Ο δεύτερος κύκλος της ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών ήδη ξεκίνησε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προετοιμάζεται να…
ξεσκονίσει τα οικονομικά στοιχεία τους.
Όπως δήλωσε σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους η διοίκηση του Ταμείου, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Μνημόνιο 2, έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να παρουσιάζουν δείκτη βασικών κύριων κεφαλαίων (Core Tier 1) στο 9%, οπότε θα πρέπει να προχωρήσουν και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Προκαταβολή
«Δώσαμε τα 18 δισ. ευρώ ως προκαταβολή έναντι των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου του Σεπτεμβρίου. Οι τράπεζες τα είχαν άμεση ανάγκη αυτά τα κεφάλαια για να έχουν Core Tier 1 στο 8% και πρόσβαση στις πράξεις αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», δήλωσε ο κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, πρόεδρος του ΤΧΣ. Και συμπλήρωσε ότι τον Σεπτέμβριο, όταν το Δημόσιο καθορίσει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης και γίνουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου «θα ανοίξει μια νέα περίοδος σταθερότητας και με προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων». Ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι με τη διάθεση των 18 δισ. ευρώ στις 4 μεγαλύτερες τράπεζες αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία των τραπεζών, ενώ εξασφαλίζεται και η προστασία καταθετών και Δημοσίου.
Το ΤΧΣ από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει τη διαδικασία του νομικοοικονομικού ελέγχου (due diligence) στις τράπεζες Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς από συνεργαζόμενες με το Ταμείο ελεγκτικές εταιρείες, όπως ανέφερε η διοίκησή του, ώστε να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τις αδυναμίες κάθε τράπεζας. Τα στοιχεία αυτά θα έρθουν σε αντιπαραβολή με τα σχέδια αναδιάρθρωσης που υποχρεούνται να υποβάλλουν τα πιστωτικά ιδρύματα το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου, τα οποία τελούν υπό την έγκριση του Ταμείου. Εφόσον τα σχέδια εγκριθούν από το ΤΧΣ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η συμμετοχή
Στις επικείμενες αυξήσεις, οι παλαιοί μέτοχοι θα πρέπει να μετέχουν τουλάχιστον κατά ποσοστό 10%, αλλιώς το ΤΧΣ με τη συμμετοχή του αναλαμβάνει και διοικητικά δικαιώματα, όπως εξήγησε η διοίκησή του.
Στα σχέδια αυτά αλλά και στις εισηγήσεις του ΤΧΣ δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται κλείσιμο καταστημάτων, απολύσεις προσωπικού, περικοπή bonus κ.λπ. Μάλιστα, ο κ. Θωμόπουλος δήλωσε ότι «δυστυχώς ορισμένες απολύσεις ίσως πρέπει να γίνουν, αλλά όχι μαζικά», φέροντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις της ΑΤΕ, του ΤΤ και της Εθνικής, όπου ένα 10%-15% του προσωπικού βρίσκεται κοντά στα όρια της συνταξιοδότησης. Για τις δύο κρατικές τράπεζες, την ΑΤΕ και το ΤΤ, η διοίκηση του ΤΧΣ ανέφερε ότι είναι πολιτική απόφαση ο τρόπος κεφαλαιακής αποκατάστασής τους, ωστόσο το Ταμείο είναι προετοιμασμένο και για τα δύο ενδεχόμενα: ανακεφαλαιοποίηση ή διάσπαση σε «καλή» και «κακή» τράπεζα κατά τα πρότυπα της Proton.
Μόνο για τις τράπεζες
Ο κ. Θωμόπουλος ήταν κατηγορηματικός και για τη χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, αναφέροντας ότι «δεν μπορούν να διατεθούν για κανέναν άλλο σκοπό, πλην των τραπεζών» και μάλιστα επανήλθε σχολιάζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένας νόμιμος τρόπος για να τα δανείσουμε στον οποιονδήποτε». Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κράτησαν διακριτικές αποστάσεις, αν και ανέφεραν ως μια από τις πηγές ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου το αποθεματικό του ΤΧΣ.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα η γενική συνέλευση των μετόχων μιας τράπεζας να μην εγκρίνει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης, οι οποίοι θα αποφασιστούν από τη νέα κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος του ΤΧΣ, κ. Χαράλαμπος Κύρκος ήταν κατηγορηματικός. Αν μια γενική συνέλευση δεν την εγκρίνει ή παρατείνει επί μακρόν τη λήψη απόφασης επικαλούμενη μη επίτευξη απαρτίας, είναι λόγος καταγγελίας της σύμβασης και επιστροφής των κεφαλαίων στο Ταμείο.