tromaktiko: Απαγορευτικό για την καλή υγεία, οι μεγαλες αποστάσεις

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Απαγορευτικό για την καλή υγεία, οι μεγαλες αποστάσεις



Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η καθημερινή, πολύωρη ακινησία στο αυτοκίνητο ή στον χώρο εργασίας «στρώνει το χαλί» σε...
σοβαρότατα καρδιαγγειακά προβλήματα έως την παχυσαρκία. Όσοι, λοιπόν, διανύουν καθημερινά μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους έχουν δραστικά μειωμένη καρδιοαναπνευστική κατάσταση και περισσότερα περιττά κιλά. Τα ανησυχητικά ευρύματα δημοσιεύονται στο τεύχος Ιουνίου της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Προληπτικής Ιατρικής» (AJPM).

Η μελέτη βασίσθηκε σε 4.297 κατοίκους του Ντάλλας ή του Όστιν, στο Τέξας, των οποίων μετρήθηκε η καρδιοαναπνευστική κατάσταση, ο Δείκτης Μάζας Σώματος και διάφοροι μεταβολικοί δείκτες, όπως η περίμετρος της μέσης, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο και η αρτηριακή πίεση.

Οι εθελοντές συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια για την φυσική δραστηριότητά τους κατά το τελευταίο τρίμηνο.

Όσοι εθελοντές διάνυαν τις μεγαλύτερες αποστάσεις για να πάνε στη δουλειά τους ανέφεραν τη λιγότερο συχνή συμμετοχή σε μετρίας έως υψηλής εντάσεως φυσικές δραστηριότητες. Είχαν επίσης την χειρότερη καρδιοαναπνευστική κατάσταση, μεγαλύτερη περίμετρο μέσης και υψηλότερη αρτηριακή πίεση.

Στην πραγματικότητα, όσοι διανύαν περισσότερα από 24 χιλιόμετρα για να πάνε στη δουλειά τους, είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πληρούν τις συστάσεις για μέτριας έως υψηλής εντάσεως φυσικής δραστηριότητας και είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να πάσχουν από παχυσαρκία.

Οι αποστάσεις εξάλλου άνω των 16 χιλιομέτρων έως τη δουλειά, συσχετίστηκαν με την υπέρταση.

ola-e-tipota.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!