tromaktiko: Τέσσερις μαθητές των Χανίων μιλούν για τα όνειρά τους λίγο πριν ριχτούν στην μάχη των Πανελληνίων

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Τέσσερις μαθητές των Χανίων μιλούν για τα όνειρά τους λίγο πριν ριχτούν στην μάχη των Πανελληνίων



Μια ημέρα πριν ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις για τους 1.683 υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των Χανίων για μια θέση στα... ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ο Παναγιώτης, η Κατερίνα, ο Γιάννης και η Ελπίδα, υποψήφιοι στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις μιλούν στο Flashnews.gr για τα όνειρά τους, , τον τρόπο που οραματίζονται το μέλλον τους, την κατάσταση που βιώνουν γύρω τους ενώ αφήνουν μετεξεταστέους τους πολιτικούς για τον τρόπο που διαχειρίζονται τα… sos θέματα της χώρας.

Η Ελπίδα είναι μαθήτρια στο Αθλητικό Λύκειο Σούδας και στόχο έχει να περάσει στο φιλολογικό τμήμα του Ρεθύμνου.

Όπως ομολογεί όμως το όνειρό της ήταν να γίνει δασκάλα σε παιδιά με ειδικές ανάγκες όμως η οικονομική κρίση και οι συμβουλές των δικών της την έκαναν να αλλάξει γνώμη.

«Το συζητήσαμε με τους δικούς μου και είπαμε ότι έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα, αν γίνω δασκάλα δεν θα διοριστώ ποτέ έτσι όπως έχουν παγώσει τα πράγματα, ενώ σαν φιλόλογος θα έχω πιο πολλές επιλογές. Για αυτό έκανα ένα μικρό συμβιβασμό και διάλεξα κάτι που είναι κοντά στον αρχικό μου στόχο».

Αν και το όνομά της είναι Ελπίδα τα λόγια της είναι σοκαριστικά όταν περιγράφει πώς η κρίση επηρέασε την προετοιμασία της.

«Το τελευταίο διάστημα με όλα αυτά που ακούγονται για την κρίση και την πτώχευση της χώρας, υπήρξε ημέρα που δεν άνοιξα καθόλου βιβλίο γιατί είπα ότι δεν έχει νόημα. Αυτό το άκουσα και από άλλους συμμαθητές μου που έκαναν και τρεις και τέσσερις ημέρες να διαβάσουν γιατί έλεγαν ότι είναι μάταιο» αναφέρει η Ελπίδα και συνεχίζει:

«Οι γονείς μου δεν ήθελαν να καταλάβω την κρίση στο σπίτι όμως συχνά ένιωσα ότι τα χρήματα που δίνουμε στα φροντιστήρια μπορεί να πάνε χαμένα με τέτοια αβεβαιότητα που υπάρχει»
Όσο για τους πολιτικούς λέει ότι δεν υπάρχει βαθμός ικανός να τους βαθμολογήσει. Σίγουρα όμως μπροστά θα έχει το (-).

Η Ελπίδα καταλήγει με μια φράση που θα μπορούσε να περιγράψει με κάποιες αλλαγές και τη μάχη που δίνουν καθημερινά εκατοντάδες συνάνθρωποι μας:

«Σε αυτές τις Πανελλήνιες και έτσι όπως μας έχουν επηρεάσει τα πράγματα, θα κερδίσει όχι αυτός που είναι πιο διαβασμένος αλλά αυτός που είναι πιο δυνατός»


«Στην ηλικία που βρισκόμαστε δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε απαισιόδοξοι, πρέπει να είμαστε οραματιστές, να μην ακυρώνουμε τα όνειρά μας. Η νέα γενιά πρέπει να επαναστατεί»είναι η απάντηση της Κατερίνας , μαθήτριας στο 2ο Γενικό Λύκειο.

Η Κατερίνα προσανατολίζεται στις Ιατρικές και Πολυτεχνικές Σχολές με μόνο κριτήριο να κάνει αυτό που της αρέσει και αυτό που έχει κλίση.

«Άλλωστε σε αυτές τις συνθήκες που ζούμε όλα τα επαγγέλματα έχουν τα ίδια ποσοστά ανεργίας»απαντά με αφοπλιστικό ρεαλισμό η Κατερίνα που φαίνεται ότι τα όνειρά της έχουν ρεαλιστικές βάσεις.

