Ο Ερίκ Ντορ, επικεφαλής του τμήματος έρευνας στη σχολή διοίκησης IESEG στην πόλη Λιλ, αναφέρει στην έρευνα ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε σημαντικές ζημιές στα άλλα κράτη-μέλη της 17μελούς νομισματικής ένωσης.
Αυτές θα οφείλονταν στα διμερή δάνεια• τον δανεισμό από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ)• το χρέος της Ελλάδας που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)• και τις υποχρεώσεις που αφορούν το σύστημα Target2, το οποίο χρησιμοποιείται για να γίνονται διασυνοριακές πληρωμές στο Ευρωσύστημα, κατά την ίδια έρευνα.
Το μερίδιο της Γαλλίας στις ζημίες αυτές, που είναι λίγο μεγαλύτερο από το εν πέμπτον του συνολικού ποσού, θα έφθανε συνολικά τα 66,4 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ντορ.
«Μια χρεοκοπία σπανίως αποβαίνει σε ολοκληρωτικές ζημιές για τους πιστωτές. Οι ζημιές θα είναι ένα κλάσμα αυτού του ανώτατου ορίου, αλλά πιθανώς θα είναι αρκετές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κάθε περίπτωση», έγραψε ο Ντορ.
Εκτίμησε ακόμα ότι οι γαλλικές τράπεζες, ορισμένες εκ των οποίων έχουν θυγατρικές στην Ελλάδα, έχουν έκθεση σε δάνεια και διακρατούν ελληνικό χρέος, συνολικά 39,7 δισ. Ευρώ.
Εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από το ευρώ, το νέο νόμισμά της αναμένεται να υποτιμηθεί σχεδόν αμέσως κατά 50% έναντι του ενιαίου νομίσματος, κάτι που θα σήμαινε ζημίες 19,8 δισ. ευρώ για τις γαλλικές τράπεζες, πρόσθεσε.