tromaktiko: Το σπαράγγι είναι αφροδισιακό. Σας προτείνουμε θρεπτικά πιάτα!

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Το σπαράγγι είναι αφροδισιακό. Σας προτείνουμε θρεπτικά πιάτα!



Το σπαράγγι είναι ένα άγριο χόρτο και άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από το 1960. Το βρίσκουμε την άνοιξη απο Μάρτιο εως Μάιο.
Περιέχει 90-95% νερό. Ανάλογα με το χρώμα τους διακρίνονται σε άσπρα, ιώδη και πράσινα.

Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Bsc. Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Μερικές από τις ιδιότητες του σπαραγγιού είναι:
Διουρητικό
Αφροδισιακό
Αντικαρκινικό
Ενισχυτικό μνήμης

Το σπαράγγι είναι πλούσιο σε :
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Φυλλικό οξύ
Θειαμίνη (Β1)
Ριβοφλαβίνη (Β2)
Νιασίνη (Β3)
Βιταμίνη C
Βιταμίνη Ε
Καροτένιο
Φώσφορο
Ασβέστιο
Μαγνήσιο
Κάλιο
Νάτριο (χαμηλή περιεκτικότητα)
Ασπαραγίνη (η οποία έχει διουρητική δράση)
Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, με αποτέλεσμα να έχει την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες.
Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και την μειωμένη απορρόφηση του λίπους.
Το κάλιο, η βιταμίνη Ε και φυλλικό οξύ που περιέχει έχουν αντιγυραντικές ιδιότητες (καθυστερούν το γήρας).
Λέγεται ότι το σπαράγγι θεωρείται ως αφροδισιακό λόγω του σχήματος του.
Το φυλλικό οξύ που περιέχει βοηθά στην αποτροπή των βλαβών του DNA, έτσι φαίνεται ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου.
Άλλη μια ιδιότητα του φυλλικού οξέος είναι η μείωση του πόνου της φλεγμονής και η μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Κ προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθάει στην πήξη του αίματος.

Προτάσεις για νόστιμα πιάτα με σπαράγγι

Φτιάξτε νόστιμα και θρεπτικά πιάτα….
Σούπα
Ομελέτα
Βραστά (σαλάτα)
Στο wok (κινέζικο ρύζι)
Στη σχάρα ή στο φούρνο (με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο)
Ζυμαρικά & Ρυζότο με σπαράγγι
Κέικ αλμυρό ή Πίτα με σπαράγγι
Ψάρι με σπαράγγι
Κεφτεδάκια με σπαράγγι
Κοτόπουλο & Χοιρινό ή Μοσχάρι με σπαράγγι
Τάρτα με σπαράγγι
Σουφλέ με σπαράγγι
Σαγανάκι με σπαράγγι

Με το μαγείρεμα μειώνονται κάποια θρεπτικά συστατικά όπως :
Θερμίδες (-6 kcal)
Πρωτεΐνες (- 0,3gr)
Υδατάνθρακες (- 1,4gr)
Κάλιο (- 95mg)
Νάτριο (- 1 mg)
Φώσφορος (- 12mg)
Σίδηρος (- 0,4mg)
Θειαμίνη (- 0,5mg)
Νιασίνη (- 0,1mg)
Φυλλικό οξύ (- 10 mg)
Βιταμίνη Ε (- 0,79mg)

Έτσι το ιδανικό είναι να καταναλώνουμε το σπαράγγι, ωμό ώστε να λαμβάνουμε το μέγιστο από τα θρεπτικά συστατικά που μας χαρίζει.
life2day.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!