tromaktiko: Τις 327.684 έφτασαν οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τις 327.684 έφτασαν οι δηλώσεις για τα αυθαίρετα



Συνεχώς μειούμενο βαίνει το ενδιαφέρον των αυθαιρετούχων για την «τακτοποίηση» των παράνομων ακινήτων τους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος...
ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων κυμαίνεται στις 500 - 700 ημερησίως, όταν τέσσερις μήνες νωρίτερα δηλώνονταν 3.500 - 4.000 αυθαίρετα την ημέρα. Αν δεν υπάρξει νέα παράταση, η ρύθμιση ολοκληρώνει την πορεία της στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα λοιπόν με τα τελευταία στοιχεία (έως τις 6 Μαΐου), μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 327.684 δηλώσεις «τακτοποίησης» αυθαίρετης κατασκευής ή χρήσης. Από αυτές, το 15% (51.860 περιπτώσεις) έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία, εξοφλώντας το σύνολο του προστίμου, ενώ το 38,5% βρίσκεται στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας. Μέχρι στιγμής, επίσης, 133.746 αυθαίρετα από όσα έχουν δηλωθεί έχουν μεταβιβαστεί. Ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων έχει πλέον πέσει κάτω από τις 1.000 ημερησίως και μειώνεται συνεχώς.

Οσον αφορά τα έσοδα της ρύθμισης, μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 471,6 εκατ. ευρώ ευρώ, από τα οποία τα 156 εκατ. από την πληρωμή του παράβολου και τα 315,5 εκατ. από την πληρωμή του προστίμου. Εφόσον ολοκληρωθεί η υπαγωγή στη ρύθμιση και των 327.684 δηλώσεων που έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί, τότε το κράτος θα εισπράξει σταδιακά σε βάθος 4 ετών περί το 1,5 δισ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Περιβάλλοντος επανήλθε χθες στο θέμα της Μυκόνου. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι υπηρεσίες προχωρούν πλέον σε διασταύρωση των στοιχείων που προκύπτουν από τις αεροφωτογραφίες και αποδεικνύουν ότι πολλά από τα αυθαίρετα που δηλώθηκαν στη ρύθμιση ανεγέρθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011, κάτι που απαγορεύεται από τον ν. 4014/11.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως το υπουργείο υποστηρίζει ότι «ξεκινούν από την αρμόδια υπηρεσία, τους ελεγκτές δόμησης και την ειδική υπηρεσία κατεδαφίσεων όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στη Μύκονο».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατεδάφισης, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η καταγραφή των αυθαιρέτων από την οικεία πολεοδομία, να ξεκαθαρίσει ποιος φορέας είναι υπεύθυνος για την κατεδάφιση (λ.χ. για δασικά, ρέματα, αρχαιολογικούς χώρους τον πρώτο λόγο έχει η Περιφέρεια, για τον αιγιαλό η Ειδική Υπηρεσία Κατεδάφισης), να εκδοθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης, να γίνει ανάθεση της εργολαβίας (αφού καμία υπηρεσία δεν έχει δικά της μέσα) κ.λπ.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων έχει μόλις 3 άτομα προσωπικό, ενώ οι Επιθεωρητές Δόμησης μόλις 2 για όλη την Ελλάδα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!