Ο κ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι οι 1.500 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις πλήρωσαν το 67% του συνολικού φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, ενώ 200.000 μικρές επιχειρήσεις που είναι το 99,3% του συνόλου των επιχειρήσεων, πλήρωσαν κατά μέσον όρο μόνον 5.000 ευρώ έκαστη, «δηλαδή όσο ένας μισθωτός των 2.000 ευρώ μηνιαίως».
Στο πλαίσιο του απολογισμού για το 2011, ο κ. Νικολάου έκανε λόγο για «μεταρρυθμιστική απραξία στο επίπεδο των διαρθρωτικών και θεσμικών αλλαγών που εγκλωβίζουν τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, υποθάλπουν τη φοροδιαφυγή και εκτρέφουν τη διαφθορά», ενώ τόνισε ότι η απόφαση για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ήταν αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απουσίας κάθε μεταρρυθμιστικού σχεδίου και της πλήρους αποτυχίας στην επίτευξη των στόχων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Μειώσεις για τους μισθούς πάνω από την ΕΓΣΣΕ
Για τα εργασιακά, επανέλαβε τις προτάσεις του Συνδέσμου στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για μείωση του κόστους εργασίας στις συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές πολύ πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ενώ τόνισε ότι οι κατώτατοι μισθοί και η μετενέργεια δεν αποτελούν για τον ΣΕΒ κρίσιμους παράγοντες διαμόρφωσης του εργασιακού κόστους.
Σημείωσε, ακόμη ότι ο Σύνδεσμος θα δώσει στο εξής ιδιαίτερο βάρος στην εκπαίδευση και κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις του Συνδέσμου θα επικεντρωθούν σε πέντε τομείς: νέα επιχειρηματικότητα, δημιουργία υποδομών, νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιχειρηματικότητα, δημόσια διοίκηση και ανθρώπινο δυναμικό.
Την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Διεθνών Δράσεων ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θ. Λαβίδας, με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών και της διεθνούς παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων.
patrastimes.gr