Το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών είναι η διακυβέρνηση της χώρας από μια ακηδεμόνευτη Αριστερά που ενεργεί προς όφελος των λαϊκών δυνάμεων και της νέας γενιάς και όχι η διαιώνιση του κυβερνητισμού... της τραπεζοκρατίας και της διακυβέρνησης της χώρας από τις καθεστωτικές δυνάμεις, τόνισε η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στην 1η πανελλαδική συνάντηση στελεχών της Κοινωνικής Συμφωνίας.
Με οραματικό, αλλά σαφή και εμπεριστατωμένο πολιτικό λόγο η Λούκα Κατσέλη, επεσήμανε ότι, η πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεται σε μετάβαση από τον δικομματισμό σ΄ ένα νέο διπολισμό. «Από τη μια μεριά οι καθεστωτικές δυνάμεις του Κυβερνητισμού θα κάνουν τα πάντα για να συγκροτήσουν ένα ενιαίο μέτωπο γύρω από τη ΝΔ, αλλά και την εξασφάλιση μετεκλογικής συνεργασίας από ένα αποδυναμωμένο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις συσπειρώνονται μεν γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά αναζητούν μια αξιόπιστη θεσμική έκφραση που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν ένα συνεκτικό πόλο που θα διεκδικήσει με επιτυχία μια προοδευτική , ακηδεμόνευτη , αριστερή διακυβέρνηση για τη χώρα».
Εμείς στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον προοδευτικό αριστερό πόλο δυνάμεων διαμήνυσε η Λούκα Κατσέλη. «Και σε αυτό δεν συγκαταλέγουμε το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, που έχοντας αναλάβει δεσμεύσεις για την εξυπηρέτηση των καθεστωτικών δυνάμεων, θέλει τώρα να παρουσιασθεί ως εκφραστής της Κεντροαριστεράς και να διαπραγματευθεί δήθεν την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο. Δεν ήταν ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς που μας έλεγαν ότι δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια διαπραγμάτευσης και ότι αν δεν υπογραφεί το Μνημόνιο θα οδηγηθούμε στην χρεοκοπία και τη δραχμή; Και εμείς τι λέγαμε και τότε και τώρα; Ότι είναι η πολιτική του Μνημονίου και της εξαθλίωσης που οδηγεί σε ύφεση, υστέρηση εσόδων, διόγκωση ελλειμμάτων και τελικά αδυναμία πληρωμής οφειλών, δηλαδή χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή. Αν η Ευρωζώνη καταρρεύσει και επανέλθουν τα εθνικά νομίσματα, είναι γιατί η Ευρωπαϊκή καθεστηκυία τάξη με την αλόγιστη πολιτική της υποτάχθηκε στην κερδοσκοπία των αγορών. Και για αυτό υπόλογοι απέναντι στη χώρα και το λαό είναι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ».
Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών. «Η θέση μας για την ανάγκη συστράτευσης όλων των γνήσια προοδευτικών κομμάτων για τη συγκρότηση ενός ενιαίου αριστερού πόλου καθίσταται επομένως πιο επίκαιρη από ποτέ. Τώρα είναι η ώρα των μεγάλων αποφάσεων και της ευθύνης
Η συγκρότηση αυτού του πόλου δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων όπου όλοι θα κληθούν να κάνουν υπερβάσεις. Η πρότασή μας για πρόταξη ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης για την Ανάπτυξη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ως αναγκαία προγραμματική συνισταμένη απόψεων για την υπέρβαση της σημερινής κρίσης αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα και άμεση προτεραιότητα».
«Ωστόσο, υπογράμμισε, όλοι γνωρίζουμε ότι προγραμματική σύγκλιση των αριστερών δυνάμεων δεν μπορεί να προκύψει από τη μια μέρα στην άλλη. Θα προκύψει σταδιακά, σε βάθος χρόνου, και θ απαιτήσει σεβασμό στη διαφορετικότητα και την πολυφωνία. Επειδή όμως οι εξελίξεις τρέχουν και η ανάγκη σύμπραξης για μια προοδευτική διακυβέρνηση είναι επιτακτική , η πρότασή μας για μια καταρχήν ελάχιστη συμφωνία των κομμάτων γύρω από βασικές προτεραιότητες πολιτικής αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αυτό ήταν και το σκεπτικό της πρότασής μας για τη συγκρότηση Κυβέρνησης Ειδικού Σκοπού με προοδευτικό πρόσημο την οποία απηύθυνα στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή μας όταν είχε ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του τη διερευνητική εντολή».
Καταλήγοντας η Λούκα Κατσέλη, υποστήριξε: «Συμμεριζόμαστε τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος δεδομένης της πολυφωνίας που ήδη υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ, της απουσίας συνεκτικών δομών και θέσεων επιμέρους στελεχών ή συνιστωσών που διαφέρουν ουσιαστικά από τις δικές μας.
Από την άλλη μεριά, δεν πρέπει να παραβλέψουμε την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, τις υπαρκτές πιέσεις που ήδη υπάρχουν για σύνθεση απόψεων και μετεξέλιξή του από κόμμα διαμαρτυρίας σε συνιστώσα μιας κυβερνώσας αριστεράς και τον ρόλο που εμείς ως Κοινωνική Συμφωνία μπορούμε να διαδραματίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι τόσο κρίσιμο για το μέλλον της χώρας, που αν οι όροι που έχουμε θέσει μπορούν να εκπληρωθούν, δεν πρέπει να διστάσουμε να συνεργαστούμε.
Στη Γαλλία, χρειάστηκαν 17 χρόνια για να επανέλθει το Σοσιαλιστικό Γαλλικό Κόμμα στην Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και ήδη διαφαίνεται μια ελπιδοφόρα αλλαγή για την Ευρώπη.
Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις οργανώνουν την αντεπίθεσή τους με όλα τα μέσα στη διάθεσή τους και συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο δυνάμεων.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους και ιδιαίτερα για τα κόμματα της αριστεράς που καλούνται να κάνουν τις απαραίτητες υπερβάσεις».