Η έρευνα έγινε σε 216 τυχαία επιλεγμένους φοιτητές, οι οποίοι εξετάστηκαν για σημάδια κατάθλιψης, προτού αρχίσει η συλλογή των δεδομένων της Ίντερνετ συμπεριφοράς τους. Το 30% είχε τέτοια δείγματα, ενώ ήταν εντυπωσιακό το ότι το ίδιο 30% ήταν εκείνο που είχε έντονες διαφορές στη χρήση Ίντερνετ σε σχέση με τους άλλους φοιτητές.
Τόσο η αίσθηση της μοναξιάς όσο και η αδυναμία συγκέντρωσης, στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις καταθλιπτικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να συνδεθεί με την βαριά χρήση των social media και του chat, όπως και την ανάγκη να περιηγείται κανείς διαρκώς σε νέες σελίδες. Οι ερευνητές προσπαθούν, μάλιστα, να αναπτύξουν ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο θα μπορεί να «μετρήσει» όλες τις ενδείξεις της Ίντερνετ συμπεριφοράς, οι οποίες και ενδέχεται να υποδηλώνουν τάσεις κατάθλιψης, ή ακόμα και αυτοκτονίας.
Όλα αυτά, βέβαια, δεν ισχύουν για όσους συμπαθέστατους τύπους κάνουν τεχνική υποστήριξη, όπου όλα επιτρέπονται και όλα λογικά φαντάζουν: και η βαριά χρήση chat και το διαρκές σερφάρισμα και η... επιθετική συμπεριφορά, εάν δε δουλεύει το καβουρντιστήρι!