tromaktiko: Κλινικά «νεκρά» τα νοσοκομεία(;)

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Κλινικά «νεκρά» τα νοσοκομεία(;)



Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός
Για «έγκλημα» και «ανικανότητα» κατηγορούν οι νοσοκομειακοί τον υπουργό Υγείας, που φαίνεται να άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου» λίγο πριν τις εκλογές.

Τα έντονα προβλήματα, που επικρατούν στα κατά τόπους νοσηλευτικά ιδρύματα, και το ζοφερό μέλλον της Υγείας στη χώρα μας περιέγραψε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ξεκαθάρισε πως «κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί από το 2013 και μετά ότι θα είναι όλες οι υποδομές του ΕΣΥ όρθιες» και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, δεν αποκλείεται να κλείσει το 20% των νοσηλευτικών ιδρυμάτων! Αυτό μεταφράζεται σε τουλάχιστον 20 νοσοκομεία, καθώς στο ΕΣΥ υπάγονται περίπου 132, εκ των οποίων τα 82 τελούν υπό τη μορφή των συνδιοικήσεων.

Λοβέρδος: Ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση των νοσοκομείων το 2013!

Η τοποθέτηση αυτή του υπουργού Υγείας έρχεται λίγες μόλις ημέρες πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου και καταδεικνύει με τον πλέον εμφανή τρόπο, αν μη τι άλλο, την τραγική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ. «Για το 2012 υπάρχουν χρήματα, ωστόσο ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση των νοσοκομείων το 2013», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, για να προσθέσει πως «αν δεν περιοριστεί η ύφεση και δεν έρθει κάποια στιγμή η πολυπόθητη ανάπτυξη, θα το πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και τελικά τα νοσοκομεία». Από τη μεριά του, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του στα νοσοκομεία, τα οποία θα επιχειρήσουν να τα διεκδικήσουν από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως θα αδυνατεί να τα καταβάλλει. Εξάλλου, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «αυξημένο αριθμό νοσηλευτικών μονάδων στην Ελλάδα, συγκριτικά με τις πληθυσμιακές ανάγκες» και για «ένα άναρχο σύστημα, που έχει εκτοξεύσει τα τελευταία χρόνια τις δαπάνες υγείας στα ύψη».

ΠΟΕΔΗΝ: «Πλήρης διάλυση της υγείας με υπεύθυνο τον κ. Λοβέρδο»

Πάντως, ο υπουργός δε διασαφήνισε για το ποια νοσοκομεία κινδυνεύουν με «λουκέτο», ενώ τα προβλήματα που επικρατούν σε αυτά συσσωρεύονται, χωρίς να λύνονται. Άλλωστε είναι γνωστό, πως εδώ και καιρό πολλά νοσοκομεία υπολειτουργούν, αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ελλείψεων (από βασικά ιατρικά υλικά μέχρι τομογράφους), την ίδια στιγμή που τους διαδρόμους των υπερσυγκεντρωμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων στην πρωτεύουσα «κοσμούν» δεκάδες ράντζα. Άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας (ΥΠΕ) Δημήτρης Κατσικόπουλος έκανε δραματική έκκληση για άμεση χρηματοδότηση, ώστε να μην κλείσουν νοσοκομεία της αρμοδιότητάς του, όπως αυτά της Κέρκυρας, της Λευκάδας και της Σπάρτης. Από την πλευρά του το υπουργείο ανέφερε ότι έχουν δοθεί χρήματα και «δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για την λειτουργία των εν λόγω νοσοκομείων, καθώς επίσης και για τα νοσοκομεία όλης της Επικράτειας». Παράλληλα, εδώ και καιρό, πολλά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έχουν αναδείξει τα προβλήματα στα νοσοκομεία, αναφέροντας ως υπεύθυνες τις εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και ιδιαίτερα την νυν ηγεσία και σχολιάζοντας σχετικά ότι «με τον κ. Λοβέρδο έχει επέλθει η πλήρης διάλυση στην Υγεία, πρόκειται περί ανικανότητας της ηγεσίας».

ΟΕΝΓΕ: «Ο κ. Λοβέρδος προαναγγέλλει το “έγκλημα”»

Σφοδρή είναι και η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στο «εφιαλτικό σενάριο» για κλείσιμο νοσοκομείων, που προέβλεψε ο υπουργός Υγείας. Όπως δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας, «όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί προειδοποιούσαν ότι οι τοκογλυφικές συμβάσεις που αποκαλούνται Μνημόνια οδηγούν τα μισά νοσοκομεία της χώρας σε κλείσιμο, ήταν ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος που μας κατηγορούσε για δημαγωγία. Τώρα ο ίδιος προαναγγέλλει το έγκλημα που θα συντελεστεί μετεκλογικά, εάν -ο μη γένοιτο- προκύψει συγκυβέρνηση Μνημονίου». Επιπλέον, ο κ. Βαρνάβας τονίζει πως «τα νοσοκομεία σήμερα στενάζουν από την αυξημένη προσέλευση και ο ΕΟΠΥΥ, αυτό το τερατούργημα, έχει εξαφανίσει κάθε ψήγμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης», για να καταλήξει λέγοντας τα εξής: «Συνεπώς, κάθε κυβέρνηση που σέβεται τους πολίτες οφείλει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, ώστε να ανταποκριθεί με επάρκεια στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, που μαστίζεται από ανεργία, κατάθλιψη και αυτοκτονίες».

Είναι αδιαμφισβήτητο πως ο κ. Λοβέρδος δεν κινδυνολογεί, ούτε διεκτραγωδεί την κατάσταση στο ΕΣΥ, λέγοντας την πολύ «σκληρή» αλήθεια, ότι θα κλείσουν νοσοκομεία το επόμενο έτος. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως το αγαθό της δημόσιας Υγείας επλήγη όσο τίποτα άλλο στην εποχή του Μνημονίου…
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!