Μεγαλύτερη αυξητική του επιπολασμού της νόσου καταγράφεται στα παιδιά, με πάνω από το 30% των περιπτώσεων να αφορά τον παιδικό πληθυσμό.
Μιλώντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της καθιέρωσης εβδομάδας άσθματος (2 - 8 Μαΐου) ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Κύπρου, δρ Γιώργος Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το βρογχικό άσθμα αποτελεί την κυριότερη αιτία απουσίας από την εργασία και το σχολείο, το κόστος θεραπείας είναι μεγάλο και ολοένα αυξάνεται, ενώ σύντομα δύναται να απαιτηθεί το 2% και περισσότερο του συνολικού ποσού που δαπανάται για την υγεία. Όμως, όπως είπε, το βρογχικό άσθμα μπορεί να ελεγχθεί, ώστε οι ασθενείς να προστατευτούν ή να απαλλαγούν από τα ημερήσια και νυκτερινά συμπτώματα, τις σοβαρές κρίσεις και να είναι παραγωγικοί και ταυτόχρονα να απολαμβάνουν μια φυσιολογική ζωή.
Αναφερόμενος στην καθιέρωση της εβδομάδας άσθματος με τίτλο «όσο αναπνέω ελπίζω», ανέφερε ότι είναι η διαφώτιση των ασθενών για την ασθένεια τους και να πεισθούν ότι μπορούν με τη βοήθεια του γιατρού τους να ελέγξουν το άσθμα τους. Αυτό, όπως είπε, προϋποθέτει την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού και την αναγνώριση από μέρους του ασθενούς των περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου και την αποφυγή έκθεσης σ' αυτούς.
Σύμφωνα με τον δρα Γεωργιάδη, παγκοσμίως το άσθμα επηρεάζει ποσοστό 5% - 10% του πληθυσμού. Στην Κύπρο, δεν υπάρχουν στοιχεία για τον επιπολασμό της νόσου, ωστόσο εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 10%. Υπάρχουν, είπε, τουλάχιστον 75.000 ασθματικοί, από τους οποίους το 1/3, 25.000 είναι παιδιά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παιδιατρικής Εταιρείας, δρ Μιχάλης Ιασονίδης, είπε ότι το 9% των παιδιών στην Κύπρο έχουν παιδικό άσθμα και επικαλέσθηκε τις επιδημιολογικές μελέτες του 2000, οι οποίες έδειξαν ένα ποσοστό 6% και του 2008 που κατέγραψαν ένα ποσοστό 8,7%, μία αύξηση δηλαδή της τάξης τους 25% στην επίπτωση του άσθματος. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε, επεσήμανε, είναι ότι με έλεγχο του άσθματος ένα παιδί μπορεί να έχει μια φυσιολογική ζωή, να συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες και να γίνει πρωταθλητής, ενώ το 70% των παιδιών μπορούν να απαλλαχθούν από αυτό, ως ενήλικες.