Μια πρώτη λοιπόν απάντηση είναι πως σαφώς και μπορεί να τα χάσει, αλλά απαιτείται υπομονή και καλή διάθεση, που συχνά λείπουν τον πρώτο καιρό και μέχρι η γυναίκα να μπει και πάλι σε ένα "ρυθμό"..
Το σίγουρο είναι πως αυστηρές υποθερμιδικές δίαιτες, "χάπια" αδυνατίσματος και μονοδίαιτες λαχανόσουπας, πρέπει να αποφεύγονται, προκειμένου να μπορεί η γυναίκα να επιτελέσει σωστά το σημαντικότατο "έργο" του θηλασμού…
Τι συμβαίνει κατά το θηλασμό
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού το γυναικείο σώμα "δαπανά" ένα έξτρα ποσό θερμίδων, συχνά 200 – 500 kcal ημερησίως και αυτό οδηγεί κάποιους ειδικούς να προτείνουν την ενίσχυση του διαιτολογίου σε ανάλογα "θερμιδικά" επίπεδα.
Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: το αν χρειάζεται και πόσες παραπάνω θερμίδες μια γυναίκα για τις ανάγκες του θηλασμού, εξαρτάται τόσο από το τρέχον βάρος της (περισσότερα κιλά = μικρότερη ανάγκη θερμιδικής κάλυψης), όσο και από τη φυσική της δραστηριότητα (άλλο να έχετε τη γιαγιά για βοήθεια και άλλο να τα καταφέρνετε μόνη…).
Μια απλοποιημένη σκέψη θα ήταν πως από τη στιγμή που μια γυναίκα "χάνει" θερμίδες μέσα από τον θηλασμό, θα είναι και πιο εύκολο να αδυνατίσει…
Υπάρχουν όμως 2 σημαντικά στοιχεία που όταν συνεκτιμηθούν με το ενεργειακό "κόστος" του θηλασμού, θα δούμε πως το παράπονο "Μα αφού θηλάζω, γιατί δυσκολεύομαι να χάσω βάρος" έχει πραγματική βάση…
1ο στοιχείο
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η ορμόνη προλακτίνη (η προλακτίνη σηματοδοτεί την ανάπτυξη του αδένα του μαστού και τη παραγωγή γάλακτος) βρίσκεται σε πολύ ανεβασμένα επίπεδα και μελέτες υποδεικνύουν ότι η υπερπρολακτιναιμία 'μπλοκάρει' το μεταβολικό ρολόι και δεν ευνοεί καθόλου τον έλεγχο της όρεξης...
2ο στοιχείο
Πολύ συχνά μετά την εγκυμοσύνη (και φυσικά περισσότερο για όσες θηλάζουν), η διάρκεια του ύπνου μειώνεται δραματικά για τη νέα μαμά με συνέπεια, όπως πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα αποκαλύπτουν, να δυσχεραίνεται η απώλεια βάρους. Μελέτη που έγινε μεταξύ 940 γυναικών και δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική επιθεώρηση επιδημιολογίας, έδειξε ότι για τις γυναίκες που κοιμόντουσαν 5 ώρες ή λιγότερο τη νύχτα για τους πρώτους 6 μήνες μετά τον τοκετό, ήταν πολύ δύσκολο να επιστρέψουν στα κιλά που είχαν προ εγκυμοσύνης. Η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με διαταραχή των επιπέδων λεπτίνης και γκρελίνης, που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην απώλεια βάρους.
Aσχέτως της όποιας δυσκολίας μπορεί να συναντήσετε στην προσπάθειά σας να χάσετε βάρος ενώ θηλάζετε, το σίγουρο είναι πως εφόσον επιμείνετε σε μια ισορροπημένη διατροφή, θα τα καταφέρετε (αν καταφύγετε και στη βοήθεια ενός επιστήμονα διαιτολόγου τα πράγματα θα γίνουν σίγουρα πιο απλά). Παράλληλα θα έχετε καταφέρει να δώσετε στο παιδί σας το πολυτιμότερο αγαθό: την υπέρτατη τροφή ‘πασπαλισμενη’ με μοναδικά συναισθήματα…
Tips για έλεγχο βάρους μετά την εγκυμοσύνη
Μην πίνετε αναψυκτικά – Εμπεριέχουν πολλά σάκχαρα, χωρίς να σας προμηθεύουν ουσιώδη θρεπτικά συστατικά.
Τροποποιήστε τη διατροφή σας, ακόμα και αν επιζητάτε μανιωδώς junk food. Ένα σουβλάκι με αλάδωτη πίτα, καλαμάκι κοτόπουλου, γιαούρτι (αποφύγετε σκόρδο – κρεμμύδι αν θηλάζετε) και ντομάτα, αποδίδει σχεδόν τις μισές θερμίδες από το αντίστοιχο με λαδωμένη πίτα, γύρο χοιρινό, σως και πατάτες…
Ενδώστε σε ένα ποτήρι γάλα ή σε ένα γιαούρτι με λίγα δημητριακά προγεύματος, χαμηλά σε λίπος και ζάχαρη, όταν πεινάτε έντονα.
Ξεκινήστε (εφόσον και ο ιατρός σας το επιτρέψει) άσκηση ήπιου χαρακτήρα. Γενικά μετά την εγκυμοσύνη είναι πολύ αποδοτικό να 'ενεργοποιήσετε' τον μεταβολισμό σας με σωματική δραστηριότητα.
Πίνετε πολύ νερό. Αν και ενυδάτωση για τον οργανισμό σας δεν σημαίνει μόνο νερό, αλλά και τροφές – ροφήματα - χυμοί, το νερό ήταν, είναι και θα είναι μια πηγή ενυδάτωσης που δεν προσφέρει θερμίδες και βοηθά στον έλεγχο της όρεξης.