίο διαφώνησε ο Κύπριος ιατρός ο οποίος δεν της χορήγησε την κορτιζόνη και έμεινε χωρίς φαρμακευτική αγωγή από τον Δεκέμβριο, μέχρι και το Μάρτιο. Μετά από ακριβώς τρεις μήνες, επαληθεύτηκαν τα λόγια του ισραηλινού ιατρού και η 22χρονη υποτροπίασε παθαίνοντας το πρώτο επεισόδιο, με αποτέλεσμα, οι γονείς της, να τη μεταφέρουν πρόσφατα εσπευσμένα ξανά στο Ισραήλ για θεραπεία.

Ο πατέρας αποτάθηκε και σε γερμανικό ινστιτούτο το οποίο συμφωνεί με τη διάγνωση του Ισραήλ και το κόστος νοσηλείας του είναι κατά πολύ μικρότερο.

Σήμερα, ο πατέρας ζητά βοήθεια από το κράτος, για να συνεχίσει την θεραπεία της κόρης του στο Ισραήλ ή στη Γερμανία. Μέχρι σήμερα δαπάνησε 13 χιλ ευρώ, ενώ το υπουργείο υγείας δεν εγκρίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, αποδέσμευση χρημάτων για νοσήλια στο εξωτερικό. Ζητάει επίσης, σε πρώτη φάση, να δοθεί η σωστή αγωγή, για να επανακτήσει η κόρη του την όραση της.

Το υπουργείο υγείας τον παρέπεμψε στο νευρολογικό ινστιτούτο στη Λευκωσία ή σε μέλαθρον στην Παλώδια, μιας και είναι από τη Λεμεσό.

Το συγκεκριμένο ίδρυμα όμως ζητά 6μιση χιλ το μηνά, για φυσιοθεραπεία 2 φορές τη βδομάδα ενώ χρειάζονται, σύμφωνα με τους εκεί ειδικούς, 9 μήνες για να ανακάμψει. Στο Ισραήλ, το 2006, ανέκαμψε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, επισημαίνει ο πατέρας. Το ζήτημα όμως για την οικογένεια δεν είναι μόνο η φυσιοθεραπεία αλλά η νοσήλια για να μπορέσει η νεαρή να δει ξανά και να ανακτήσει τις δυνάμεις της.

Ο Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς δήλωσε στο Sigmalive ότι παρακολουθεί την υπόθεση και θα έρθει σε συνεννόηση με τον πατέρα, προθέτοντας ότι το Υπουργείο προσπάθησε και στήριξε την 22χρονη στο θέμα της εξειδικευμένης φυσιοθεραπείας. Aναμένουμε τις εξελίξεις...

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!