Αυτό που ανησυχεί την Κατερίνα σε σχέση με την κρίση είναι ότι πολλοί νέοι άνθρωποι έχουν αποπροσανατολιστεί και στρέφονται σε ακραίες επιλογές ενώ για τους πολιτικούς αναφέρει ότι«λίγοι είναι χρήσιμοι για τον μέλλον της χώρας, όλο φάσκουν και αντιφάσκουν, μεταπηδούν από το ένα κόμμα στο άλλο». Για αυτό και ο βαθμός που τους δίνει στις δικές τους εξετάσεις είναι «άριστα 3».

O Παναγιώτης είναι μαθητής στο Γενικό Λύκειο Σούδας και από μικρός ήθελε να σπουδάσει μαθηματικά για αυτό στόχος του είναι να περάσει στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, παρά τις πιέσεις που δέχτηκε από τους δικούς του να στραφεί προς τις στρατιωτικές σχολές που έχουν σίγουρη αποκατάσταση.

«Δέχτηκα μεγάλη πίεση από τους γονείς μου να στοχεύσω στις στρατιωτικές σχολές αλλά εγώ θα κάνω αυτό που ονειρεύομαι από μικρός ό, τι και να μου λένε», λέει ο Δημήτρης με την επαναστατική διάθεση ενός νέου αλλά συνεχίζει με επιχειρήματα ενός ρεαλιστή ενήλικα

«Ούτως ή άλλως έτσι όπως πάμε τίποτα δεν είναι βέβαιο. Οι μισθοί των στρατιωτικών έχουν πέσει πάρα πολύ και με την αβεβαιότητα που επικρατεί γενικά τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο».

Για το εάν η κρίση επηρέασε την προετοιμασία του ο Δημήτρης απαντάει ότι φυσικά και τον επηρέασε.

«Οι γονείς μου ζορίζονται να πληρώσουν τα φροντιστήρια και εγώ αγχώνομαι περισσότερο να περάσω για να μην πάνε χαμένα τα λεφτά».

Όσο για τους πολιτικούς δεν ξέρει τι να πιστέψει, δεν ξέρει ποιόν να εμπιστευτεί αλλά δεν περιμένει και πολλά.

Τέλος ο Γιάννης μαθητής στο 20 Γενικό Λύκειο θέλει να σπουδάσει φυσιοθεραπεία γιατί συνδυάζει όπως λέει δύο πράγματα. Είναι κάτι που του αρέσει γιατί θα προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους και από την άλλη είναι ένα επάγγελμα με χρήματα και προοπτικές.

Η κρίση τον έχει επηρεάσει όπως έχει επηρεάσει τους πάντες αλλά ακόμα και αν μπορούσε να φύγει για το εξωτερικό δεν θα το έκανε.

«Γιατί να φύγω έξω, εδώ έχουμε πολύ καλές σχολές σε σχέση με το εξωτερικό, από γνωστούς μου έχω ακούσει ότι εδώ κάνουμε μαθήματα στο Λύκειο που στο εξωτερικό τα κάνουν στο Πανεπιστήμιο. Άλλωστε εδώ είναι ο τόπος μου, προτιμώ να μείνω στην Ελλάδα» αναφέρει ενώ για στους πολιτικούς αλλά και στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων θα έβαζε 0.

«Σε προετοιμάζουν μια χρονιά για να εξεταστείς σε έξι ημέρες, μέσα σε λίγες ώρες που από το άγχος και μόνο μπορεί να μην γράψεις καλά. Δεν είναι σωστό να κρίνεσαι από ένα γραπτό. Και μετά το άγχος συνεχίζεται. Αν θα έχεις τα χρήματα να τελειώσεις, τι θα κάνεις» καταλήγει ο Γιάννης.

Αντί επιλόγου στο κείμενο αυτό καλό είναι να ξαναθυμηθούμε τα λόγια της Κατερίνας

«Στην ηλικία που βρισκόμαστε δεν έχουμε το δικαίωμα να είμαστε απαισιόδοξοι, πρέπει να είμαστε οραματιστές, να μην ακυρώνουμε τα όνειρά μας. Η νέα γενιά πρέπει να επαναστατεί».

flashnews.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!